«Τέλειος» ο συγχρονισμός του Υπουργείου Εμπορίου για ΠΕΑ
09:27 - 20 Ιανουαρίου 2015
Η νομοθεσία περί ρύθμισης της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων ψηφίστηκε το 2006, με μεταγενέστερες τροποποιήσεις και με ημερομηνία ισχύος από την 1/1/2010.
Τι προνοεί επιγραμματικά η νομοθεσία;
Τα ακίνητα που προσφέρονται προς πώληση ή προς ενοικίαση πρέπει να συνοδεύονται από το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο ο ιδιοκτήτης πρέπει να παρουσιάζει στον ενοικιαστή ή αγοραστή πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Επίσης η νομοθεσία προνοεί ότι όλες οι διαφημίσεις προς την προώθηση της πώλησης ή ενοικίασης ακινήτου, πρέπει να αναγράφουν την κατηγορία ενεργειακής απόδοσης.
Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό εκδίδεται από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μετά από την υποβολή μελέτης εγκεκριμένου μελετητή μέλους του ΕΤΕΚ.
Οι ενδείξεις που έχουμε σ’ αυτό το στάδιο, σ΄ ό,τι αφορά το κόστος έκδοσης του εν λόγω πιστοποιητικού είναι ότι αυτό κυμαίνεται γύρω στα δυο ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Το πιστοποιητικό αυτό είναι διάρκειας δέκα χρόνων.
Ανεξαρτήτως σε ποια κατηγορία βρίσκεται ένα ακίνητο, πάντα σ’ ό,τι αφορά την ενεργειακή του απόδοση, αυτό δεν εμποδίζει την πώληση ή ενοικίαση του.
Η συγκεκριμένη πρακτική είναι ένα θετικό στοιχείο, διότι σε κάποιο βαθμό δίνει σημαντική πληροφόρηση στον αγοραστή ή ενοικιαστή για το ενεργειακό κόστος που θα επωμισθεί διαμένοντας στο συγκεκριμένο ακίνητο.
Αυτό σίγουρα επηρεάζει εν μέρει και την αξία του ακινήτου.
Φυσικά να αναφέρουμε ότι, αν το ακίνητο είναι χαμηλής ενεργειακής απόδοσης, ο ιδιοκτήτης μπορεί κάλλιστα, να προχωρήσει στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις και να το αναβαθμίσει.
Είναι λυπηρό όμως το ότι η υπηρεσία του αρμόδιου υπουργείου που ασχολείται με το θέμα, επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ασκήσει έλεγχο και να απαιτήσει εφαρμογή της νομοθεσίας, πέντε χρόνια δηλαδή μετά την ημερομηνία που καθορίστηκε για την εφαρμογή της εν μέσω κρίσης.
Αυτό το λέμε, γιατί αυτή τη στιγμή οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται στη δυσμενέστερη οικονομική θέση που θα μπορούσαν να βρεθούν, αφού οι αξίες των ακινήτων κατέρρευσαν, τα ενοίκια έφτασαν στον πάτο και οι φόροι έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Άρα το μόνο που δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή είναι να πληρώσουν και για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.
Έχουμε πολλά άλλα παραδείγματα διαδικασιών και νομοθετημάτων που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Για παράδειγμα, το πιστοποιητικό τελικής έγκρισης που είναι απαραίτητη η έκδοσή του, πριν ο ιδιοκτήτης κατοικήσει στο ακίνητό του.
Εισήγηση μας είναι να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο να δώσει χρόνο στους ιδιοκτήτες ακινήτων να εκδώσουν το ΠΕΑ, χωρίς να πιέζονται και να τους επιβάλλεται πρόστιμο. Μπορεί για παράδειγμα, να δοθεί προθεσμία έξι μηνών για την έκδοση του ΠΕΑ και όσοι δεν συμμορφωθούν να υποστούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας.
Ίσως θα ήταν ακόμη καλύτερα, να δοθεί αρκετός χρόνος μέχρι να αρχίσουν να βελτιώνονται οι συνθήκες της αγοράς, ώστε οι ιδιοκτήτες να έχουν την οικονομική άνεση, για να προχωρήσουν, χωρίς δυσκολίες στην έκδοση του ΠΕΑ.