Powered by

Οι ελληνικές εκλογές απειλούν την Ευρωζώνη

Τρία ευρωπαϊκά ινστιτούτα στατιστικής εκτιμούν πως οι εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης η οποία πιθανόν να καταγράψει «μέτρια» ανάπτυξη στη διάρκεια των προσεχών μηνών. Ασφαλώς καταλυτικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις θα παίξει το αποτέλεσμα των εκλογών και το ποιος θα διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι κίνδυνοι οπισθοχώρησης στην ευρωζώνη "συνδέονται κυρίως με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τις ενδεχόμενες συνέπειές του για τη σταθερότητα" της περιφέρειας, γράφουν από κοινού η INSEE (Γαλλία), η IFO (Γερμανία) και η ISTAT (Ιταλία).

Αντίθετα, μια συνέχιση της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ και της μείωσης της τιμής του πετρελαίου θα είχε θετική επίδραση. Τα τρία ινστιτούτα προβλέπουν πως η ανάπτυξη θα συνεχίσει να είναι "μέτρια" στην ευρωζώνη και θα ενθαρρύνεται κυρίως από το χαμηλό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου.

"Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, η δραστηριότητα αναμενόταν να συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο μέτριο ρυθμό με το τρίτο τρίμηνο του 2014 (+0,2%). Κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνα του 2015, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα καταγράψει μέτρια αύξηση κατά 0,3%, κυρίως χάρη στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης" αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.

Η εσωτερική ζήτηση, σύμφωνα με τα τρία ινστιτούτα, θα υποστηριχθεί από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, που αυξάνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Στο μέτωπο των τιμών καταναλωτή, οι οποίες παρακολουθούνται στενά λόγω του φόβου για έναν αποπληθωρισμό που θα παρέλυε την ευρωζώνη, οι INSEE, IFO και ISTAT εκτιμούν ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα φθάσει σ` ένα "κατώτατο όριο το πρώτο τρίμηνο του 2015" και στη συνέχεια "θα αυξηθεί ελαφρώς" την άνοιξη.

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα