Powered by

Στο 3% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2015

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2015 προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, ξεκαθαρίζοντας πως «αποκλίνουσες τάσεις» σε πολλές περιοχές του κόσμου δημιουργούν καθοδικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά από ένα ακόμη απογοητευτικό έτος, το 2014, οι αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να ανακάμψουν το 2015 στηριζόμενες από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, την ισχυροποίηση της οικονομίας των ΗΠΑ, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, αλλά και την υποχώρηση των εγχώριων αντιξοοτήτων σε διάφορες μεγάλες αναδυόμενες αγορές.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως μετά την αύξηση κατά περίπου 2,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2014, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 3% το 2015, κατά 3,3% το 2016 (έναντι του 3,4% και 3,5% αντίστοιχα που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή της) και 3,2% το 2017. Οι αναπτυσσόμενες χώρες αναπτύχθηκαν κατά 4,4% το 2014 και αναμένεται να ανακάμψουν κατά 4,8% το 2015, 5,3% το 2016 και 5,4% το 2017.

«Σε αυτό το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν με σύνεση τους πόρους τους για την υποστήριξη κοινωνικών προγραμμάτων και να προβούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να επενδύουν στους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ αναφερόμενος στις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού. «Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις χώρες να αφαιρέσουν τυχόν περιττά εμπόδια και να διευκολύνουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή θέσεων εργασίας και μπορεί να βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια», τόνισε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι κίνδυνοι του 2015

Η Παγκόσμια Τράπεζα εντοπίζει και τέσσερις σημαντικούς κινδύνους για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές το 2015 που σχετίζονται με  : α) Την επίμονα αδύναμη ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου, β) την αυξημένη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, γ) την επίπτωση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και δ) τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου στασιμότητας ή αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη ή στην Ιαπωνία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει υποτονική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2015 στο 1,1% από 0,8% το 2014 και περαιτέρω ανάκαμψη κατά 1,6% το 2016 και το 2017. Κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην Ελλάδα οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού σημειώνουν πως η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα συνεχίζει να επιδρά στη ψυχολογία των επενδυτών.

Για την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πως θα επιταχυνθεί στο 3,2% εφέτος, από 2,4% το 2014, ενώ στη συνέχεια εκτιμάται πως θα υποχωρήσει στο 3% και 2,4% το 2016 και το 2017, αντίστοιχα. Για την Ιαπωνία εκτιμά πως η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 1,2% το 2015 (0,2% το 2014) και στο 1,6% το 2016.

Μεταξύ των μεγάλων χωρών μεσαίου εισοδήματος που θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι η Ινδία, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 6,4% το 2015, από 5,6% το 2014, αλλά και χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και η Τουρκία, όπου η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού και στη μείωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών, που όπως τονίζεται στην έκθεση είναι μια σημαντική πηγή ευπάθειας για πολλές από αυτές.

Τέλος, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πως η οικονομία της Ρωσίας θα καταγράψει ύφεση 2,9% το 2015, από ανάπτυξη 0,7% το 2014. Η τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη της Ρωσίας κατά 0,1% το 2016 και 1,1% το 2017.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Θέλει να γίνει παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας και κινητήρια δύναμη ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας η Βουλγαρία
Αγώνας δρόμου από Ιαπωνία για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ-Συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο
Νίκη Ξενοφώντος: Παραμένει και θα συνεχίσει να είναι ελκυστική δικαιοδοσία για trusts η Κύπρος-Η αυξανόμενη ζήτηση
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ με σταθερή τάση για ESM και EFSF ο DBRS
Υπερβολές από μέρους των συντεχνιών...«Λυπηρή η πρόθεση να πάρουν μέτρα εναντίον ξενοδοχειακών επιχειρήσεων»
Στην...αναμονή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ-«Δεν προσλαμβάνουν, δεν απολύουν, απλώς παρακολουθούν»
Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για τις εμπορικές εντάσεις...Επισκιάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: Τα 13α Invest Cyprus International Investment Awards
Γιάννης Μουρουζίδης: Οι κρίσιμες δεξιότητες για τις επιχειρήσεις και το σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα κατάρτισης της ΑνΑΔ
Ανεύθυνος συνδικαλισμός χωρίς αναστολές παίζει κορώνα-γράμματα τον τουρισμό και την οικονομία