Powered by

ΚΟΤ: Ανοιχτή γραμμή με Ρωσία

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, η Διευθύντρια του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου αναλύει τα νέα δεδομένα στην τουριστική αγορά. Εκτιμά ότι το 2015 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, ενώ τονίζει ότι με στοχευμένη αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του Οργανισμού ειδικά στα κονδύλια διαφήμισης, θα αναστραφεί το κλίμα.
 
Η κ. Δημητριάδου δεν φοβάται τις απώλειες από τη ρωσική αγορά, ενώ σημείωσε ότι ο Οργανισμός προσπαθεί από τη μια να ξεκλειδώσει παλιές αγορές κι από την άλλη, να αναπτύξει επαφές με νέες αγορές.

-    Ο Οργανισμός εντατικοποίησε τις προσπάθειες του σε αγορές που κρίνει ότι υπάρχει δυνατότητα να αναπληρώσουν μέρος των απωλειών της Ρωσικής αγοράς, όπως Ισραήλ, Ολλανδία, Πολωνία, Αυστρία, Ελβετία και Γαλλία, για τις οποίες έχουν εκπονηθεί Σχέδια Συνεργασίας με Οργανωτές Ταξιδίων.  

-     Η προσέλκυση τουριστικού ρεύματος από την Άπω Ανατολή αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο.

-    Ο Οργανισμός και το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με Ρώσους Οργανωτές Ταξιδίων με στόχο τον περιορισμό των απωλειών στο μέγιστο δυνατό βαθμό για το 2015.

-    Η αξιοποίηση των εργαλείων που προσφέρει το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ τα οποία έχουν χαμηλότερο κόστος, ενισχύεται συνεχώς και αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στη νέα προσέγγιση του Οργανισμού.

 

Ερ.  Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την Κύπρο ο τουρισμός έδειξε τρομερές αντιστάσεις, παρόλο που τα νούμερα θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα. Πώς εκτιμάτε πως θα κινηθεί το 2015;

Μέσα από σκληρή δουλειά και σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στον τουρισμό καταφέραμε ν’ αποδείξουμε ότι ο τουρισμός συνεχίζει να αποτελεί  σημαντικό τομέα της οικονομίας και να διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο στην έξοδο από την οικονομική κρίση. Τα νούμερα αποτελούν μόνο μία παράμετρο και δεν είναι σωστό η επιτυχία να υπολογίζεται μόνο στη βάση των αφίξεων. Τα έσοδα κρίνονται πιο σημαντικά αλλά και η κατανομή του τουριστικού ρεύματος στην διάρκεια του έτους. Το 2015 σίγουρα θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Με στοχευμένη αναπροσαρμογή του Προϋπολογισμού του Οργανισμού ειδικά στα κονδύλια διαφήμισης, θα επιτραπεί στην Κύπρο να διεκδικήσει με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αυτά που δικαιούται από τη διεθνή τουριστική αγορά. 

Ερ.   Πώς η Κύπρος μπορεί να ξεκλειδώσει αγορές όπως η γερμανική αλλά και σημαντικές αγορές είτε από αραβικές χώρες είτε από την Άπω Ανατολή;

Η προσβασιμότητα αποτελεί το κλειδί για την προσέλκυση νέων αγορών. Σε αυτό το θέμα ενεργούμε στοχευμένα, πάντα σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και Συγκοινωνιών και Έργων,  τις Αρχές των αεροδρομίων και τους εταίρους μας στον τουρισμό. Έχει ήδη αυξηθεί και βελτιωθεί η προσβασιμότητα προς και από την Κύπρο, σε αρκετά δρομολόγια που δεν εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα, όπως  Βίλνιους,  Στοκχόλμη, ενώ επίσης για το 2015 θα προστεθούν σημαντικά νέα δρομολόγια όπως Αμβούργο, Βρέμη, Ντύσσελντορφ, Βερολίνο, Κατόβιτσε, Ρώμη. 

Ο Οργανισμός εντατικοποίησε τις προσπάθειες του σε αγορές που κρίνει ότι υπάρχει δυνατότητα να αναπληρώσουν μέρος των απωλειών της Ρωσικής αγοράς, όπως Ισραήλ, Ολλανδία, Πολωνία, Αυστρία, Ελβετία και Γαλλία, για τις οποίες έχουν εκπονηθεί Σχέδια Συνεργασίας με Οργανωτές Ταξιδίων.  Εντάθηκαν επίσης οι επαφές με Οργανωτές Ταξιδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, και Σκανδιναβικές Χώρες που είχαν σαν αποτέλεσμα και τη δρομολόγηση νέων πτήσεων.  Δρώντας προληπτικά, αρμόδιοι Λειτουργοί και Μέλη του ΔΣ  πραγματοποίησαν επισκέψεις σε ανερχόμενες και υφιστάμενες αγορές, και είχαν συναντήσεις με ανώτατα στελέχη ταξιδιωτικών Οργανισμών και αεροπορικών Εταιρειών και παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των αγορών επί καθημερινής βάσεως. 

Η προσέλκυση τουριστικού ρεύματος από την Άπω Ανατολή αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο. Οι εξελίξεις στις συγκεκριμένες αγορές παρακολουθούνται στενά από τον Οργανισμό.  Πρόσφατα οργανώσαμε ταξίδι εξοικείωσης για επίλεκτη ομάδα ταξιδιωτικών πρακτόρων, δημοσιογράφων που ασχολούνται με συνέδρια. Σε ότι αφορά τις αραβικές χώρες διαφαίνεται μεγάλη προοπτική στην προσέλκυση τουρισμού συνεδρίων. Και εδώ το θέμα τις προσβασιμότητας είναι πολύ σημαντικό.

Ερ.    Προβληματίζει η μεγάλη εξάρτηση στη ρωσική αγορά, όπως για χρόνια η Κύπρος ήταν εξαρτημένη από τη βρετανική αγορά;

Σίγουρα μας προβληματίζει και δεν μένουμε αδρανείς μπροστά στον κίνδυνο απώλειας μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς. Η Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο παράλληλα με τις ενέργειες για προσέλκυση νέων αγορών που ανέπτυξα σε προηγούμενη ερώτηση σας καταβάλλουν συγκεκριμένες  προσπάθειες και υλοποίησαν μέτρα που είχαν σαν αποτέλεσμα τη συγκράτηση της πτωτικής τάσης προς την Κύπρο στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Ο Οργανισμός και το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με Ρώσους Οργανωτές Ταξιδίων με στόχο τον περιορισμό των απωλειών στο μέγιστο δυνατό βαθμό για το 2015. 

Ευελπιστούμε ότι οι ενέργειες μας για προσέλκυση αυξημένου τουριστικού ρεύματος από υφιστάμενες ή νέες αγορές θα αποδώσουν καρπούς με στόχο μια πιο ισορροπημένη σύνθεση του τουριστικού ρεύματος που προσελκύουμε. Βέβαια αυτό είναι πάντα αλληλένδετο με τις διεθνείς εξελίξεις τις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα να ελέγξουμε.

Ερ.  Με ποιους τρόπους, εργαλεία, Οnline ή παραδοσιακά Μedia θα επιδιώξει άνοδο του τουριστικού ρεύματος ο ΚΟΤ την επόμενη χρονιά;

Η αξιοποίηση των εργαλείων που προσφέρει το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ τα οποία έχουν χαμηλότερο κόστος, ενισχύεται συνεχώς και αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στη νέα προσέγγιση του Οργανισμού. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι ενέργειες που στοχεύουν στο πρόβλημα της άμβλυνσης της εποχικότητας που αποτελεί κλειδί στην επίτευξη της αειφορίας. Στον τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων που είχα την ευθύνη μέχρι πρότινος ως διευθύντρια του τμήματος Στρατηγικής, δίνουμε μεγάλη έμφαση στις ενέργειες και εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων μέσα από τις οποίες παρουσιάζονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου στους εν λόγω τομείς. Στον τομέα των συνεδρίων και κινήτρων όπως και σε άλλους τομείς ειδικών ενδιαφερόντων λειτουργούν εξειδικευμένα σχέδια τα οποία ενισχύουν τις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα. Οποιοδήποτε τρόπο ή εργαλείο κι αν επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε δίνουμε μεγάλη σημασία στην  ανάπτυξη συνεργειών με τους εταίρους μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση και μόνο μέσα από συλλογικές προσπάθειες μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας.
 

Ερ.  Πρόσφατα αναλάβετε νέα καθήκοντα στο Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας του Οργανισμού.  Ποιος ο νέος σας ρόλος και ποιες είναι οι προτεραιότητες σας; 

Η εναλλαξιμότητα αποτελεί πρακτική που είναι δοκιμασμένη διεθνώς. Οδηγεί σε αύξηση της αποδοτικότητας και πιο σφαιρική προσέγγιση των θεμάτων. Τα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνω ως Διευθυντής στο Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για μένα, μετά από μια πορεία ως Διευθυντής Τμήματος Διοίκησης/Λογιστηρίου και μετέπειτα του τμήματος Στρατηγικής και Μελετών. Η αξιοποίηση της υψηλής κατάρτισης και της εμπειρίας των συνεργατών μου στο Τμήμα αυτό μαζί με την ενίσχυση των συνεργειών με τους επαγγελματίες στον τουριστικό τομέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο θα αποτελέσουν τους πυλώνες της προσέγγισης μου. Ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου μαζί με την αξιοποίηση των ευκαιριών για συγχρηματοδότηση έργων από Ευρωπαϊκά ταμεία είναι θέματα στα οποία θα δώσω προτεραιότητα. Το Τμήμα υλοποιεί συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία θα υποστηρίξω την υλοποίηση τους μέσα από στοχευμένες δράσεις.

Η εφαρμογή του σήματος ποιότητας του Οργανισμού, των ελάχιστων ποιοτικών κριτηρίων στα ξενοδοχεία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Προορισμών Αριστείας που φέτος έχει ως θέμα τη γαστρονομία, το κυπριακό πρόγευμα,  τα θέματα γαλάζιας ανάπτυξης που περιλαμβάνουν θέματα παραλιών, τον θεσμό της γαλάζιας σημαίας και επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη θάλασσα κρίνονται πολύ σημαντικά για την επιτυχία των στόχων του τμήματος. Παράλληλα συνεχίζω να προΐσταμαι των τομέων που αφορούν στη διαχείριση της Μαρίνας Λάρνακας, του Συνεδριακού Κέντρου Φιλοξενία καθώς και της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού της οποίας είμαι πρόεδρος.

Δειτε Επισης

Πανηγυρική η επιστροφή της Τρ. Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών-Χτύπησε το καμπανάκι ο Αράπογλου (pics)
Από το «Michel Pharmacy» σε ένα όμιλο ηγέτη... Τα 80 χρόνια ιστορίας της MSJ μέσα από εικόνες (pics)
MED9 για την ενέργεια: Μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου σε ενεργειακό hub-Η κοινή δήλωση
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό
Τ. Αράπογλου: Ορόσημο για την Τράπεζα Κύπρου η έναρξη διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Επιστρέφει μετά από οκτώ χρόνια στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-Κτυπά το κουδούνι ο Αράπογλου
Υπέγραψε MoU και πάει για μεγάλο deal στην Κίνα η Combijet Manufacturing-Τι δηλώνει ο Βάσος Δημητριάδης
Πόλυς Γεωργιάδης: Αναγνώριση της ποιότητας υπηρεσιών της Synlab Κύπρου η πρόταση εξαγοράς από Medicover
Μέρα παραδοσιακών προϊόντων και λαϊκής τέχνης στην Πόλη Χρυσοχούς-Ο σκοπός της εκδήλωσης
Φρέναρε ξανά η αγορά ακινήτων τον Αύγουστο-Η εικόνα το οκτάμηνο και ποια επαρχία κρατά τα ηνία