Ευελπιστούν σε ανάκαμψη οι ασφαλιστικές

Τάση βελτίωσης κατέγραψαν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας για το 2014, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, Πόλυ Μιχαηλίδη, ο οποίος, μιλώντας την Τετάρτη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και κατ` επέκταση της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, το 2014 η εικόνα του Κλάδου Ζωής παρουσιάζει μικρή, αλλά αισθητή βελτίωση που επιτρέπει αισιοδοξία ότι εισέρχεται στο δρόμο της ανάκαμψης, ύστερα από τη σημαντική συρρίκνωση της τάξης του 9% που κατέγραψε το 2013.

Τα στοιχεία του ΣΑΕΚ για τους πρώτους έξι μήνες του 2014 καταδεικνύουν ότι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, η συρρίκνωση του Κλάδου Ζωής περιορίστηκε από το 9,6% στο 7,2%. Αυτό οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση στις εξαργυρώσεις ασφαλιστηρίων, από τα €172 εκ. στα €77 εκ., δηλαδή κατά 55%, και στην αύξηση νέων εργασιών, κυρίως από τις ασφαλιστικές εργασίες συμβολαίων μοναδικού ασφαλίστρου.

Τα αποτελέσματα του εννιαμήνου επιβεβαιώνουν την τάση βελτίωσης με τη μείωση να περιορίζεται ακόμη περισσότερο στο 6,4%.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Κλάδος επίσης φαίνεται να παρουσιάζει βελτίωση. Συγκεκριμένα, τους πρώτους 6 μήνες του 2014 ο Γενικός Κλάδος σημείωσε αύξηση κατά 1,6%, έναντι αρνητικού προσήμου 5,6% της αντίστοιχης περιόδου το 2013. Η ναυαρχίδα του Γενικού Κλάδου, ο τομέας ασφάλισης μηχανοκίνητων, αν και συνέχισε να συρρικνώνεται, εντούτοις περιόρισε τις απώλειες του στο 4,2%, έναντι 7,4% το 2013.

Στα αποτελέσματα του εννιαμήνου, ο Γενικός Κλάδος αν και δεν διατηρεί τη θετική αύξηση, εξακολουθεί να παρουσιάζει τάσεις βελτίωσης αφού περιορίζει τη μείωση στο 2%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 που ήταν 3%.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ανεξάρτητα από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, οι ασφαλιστικές εταιρείες συνέχισαν να εκπληρώνουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους, προς τους ασφαλιζόμενους, είτε επρόκειτο για καταβολή αποζημιώσεων, είτε για καταβολή ωφελημάτων από εξαργύρωση συμβολαίων.

Συνολικά, το 2013 καταβλήθηκαν €620 εκ. σε αποζημιώσεις και ωφελήματα. Σε σύγκριση με το 2012, το ποσό των καταβληθέντων αποζημιώσεων και ωφελημάτων αυξήθηκε κατά 12% για τον Κλάδο Ζωής, ενώ μειώθηκε 17% για τον Γενικό Κλάδο.

Το 2013 τα συνολικά ακαθάριστα ασφάλιστρα μειώθηκαν σε €772 εκ. το 2013, έναντι €830 εκ. το 2012, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 7%, που αποδίδεται κυρίως στην προαναφερθείσα σημαντική συρρίκνωση του Κλάδου Ζωής κατά 9,6%, λόγω της αύξησης στις εξαργυρώσεις συμβολαίων, λύση στην οποία κατέφυγαν πολλοί ασφαλιζόμενοι, λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών και έλλειψης πρόσβασης σε άλλες εναλλακτικές πηγές ρευστότητας. Ειδικότερα, η αξία των ασφαλιστικών συμβολαίων που εξαργυρώθηκαν το 2013 ανήλθε σε €292 εκ., σε σχέση με €256 εκ. το 2012, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση 14%.

Μικρότερη συρρίκνωση, 5%, σημείωσε ο Γενικός Κλάδος, λόγω κυρίως της πτώσης των ασφαλιστικών συμβολαίων κατά 8% στον κλάδο μηχανοκίνητων, αφού η κρίση περιόρισε σημαντικά τις νέες πωλήσεις αυτοκινήτων και οδήγησε πολλούς ασφαλιζόμενους σε πιο οικονομικά ασφαλιστικά προϊόντα.

Ωστόσο, το 2013 τα επενδυτικά ταμεία των ασφαλιστικών εταιρειών κατέγραψαν στο σύνολό τους ικανοποιητικές αποδόσεις, παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, πετυχαίνοντας αύξηση της συνολικής αξίας τους κατά 3%, σε σχέση με το 2012.

Δειτε Επισης

Φόρουμ ορόσημο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου
Σε νέα αναπτυξιακή πορεία το ΤΕΠΑΚ-Τα €125 εκατ. από ΕΤΕπ και οι δύο αποφάσεις που έλαβε το Πανεπιστήμιο
Ψάχνει γη στη Λευκωσία για ανέγερση κτιρίου/ων ο ΟΑΥ-Η πρόσκληση ενδιαφέροντος
Οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ στηρίζουν το όραμα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
CMA CGM Κύπρου: Μεγάλος καθαρισμός παραλιών κατά μήκος της ακτογραμμής της Λεμεσού
Παν. Νεάπολις Πάφος: Webinar για αξιοποίηση των δεδομένων στην επιχειρηματική και χρηματοοικονομική στρατηγική
Ετήσια γενική συνέλευση και συνέδριο WISTA International 2024-Επετειακή εκδήλωση ορόσημο
Hackers vs. Heroes: Η μάχη για το ψηφιακό βασίλειο
Επιστρέφει για 12η συνεχόμενη χρονιά το Πρόγραμμα Μαθητική Επιχείρηση από το Junior Achievement Κύπρου
Project Zero: Η Lidl Κύπρου και η ΑΚΤΗ ενώνουν τις δυνάμεις τους για καθαρότερες παραλίες