Εκποιήσεις: Συνεχίζεται η καταστροφολογία

Τα κόμματα, με προεξάρχοντα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνεχίζουν να λαϊκίζουν σ’ ό,τι αφορά το σοβαρό θέμα των εκποιήσεων.

Ίσως να μην αντιλαμβάνονται τη ζημιά που προκαλείται στην πραγματική οικονομία από τέτοιες άνευ αντικειμένου συζητήσεις.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την κατάσταση είναι πολλά:

Πρώτο και κυριότερο, όλες αυτές οι αρνητικές συζητήσεις, λειτουργούν ανασταλτικά στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, με τους προτιθέμενους αγοραστές να αναβάλλουν την απόφαση τους για αγορά, προσδοκώντας, σε μαζικές εκποιήσεις που θα φέρουν τις χαμηλές τιμές.

Εκτίμησή μας είναι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν το βλέπουμε να γίνεται, γιατί ο νόμος για τις εκποιήσεις θα οδηγεί την όλη διαδικασία σε μάκρος χρόνου, που υπολογίζεται στα τρία με τέσσερα χρόνια.

Εξάλλου, και αυτό είναι το δεύτερο , οι ίδιες οι τράπεζες είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να αποφύγουν τις  εκποιήσεις λόγω του ότι δεν επιθυμούν περαιτέρω μείωση στις τιμές των ακινήτων, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα οδηγήσει σε μείωση των εξασφαλίσεων τους και κατ’ επέκταση θα δημιουργήσει επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Ένα τρίτο σημείο είναι ότι οι τράπεζες, αν δεν πεισθούν ότι μπορούν να ανακτήσουν τα λεφτά που δανείζουν με οποιοδήποτε τρόπο, δεν πρόκειται να ξαναδανείσουν, ακόμη και αν έχουν αυτά τα κεφάλαια.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα και χωρίς νέες χορηγήσεις δεν πρόκειται να δούμε σημαντική ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο μοτίβο, οι ξένοι πέραν της Τρόικας που δεν πρόκειται να καταβάλει την επόμενη δόση, δεν πρόκειται να επενδύσουν στην Κύπρο. Και αυτό γιατί γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι μια στρέβλωση που επηρεάζει ολόκληρη την αγορά.

Να τονίσουμε ότι μια τρίμηνη ή εξάμηνη αναστολή στην εφαρμογή της νομοθεσίας δεν θα σώσει κανένα οφειλέτη, αλλά αντίθετα μπορεί να καταστρέψει τις ελπίδες για σύντομη ανάκαμψη της οικονομίας και θα καθυστερήσουν την ανάπτυξη.

Σε τελευταία ανάλυση, πιστεύουμε ότι η αναστολή των εκποιήσεων, εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, δεν βοηθά ούτε την αγορά, ενώ λειτουργεί και αυτό είναι σημαντικό σε βάρος του ίδιου του οφειλέτη.

Με όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα, πρέπει, επιτέλους, τα κόμματα να σοβαρευτούν και να λειτουργήσουν θετικά, λαμβάνοντας εκείνες τις αποφάσεις, που σε τελευταία ανάλυση θα βοηθήσουν την οικονομία και φυσικά τον Κύπριο φορολογούμενο.

 

Δειτε Επισης

Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!