Powered by

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τη «βουτιά» του πετρελαίου

Kάποιες εταιρείες ζημιώνουν και κάποιες άλλες κερδίζουν με την μείωση των τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με νέα της έκθεση του οίκου Moody's. 

Οι βιομηχανίες εκείνες για τις οποίες τα καύσιμα είναι ένα άμεσο και σημαντικό κόστος θα έχουν θετική επίπτωση από τις χαμηλότερες τιμές (αερομεταφορές, η ναυτιλία και τα συσκευασμένα προϊόντα), όπως επίσης οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την κατανάλωση, καθώς οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων σημαίνουν πως οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο ρευστό για να ξοδέψουν. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και οι εταιρείες που τις προμηθεύουν, θα πληγούν από τις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου.

«Οι οικονομικές επιδόσεις των επιβατικών αεροπορικών εταιρειών θα βελτιωθούν το 2015 ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου κόστους καυσίμων», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Moody's, Jonathan Root. «Η American Airlines αναμένεται να έχει το μέγιστο όφελος, όμως μεταξύ των κερδισμένων θα είναι και οι Delta, United, Lufthansa και Air Canada».

Αντιθέτως, οι προμηθευτές αεροσκαφών και εξαρτημάτων θα μπορούσαν να πληγούν, καθώς η πτώση των τιμών αυξάνει το ρίσκο ακυρώσεων παραγγελιών και αναβολών στην αλυσίδα των προμηθειών.

Η διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα θα ενισχύσει τα περιθώρια για τους κατασκευαστές μεταποιημένων τροφίμων, όπως η Nestle, η Mondelez International και η Kraft Foods, που δαπανούν περίπου 10-15% του κόστους των αγαθών σε μεταφορές και καύσιμα. Οι εταιρείες αυτές ενδεχομένως δουν και αύξηση των πωλήσεών τους καθώς το φθηνότερο πετρέλαιο ωθεί τους καταναλωτές να δαπανούν τα επιπλέον χρήματα που τους απομένουν σε μη βασικά τρόφιμα. Για τον ίδιο λόγο, ωφελημένα ενδέχεται να βγουν και τα εστιατόρια, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό, με τις αλυσίδες ταχυφαγείων όπως τα McDonald's και τα Wendy's να επωφελούνται από τους καταναλωτές με χαμηλότερα εισοδήματα, οι οποίοι τείνουν να βλέπουν την μεγαλύτερη αύξηση στα διαθέσιμα εισοδήματά τους όταν είναι χαμηλές οι τιμές των καυσίμων.

Η υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού θα είναι μέτρια θετικές για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με τη Moody's. Στη Βόρεια Αμερική, η ζήτηση θα στραφεί προς μεγαλύτερα οχήματα, σε βάρος των μικρότερων και πιο αποδοτικών μοντέλων. Οι πωλήσεις θα βελτιωθούν για εταιρείες όπως η General Motors και η Ford, όμως δεν αναμένεται να βελτιωθούν και πολύ στην κορεσμένη αγορά της Ιαπωνίας. Επιπλέον, η υψηλή φορολόγηση τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην Ευρώπη πιθανόν να αμβλύνουν την επίπτωση των φθηνότερων τιμών του αργού πετρελαίου στις πωλήσεις αυτοκινήτων.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί