Powered by

Πετρέλαιο και ουκρανική κρίση πιέζουν ασφυκτικά τη Ρωσία

Η ταλαιπωρημένη οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί πιο πολύ από ότι αναμενόταν στο 4,8% φέτος, καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα προστεθεί στις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία προέβλεψε τη Δευτέρα (η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η τράπεζα με έδρα της το Λονδίνο αναθεώρησε την πρόβλεψή της τον περασμένο Σεπτέμβριο για συρρίκνωση 0,2% το 2015 της οικονομίας της χώρας η οποία είναι από τους κύριους παραγωγούς πετρελαίου. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα πάνω και την συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ουκρανίας το 2015 από 3% τον περασμένο Σεπτέμβρη στο 5%.

«Μια απότομη πτώση στην τιμή του πετρελαίου έχει αυξήσει την πίεση στην ήδη ευάλωτη Ρωσία και επηρεάζει την ανάπτυξη των εξαγωγέων πετρελαίου και άλλα αναδυόμενα κράτη που έχουν στενούς δεσμούς με την μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Ευρώπης», αναφέρει η τράπεζα στο δελτίο οικονομικών προοπτικών της επενδυτικής ζώνης που καλύπτει.

Η τιμή πετρελαίου έχει σημειώσει πτώση σχεδόν κατά 60% από τον Ιούνιο, έχοντας επηρεαστεί έντονα από την υπερβολική προσφορά διεθνώς, το ισχυρό δολάριο και την υποτονική ζήτηση σε μαζούτ.

Η οικονομία της Ρωσίας λυγίζει επίσης υπό το βάρος των δυτικών κυρώσεων για τη στάση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, η οποία παραμένει σε αναταραχή αλλά και τις κυρώσεις με τις οποίες απάντησε η Ρωσία στη Δύση.

Την ίδια ώρα η οικονομία της Ρωσίας μαστίζεται από την κατακόρυφη πτώση του νομίσματός της του ρουβλιού, σύμφωνα με άλλα στοιχεία τη Δευτέρα.

Οι καθαρές εκροές κεφαλαίου από τη Ρωσία το 2014 ξεπέρασαν κατά πάνω από διπλάσιο αυτές του προηγούμενου χρόνου και έφτασαν τα $151,5 δις ωθούμενες από την ουκρανική κρίση και την μειωμένη αξία του ρουβλιού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ρωσία είχε ήδη γίνει μάρτυρας το 2013 ψηλών επιπέδων εκροών $61δισ.

Την ίδια ώρα οι εκροές ήταν πιο αυξημένες από την πληρωμή χρεών στο εξωτερικό από τράπεζες της Ρωσίας και εταιρείες οι οποίες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις αγορές λόγω κυρώσεων.

Συρρίκνωση 5% για οικονομία Ουκρανίας
Η EBRD ανέφερε επίσης ότι η καταρρακωμένη οικονομία της Ουκρανίας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 5% φέτος, ενώ η πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου ήταν για ύφεση 3%.  Ακολουθεί μια σχεδόν κατάρρευση του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 7,5% το 2014.

«Η ουκρανική οικονομία παραμένει σε μια ιδιαίτερα επισφαλή κατάσταση», αναφέρει η τράπεζα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί