Για ψώνια οι Ελβετοί, στο "πάτωμα" η Κεντρική Ευρώπη
10:17 - 17 Ιανουαρίου 2015
Κάποιοι επωφελούνται της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να άρει το κατώτατο όριο της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου/ευρώ.
Στη Γενεύη σχηματίζονται ουρές έξω από τα γραφεία συναλλάγματος. Εκατοντάδες πολίτες δίνουν ελβετικά φράγκα για να πάρουν ευρώ. Πολλοί μιλούν για μια μοναδική ευκαιρία, αφού μπορούν να φύγουν από τη χώρα και ψωνίσουν σε πολύ χαμηλές τιμές.
«Για μένα είναι εξαιρετική είδηση. Με βοηθάει πολύ στις διακοπές μου και τα ψώνια μου. Πηγαίνω συχνά στη Γαλλία για να αγοράσω όλα όσα θέλω. Είναι πραγματικά φθηνότερα από ό, τι στην Ελβετία και τώρα ακόμη πιο φθηνά. Οπότε πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία!» δήλωσε, ένας Πορτογάλος που ζει στην Ελβετία.
"Ταρακουνήθηκε" η Κεντρική Ευρώπη
Όμως στην Πολωνία η κατάσταση είναι διαφορετική. Περίπου 1,5 εκατομμύριο δανειολήπτες πρέπει τώρα να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που έχουν λάβει σε ελβετικά φράγκα. Ο αναλυτής του τομέα ακινήτων Μαρσίν Κρασόν υποστηρίζει πως οι δανειολήπτες καλούνται να προσαρμοστούν σε μια νέα, δύσκολη πραγματικότητα.
«Με τη λήψη ενός τέτοιου δανείου, αποδεχόμαστε ένα συγκεκριμένο κίνδυνο. Αυτοί οι άνθρωποι γνώριζαν τις δυσκολίες και συμφώνησαν να προχωρήσουν. Για μερικά χρόνια πλήρωσαν πολύ χαμηλές δόσεις και τώρα πρέπει να προσαρμοστούν στα δύσκολα» υποστηρίζει, ο αναλυτής του τομέα ακινήτων Μαρσίν Κρασόν.
Εκατομμύρια Ούγγροι αγόρασαν σπίτι στη χώρα τους με στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Το 2008, όμως, το φιορίνι, το ζλότι και άλλα νομίσματα της κεντρικής Ευρώπης έκαναν βουτιά έναντι του φράγκου, με αποτέλεσμα να πάνε στα ύψη οι μηνιαίες δόσεις των δανείων τους. Σήμερα το πρόβλημα έχει περιοριστεί, αφού οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας έχουν λάβει σειρά μέτρων.
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς διαβεβαίωσε όλους όσοι έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τους προστατεύσει. "Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο προκειμένου να προστατεύσουμε τους πολίτες μας- έχουμε όλα τα μέσα. Φυσικά, όλο αυτό ενδέχεται να καταλήξει στα δικαστήρια, αλλά πιστεύω πως τα δικαστήρια θα κατανοήσουν πως πρόκειται για μια ιδιόμορφη κατάσταση" δήλωσε o κ. Μιλάνοβιτς.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός δεν εξήγησε επακριβώς τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση εάν το υπουργείο Οικονομικών και οι τράπεζες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία επί του συγκεκριμένου ζητήματος.Σημείωσε, ωστόσο, ότι αναμένει από τις εμπορικές τράπεζες να έχουν "εποικοδομητική συμβολή" στο όλο ζήτημα καθώς, όπως είπε, εκτιμά πως είναι και προς το δικό τους συμφέρον.