Powered by

Ουρανοκατέβατα 16 τρισ. δολάρια για κληρονόμους

Περιουσιακά στοιχεία ύψους 6 τρισ. δολαρίων ετοιμάζονται να μεταβιβάσουν μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες οι πλουσιότεροι αμερικάνοι.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Wealth-X, στο διάστημα αυτό πρόκειται να μεταβιβαστεί πλούτος ύψους 16 τρισ. δολαρίων –κυρίως ενδοοικοογενειακά- και το 40% του ποσού αυτού, ή 6 τρισ. δολάρια, θα μεταβιβαστεί στις ΗΠΑ. Από τα 16 τρισ. δολάρια, τα 6 τρισ. θα είναι ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού (που μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε ρευστό) ενώ 300 δισ. δολάρια αφορούν σε φιλανθρωπικά κληροδοτήματα.

Οι κροίσοι ηλικίας από 80 ετών και πάνω, είναι κατά μέσο όρο πέντε φορές πλουσιότεροι από αυτούς που είναι κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με την έρευνα. «Θα είναι η μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου στην ιστορία από τη μια γενεά στην άλλη», σχολίασε ο πρόεδρος του Wealth-X, David Friedman.

Πολλοί από αυτούς που θα μεταβιβάσουν τις περιουσίες τους είναι αυτοδημιούργητοι. Μόνο το 25% από αυτούς που βρίσκονται στην λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους αμερικάνους ήταν αυτοδημιούργητοι το 1984, ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στο 43%. Ο πλούτος στο Forbes 400 έχει εκτιναχθεί κατά 1.832% από το 1984, καθώς από τα 125 δισ. δολάρια το 1984 ανήλθε πέρυσι στα 2,29 τρισ. δολάρια.

Καλά τα πήγαν όμως και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των Αμερικάνων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Το χάσμα του πλούτου μεταξύ των οικογενειών στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα και αυτών στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα έχει φτάσει στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση του Pew Research Center.

Τχο 2013 ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα (639.400 δολάρια) ήταν επταπλάσιος του μέσου πλούτου στα μεσαία στρώματα (96.500 δολάρια). Πρόκειται για το μεγαλύτερο χάσμα των τελευταίων τριάντα ετών.

Τα μεσαία στρώματα πάντως δεν θα τα πάνε και τόσο καλά σε ότι αφορά την μεταβίβαση των περιουσιών τους. Η προσδοκία ήταν ότι κάθε γενιά θα τα πάει καλύτερα από την προηγούμενη, αυτό όμως μπορεί να μην ισχύει για όσους αγόρασαν σπίτια κατά τη διάρκεια του οικονομικό boom. Όλα τα αμερικανικά νοικοκυριά, από τότε που ξεκίνησε η ανάκαμψη της οικονομίας, άρχισαν να μειώνουν την κατοχή βασικών περιουσιακών στοιχείων, όπως για παράδειγμα σπίτια και μετοχές, σύμφωνα με το Pew Research Center. Από το 2007 μέχρι το 2010, ο η μέση καθαρή αξία των αμερικανικών νοικοκυριών μειώθηκε κατά 40%, από τα 135.700 δολάρια στα 82.300 δολάρια, κυρίως λόγω της «βουτιάς» στις τιμές των ακινήτων και της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων.

«Μια τόσο μεγάλη μεταβίβαση πλούτου (μεταξύ των κροίσων) θα αυξήσει την ανισότητα», τονίζει η Signe-Mary McKernan, οικονομολόγος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Urban Institute.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί