Από το 2015 ξεκινά η επανάσταση καινοτομίας της Κύπρου

Η δημιουργία και ανάπτυξη των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων στον τόπο μας, παρά την κρίση και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, βρίσκεται σε εκπληκτική πορεία. Τα νούμερα και οι αριθμοί, άλλωστε, μιλούν από μόνοι τους: παρά την κρίση, το 2014 όλο και περισσότερες εταιρείες προχώρησαν με την κατοχύρωση των πνευματικών και βιομηχανικών τους δικαιωμάτων.

Η αυξητική αυτή τάση, δεν ήταν έκπληξη για μας. Το εξαιρετικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων που παρέχει η Κύπρος και η στροφή της οικονομίας σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, δημιουργούν την πεποίθηση πως τα επόμενα χρόνια ο τόπος μας έχει την προοπτική να βιώσει μια ραγδαία περίοδο καινοτομίας. Μια τεχνολογική επανάσταση πρωτοτυπίας και εφευρετικότητας.

Η Κύπρος σήμερα διαθέτει μια εξαιρετική δεξαμενή ταλαντούχων νέων επιστημόνων που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες και την ανάπτυξη λογισμικού. Οι κυπριακές εταιρείες χαρακτηρίζονται από κουλτούρα συνεργασίας με πολλές άλλες αντίστοιχες διεθνείς εταιρείες και επαγγελματίες του εξωτερικού, και οι Κύπριοι εφευρέτες διατηρούν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο σε εγρήγορση. Επιπρόσθετα, η αστάθεια της περιοχής μας αναδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να έχει η Κύπρος ως μια γέφυρα οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτή την επανάσταση καινοτομίας που ξεκίνησε να βιώνει ο τόπος μας, τέσσερις είναι οι προκλήσεις που θα  πρέπει να απαντηθούν:

1. E-Government:
Αν και έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό οι κυβερνητικές προσπάθειες προώθησης του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που το διαδίκτυο θα έχει υποκαταστήσει πλήρως τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της δημόσιας υπηρεσίας. Τα σύγχρονα επιχειρηματικά ήθη , όμως, υπογραμμίζουν το επείγον του ζητήματος.

2. Πάρκο Τεχνολογίας
Η Κύπρος, από τον ακριτικό Πύργο μέχρι την ελεύθερη Αμμόχωστο, μπορεί να  γίνει το πιο μεγάλο πάρκο τεχνολογίας και καινοτομίας της Ευρώπης. Το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου από μόνο του δεν αρκεί για να αποτελέσει κίνητρο προσέλκυσης των μεγάλων επιχειρήσεων του εξωτερικού. Μερικά μέτρα που θα βοηθούσαν στην προσπάθεια αυτή θα ήταν η ανεξαρτητοποίηση του Τμήματος Διανοητικής Ιδιοκτησίας από τις εξουσίες του Εφόρου Εταιρειών. Επίσης, να αναπτυχθούν τα  μέσα μαζικής μεταφοράς και κάλυψη όλης της Κύπρου με ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. Τέλος, να ενισχυθεί το τουριστικό μας προϊόν με πολλά και διαφορετικά είδη διασκέδασης, ψυχαγωγίας και γνώσης, καθώς τα αντίστοιχα Τεχνολογικά Πάρκα στον κόσμο, βασίζουν την επιτυχία τους και σε αυτές τις παράπλευρες επιλογές.

3. Νέο εκπαιδευτικό σύστημα παραγωγής δημιουργικών μυαλών
Έχει λεχθεί κατά καιρούς ότι  το εκπαιδευτικό μας σύστημα «σκοτώνει» την φαντασία των μαθητών. Τα σχολεία μας σήμερα παράγουν πολίτες χωρίς κριτική σκέψη και πρωτότυπη προσέγγιση. Είναι επίσης γεγονός ότι στις μέρες μας πολλά παιδιά, πριν ακόμη μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία. Γι’ αυτό και εκ των πραγμάτων χρειάζεται μια δραστική αλλαγή της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος που θα μεταδίδει την γνώση με νέους σύγχρονους μεθόδους.

4. Ενθάρρυνση του sharing economy
Στο παγκόσμιο διαδικτυακό εμπόριο που λαμβάνει χώρα καθημερινά, τα μεγέθη των κρατών δεν έχουν σημασία. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η πετυχημένη διαδικτυακή προώθηση και εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων και υπηρεσιών. Ήδη , ξεκίνησαν και στον τόπο μας να λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία ιστοσελίδες και apps που προσφέρονται για άτομα που επιθυμούν εργοδότηση ή που διαφημίζουν ακίνητα προς πώληση και ενοικίαση. Αυτές οι υπηρεσίες έχουν πολλές προοπτικές, καθώς γίνονται με τρόπο ιδιαίτερα φιλικό προς το χρήστη.

Εν όψει αυτής της επανάστασης καινοτομίας που ξεκίνησε να συμβαίνει στον τόπο μας είναι απαραίτητο κάθε εφευρέτης και κάθε εταιρεία που ασχολείται με την παραγωγή καινοτόμων ιδεών και λύσεων, να γνωρίζει πώς να κατοχυρώσει τα δικαιώματά του. Είναι πολλά τα παραδείγματα πρωτότυπων και έξυπνων ιδεών που καταστράφηκαν επειδή οι εμπνευστές τους δεν προνόησαν.

Η οικονομία έχει ξεκινήσει να αλλάζει.
Αυτοί που γνωρίζουν και διαφυλάττουν τα δικαιώματά τους, θα είναι και οι νικητές.

 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;