Powered by

Σλοβενία και Κροατία στον κύκλο του ελβετικού φράγκου

Με ψυχραιμία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι αρμόδιες αρχές στη Σλοβενία και την Κροατία, έπειτα από την χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να απελευθερώσει την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος από το όριο του 1,20 ευρώ που ήταν κλειδωμένη εδώ και τρία περίπου χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας (Banka Slovenije), το ποσό των δανείων που έχουν συναφθεί στη Σλοβενία, σε ελβετικά φράγκα, έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Τα νοικοκυριά είχαν δάνεια αξίας περίπου 794 εκ.ευρώ σε φράγκα, το Νοέμβριο του 2014.

Η Banka Slovenije, ανακοίνωσε, επίσης, ότι, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο προς τα τα νοικοκυριά της Σλοβενίας ήταν υψηλότερα στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009, όταν το συνολικό ποσό διαμορφώθηκε σε 1,4 δισ ευρώ. Το ποσό των δανείων σε ελβετικά φράγκα για τα νοικοκυριά άρχισε να μειώνεται το 2011, σύμφωνα με την Banka Slovenije, η οποία πρόσθεσε ότι, ο αριθμός μειώθηκε κάτω από 800 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά μετά το 2007.

Στη Σλοβενία, το μερίδιο των δανείων σε ελβετικά φράγκα αντιστοιχεί στο 4% του συνόλου των δανείων και στο 88% των δανείων σε ξένο νόμισμα, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Στην Κροατία, η Κεντρική Τράπεζα (ΗΝΒ) ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας που προκάλεσε κλυδωνισμούς, "κρύβει" αρνητικούς κινδύνους για τους καταναλωτές, που έχουν δάνεια συνδεδεμένα με το ελβετικό φράγκο, αλλά και για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο - προσθέτει στην ίδια ανακοίνωσή της-δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το μέγεθος των κινδύνων αυτή την στιγμή και συνεργάζεται με το Υπουργείο Οικονομικών για να αναλύσει τα τελευταία στοιχεία και εξελίξεις. Στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας προκάλεσε σε όλους τους παράγοντες των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών έκπληξη, όπως άλλωστε «αποδείχθηκε από τις ασυνήθιστα υψηλές διακυμάνσεις της ισοτιμίας των νομισμάτων, στη διάρκεια της ημέρας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΗΝΒ, το κούνα είχε αποδυναμωθεί έναντι των περισσότερων ξένων νομισμάτων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση (15,71%) σε σχέση με το ελβετικό φράγκο, με την ισοτιμία να έχει «αναρριχηθεί» στα επίπεδα ρεκόρ του ενός φράγκου προς 7,4 κούνα. Με βάση τις ισοτιμίες, ένα ελβετικό φράγκο αντιστοιχεί σε 7,398431 κούνα, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η τελευταία φορά που το ελβετικό φράγκο ξεπέρασε τα επτά κούνα ήταν στις 10 Αυγούστου 2011 (στα 7,164 κούνα).

 

Δειτε Επισης

Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»