Άντε να τελειώνουμε με τα υπουργεία Ενέργειας

Μετά το πατατράκ με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση της ΕΝΙ ακολούθησε και δεύτερο με την TOTAL να μην βρίσκει τρόπο να εξορύξει οτιδήποτε από τα τεμάχια 10 και 11.

Οι εναπομείνασες ερευνητικές γεωτρήσεις της ΕΝΙ μέχρι το καλοκαίρι, λίγο πολύ θα διαμορφώσουν το σκηνικό αν και δεν αποκλείεται το υπ. Ενέργειας να προχωρήσει και σε νέες αδειοδοτήσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν μία καλή ευκαιρία για να στρέψουμε την προσοχή μας σε πράγματα που παραδοσιακά είμαστε καλοί. Και δεν είναι άλλα από αυτά που σχετίζονται με τον τουρισμό. Ο τουρισμός που στήριξε όσο κανένας άλλος κλάδος την ανάκαμψη της οικονομίας, αφέθηκε τα τελευταία χρόνια σε μαρασμό και ευθύνη γι’ αυτό φέρουν τόσο η πολιτεία όσο και ο ιδιωτικός τομέας.

Οι τουρίστες θα είναι πάντα εκεί, ασχέτως φορολογικών μέτρων, κυρώσεων, πολιτικών εξελίξεων κι άλλων ανεπιθύμητων εξελίξεων. Έργα όπως η μαρίνα, τα γκολφ, ενδεχομένως και το καζίνο, έρχονται να εμπλουτίσουν το υπάρχον προϊόν. Ταυτόχρονα αρκετά ξένα κεφάλαια έχουν επενδυθεί –έστω και υποχρεωτικά- στον κλάδο τους τελευταίους μήνες.

Αν παραδειγματιστούμε και λίγο από την Ελλάδα (το είπα κι αυτό) στο θέμα των χρεώσεων έχουμε όλα τα εχέγγυα σταδιακά το προσφερόμενο προϊόν να ανακάμψει εκ νέου.

Θα μου πείτε ωραία όλα αυτά, αλλά δεν βλέπεις τι γίνεται; Δυστυχώς βλέπω. Είναι επιτέλους καιρός να διορθωθούν τα κακώς έχοντα, πρωτίστως στα κέντρα λήψεως αποφάσεων αλλά και να εισακουστούν κάποιες εισηγήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Είναι καιρός εκείνο το υπουργείο Εμπορίου που έγινε Ενέργειας (τρομάρα μας) να μετατραπεί σε υπουργείο Τουρισμού. Αν χρειαστεί να ξηλωθεί ο ΚΟΤ και να δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο τμήμα που θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα τουρισμού σε όλα τα επίπεδα.

Εδώ στην Κύπρο έχουμε μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Πουλάμε τουρισμό και υπηρεσίες αλλά είναι οι μόνοι τομείς με τους οποίους φαίνεται να μην ασχολείται κανείς (στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστοι). Καιρός λοιπόν να αφήσουμε στην άκρη τους υδρογονάνθρακες και να ασχοληθούμε με πιο βραχυπρόθεσμα και επωφελή θέματα που μπορούν να συμβάλουν άμεσα στην κορεσμένη και παραπαίουσα οικονομία μας.

Όσο για τα αποθέματα της Αφροδίτης, ας τα αφήσουμε για εσωτερική χρήση. Άλλωστε ο ιδιώτης επενδυτής στην ΑΗΚ θα το λάβει σοβαρά υπόψη.  

 

Δειτε Επισης

Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!