Το bail-in γίνεται κανόνας στην Ευρώπη
19:41 - 02 Ιανουαρίου 2015
Τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015 η οδηγία της ΕΕ για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, το οποίο περιλαμβάνει και το γνωστό `bail in` ή εργαλείο διάσωσης με ίδια μέσα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η οδηγία αυτή αφορά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Οι νέοι κανόνες, σύμφωνα με την ΕΕ, θα εναρμονίσουν και θα βελτιώσουν τα εργαλεία για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων σε όλη την ΕΕ. Θα διασφαλίσουν επίσης ότι οι μέτοχοι και οι πιστωτές των τραπεζών καταβάλλουν το μερίδιό τους στο κόστος, μέσω του μηχανισμού «bail-in".
Η οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών υιοθετήθηκε την Άνοιξη του 2014 αλλά τίθεται σε εφαρμογή από φέτος.
Ο Βρετανός Επίτροπος υπεύθυνος για θέματα Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς Τζόναθαν Χιλ ανέφερε ότι η οδηγία για ανάκαμψη και εξυγίανση δίδει για πρώτη φορά στις κρατικές Αρχές ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων και εργαλείων για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών, με παράλληλη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
“Από τώρα και στο εξής, θα είναι οι μέτοχοι και οι πιστωτές της τράπεζας και όχι οι φορολογούμενοι που θα επιβαρύνονται με το σχετικό κόστος από τις απώλειες μιας τράπεζας”, είπε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ