Σόιμπλε: Δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους στην Ελλάδα
19:29 - 16 Ιανουαρίου 2015
Σε συνέντευξή του στο Spiegel που θα δημοσιευθεί το Σάββατο, ο Σόιμπλε είναι κατηγορηματικός: «Δεν τίθεται ζήτημα» αναφέρει για το ενδεχόμενο κουρέματος.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς να επιδείξουν σύνεση. «Οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτικοί ότι δεν υπόσχονται προεκλογικά περισσότερα από αυτά που μπορούν να κάνουν μετά», είπε.
Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το χρέος της αυτή τη στιγμή και ότι πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της μετά τις εκλογές.
«Δεν εξετάζουμε ένα κούρεμα χρέους», είπε στο Reuters και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαλντίς Ντομπρόσφκις.
Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική προσθέτοντας όμως ότι το περιθώριο για διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένο.
«Εάν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει, να είναι αποδεκτός στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιδείξει κάποιο βαθμό ρεαλισμού», είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μία επέκταση των λήξεων των δανείων και μείωση των επιτοκίων για ένα μικρό όμως μέρος τους.
«Η ευρωζώνη σίγουρα ετοιμάζεται για να κάνει ότι περισσότερο μπορεί ώστε να ικανοποιήσει κάποια από τα θέματα της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα όρια: ένα κούρεμα χρέους δεν είναι αποδεκτό», είπε ο αξιωματούχος.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τα οικονομικά της, θα είναι μέρος της όποιας συμφωνίας» πρόσθεσε.
Σχετικά με τις προειδοποιήσεις των κομμάτων της παρούσας κυβέρνησης για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ εάν εκλεγεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αξιωματούχοι είπαν: «Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Όλες οι πλευρές στέλνουν διάφορα μηνύματα για να κερδίσουν όσους περισσότερους ψήφους μπορούν».
Το ερώτημα είναι εάν ο Τσίπρας μπορεί ή είναι πρόθυμος, να αλλάξει στάση αρκετά σύντομα ώστε να αποτραπεί μία νέα κρίση στην Ελλάδα. Ενώ το 2010 η κρίση στην Ελλάδα προκάλεσε την κρίση χρέους στο κοινό νόμισμα, αυτή τη φορά η ευρωζώνη έχει την πείρα και τους μηχανισμούς να αποφύγει πιθανή εξάπλωσή της.
«Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η βγει από την ευρωζώνη η επιδιώξει κάτι άλλο, τότε θα είναι σαν να έχουν πυροβολήσει μόνοι τους και τα δύο τους πόδια», είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος.
ΠΗΓΗ: in.gr