Powered by

Ρεν: Το τέλος της τρόικας...

«Το τέλος της τρόικα» φαίνεται να σηματοδοτεί η προκαταρκτική γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα δηλώνει στους Financial Times ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

Ο Γενικός Νομικός Σύμβουλος του Δικαστηρίου Πέδρο Κρουθ Βιγιαλόν έκρινε μεν πως το πρόγραμμα Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (OMT) της ΕΚΤ συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία και αποτελεί θεμιτή νομισματική πολιτική, ωστόσο σημείωσε πως η Τράπεζα θα «πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε ευθεία ανάμιξη στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που εφαρμόζεται στην εν λόγω χώρα», δηλαδή τη χώρα της οποίας η Φρανκφούρτη αγοράζει τα ομόλογα.

Ο κ. Ρεν δηλώνει πως η αναφορά του Ευρωπαίου νομικού μοιάζει αρκετά κατηγορηματική και ότι «φαίνεται να βάζει τέλος στη συμμετοχή της ΕΚΤ στην τρόικα των ΕΕ-ΔΝΤ σε περίπτωση ενεργοποίησης του OMT». Όπως προσθέτει στη δήλωσή του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ο πρώην επίτροπος, «αυτό πιθανότατα θα σήμαινε την αρχή του τέλος για την τρόικα υπό το παρόν σχήμα της, κάτι που με τη σειρά του θα ωθούσε στην ευρωζώνη προς μία ακόμα σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση».

Δειτε Επισης

Θέλει να γίνει παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας και κινητήρια δύναμη ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας η Βουλγαρία
Αγώνας δρόμου από Ιαπωνία για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ-Συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ με σταθερή τάση για ESM και EFSF ο DBRS
Στην...αναμονή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ-«Δεν προσλαμβάνουν, δεν απολύουν, απλώς παρακολουθούν»
Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για τις εμπορικές εντάσεις...Επισκιάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές
Κάμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Αύξηση σε ετήσια βάση
Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη
Εγκρίθηκε το 18ο πακέτο κυρώσεων Ε.Ε. κατά της Ρωσίας-Ήρε το βέτο η Σλοβακία
Τα αμερικανικά τέλη φρενάρουν τα κινεζικά ναυπηγεία-Πτώση 52% στις παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο
Ξανά πάνω από τις $120.000 το Bitcoin μετά το «ναι» σε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ