Στην αγορά των δορυφορικών παικτών η Κύπρος

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό τελετή, στην οποία παρέστη ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης, ο Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών και Ναυσιπλοϊας της SSTL Δρ. Τζον Πάφετ, και ο Μορίτζιο Βανότι, Επικεφαλής Τηλεπικοινωνιών της Kypros Satellites, o Διευθύνων του Συμβουλίου Δρ. Σπύρος Επισκόπου, μαζί με τους ιδρυτές, στην παρουσία του Εκτελεστικού Διευθυντή, Άγγελου Πιερή και του Τεχνικού Διευθυντή Δρα Κρίστοφερ Τόπιγκ, καθώς και του κ. Joerg Kreisel, Τεχνικού Διευθυντή της JKIC ανάμεσα σε άλλους εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Η Surrey Satellite Technology (SSTL), ιδιωτική εταιρεία που ανήκει στην Airbus Defence and Space (ADS) και η Kypros Satellites (Kyprosat) υπέγραψαν συμφωνία και ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για εισαγωγή στην αγορά μιας μοναδικής προσέγγισης με άμεση εφαρμογή και  χαμηλό κόστος, καινοτομικής γεωστατικής πρότασης στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Η SST GMP-T πλατφόρμα γεωστατικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου θα αποτελέσει τη βάση που θα καταστήσει διαθέσιμες νέες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων, σε συνεργασία με τα στοιχεία ενεργητικού που διαθέτει η Kyprosat στις δορυφορικές θέσεις και τις συναφείς υπηρεσίες διαχείρισής τους. Η νέα ιδέα μικρών δορυφόρων ενισχύει τις εκτεταμένες δυνατότητες της SSTL για δορυφορικές λύσεις μέχρι ισχύος 5.5kW, καθώς και την τεχνογνωσία της Kyprosat αναφορικά με το ωφέλιμο φορτίο στις τηλεπικοινωνίες.

Το όραμα της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της SST και της Kyprosat είναι το άνοιγμα της αγοράς σε νέους δορυφορικούς παίκτες, οι οποίοι προσφέρονται καλύτερα για την εξυπηρέτησή τους από μικρότερους δορυφόρους, αποφεύγοντας έτσι τα μεγάλα έξοδα εισδοχής που σχετίζονται με τις συμβατικές λύσεις. Ο κ. Πιερή εξήγησε: «Υπάρχουν πολλά έθνη και περιοχές στον κόσμο, με ανάγκες οι οποίες μπορούν εύκολα να εξυπηρετηθούν από μικρότερους δορυφόρους. Η ενοικίαση εύρους ζώνης είναι βεβαίως μια επιλογή που τώρα προσφέρεται, αλλά αυτό δεν είναι  χωρίς μειονεκτήματα. Το όφελος της δικής μας προσφοράς είναι η παροχή λύσης, κομμένης στα μέτρα των αναγκών του πελάτη, ενώ διατηρείται το όφελος του χαμηλού κόστους. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το ότι έχετε τον δικό σας δορυφόρο, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, να μεταφέρεται και να αναδιπλώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό, βέβαια, δεν είναι γενικά δυνατό, αν ενοικιάζετε εύρος ζώνης ή διαθέτετε μια λύση φιλοξενούμενου ωφέλιμου φορτίου».

Μιλώντας μετά την τελετή, ο Τεχνικός Διευθυντής της Kypros Satellites, Δρ. Κρίστοφερ Τόπιγκ, σχολίασε: «Εργαζόμαστε εδώ και καιρό με τους κατασκευαστές, για να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στην αγορά μια ελκυστική τεχνική λύση, η οποία θα επιτρέπει την παράδοση ελαστικών υπηρεσιών, είτε σε Ka-band  είτε σε Ku-band. Η πρόκληση είναι  η προσφορά τεχνικής  αριστείας, χωρίς επιπτώσεις στην ποιότητα και την αξιοπιστία, ενώ ταυτόχρονα θα μειώνεται το κατασκευαστικό  χρονοδιάγραμμα και η τιμή θα πέφτει σε πιο ελκυστικά επίπεδα. Πιστεύουμε πως με την τεχνογνωσία των εμπλεκομένων μηχανολογικών ομάδων, αυτό έχει τώρα επιτευχθεί».

Η Kyprosat τώρα θα προσφέρει μια καινοτομική λύση τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου, που θα δίνει στους πελάτες της την ευκαιρία δορυφορικής ιδιοκτησίας με ελκυστικά χαμηλό κόστος. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Kyprosat πρόσθεσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσουμε για νέα δορυφορική ιδιοκτησία. Εκείνο που καθιστά δυνατή αυτή την προσφορά είναι  η συνεργασία μας με την SSTLκαι μαζί με τις άδειες δορυφορικών θέσεων που διαθέτουμε και τις Υπηρεσίες Διαχείρισης Διαστημικών Στοιχείων (ΥΔΔΣ) [Space Asset Management Services), θα καταργήσουμε το μεγαλύτερο μέρος  της περιπλοκότητας, που σχετίζεται με τους δορυφόρους και τον μηχανολογικό σχεδιασμό αποστολών, την κατασκευή, την εκτόξευση, τη διοίκηση υπηρεσιών τόσο σε τροχιά όσο και επιγείως (in-orbit and ground segment service management), την αδειοδότηση και ρυθμιστική διαχείρηση, τη χρηματοδότηση και άλλα πολλά».

Ο Δρ. Τζον Πάφετ, Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών & Ναυσιπλοϊας της SSTL, δήλωσε: «Η μικρή Γεωστατική πλατφόρμα τηςSSTL είναι σε άριστη θέση να προσφέρει σε μικρότερους χειριστές εγχώριων τηλεπικοινωνιών σε αναδυόμενες αγορές μια ευκαρία προσιτής πρόσβασης σε μια γηγενή δυνατότητα, προσφέροντας ταυτόχρονα σε καθιερωμένους χειριστές παγκόσμιων εμπορικών δορυφόρων, ευκαιρίες για δυνατότητες με απόδοση κόστους και ταχεία  αναβάθμιση. Το διάστημα είναι τώρα μέρος  της καθημερινής μας ζωής και η SSTL συνεχίζει να αλλάζει τα οικονομικά του διαστήματος, ανοίγοντας τη Γεωστατική αγορά σε νέους παίκτες».

Το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της SSTL και της Kyprosat φέρνει μια νέα προσέγγιση στην παρουσίαση λύσεων για τη δορυφορική αγορά. Παραδοσιακά, οι χειριστές δορυφόρων είναι επίσης οι ‘ιδιοκτήτες’ της δορυφορικής θέσης, όπου αναλαμβάνουν επίσης την επίμοχθη και περίπλοκη διαδικασία της μηχανολογικής εφαρμογής μιας λύσης που να ανταποκρίνεται  στις απαιτήσεις τους. Ταυτόχρονα πρέπει να ασχολούνται με τη διαδικασία των προμηθειών και τις νομικές, νομοθετικές και χρηματοδοτικές πτυχές ενός έργου. Ο κ. Πιερή σχολίασε ως εξής: «Θα θέλαμε να σηκώσουμε το πέπλο της περιπλοκότητας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της δορυφορικής ιδιοκτησίας σε τροχιά. Είμαστε διατεθειμένοι να οδηγήσουμε κάθε πελάτη μέσα απόόλες τις φάσεις της διαδιακασίας και να παραδώσουμε ένα μικρό ΓΕΩ δορυφόρο σε τροχιά για το  χαμηλό  ποσό των $120εκ, και η παράδοση αυτή θα γίνει σε λιγότερο από 2 χρόνια. Για την τιμή αυτή, οποιοσδήποτε πελάτης μπορεί τώρα να αποκτήσει Ka-bandμέχρι 8GHzκαι Ku-bandμέχρι 1GHz εύρος ζώνης. Με κόστος αυτού του μεγέθους, η τιμή για κάθε ΜΗzείναι κατά πολύ χαμηλότερη από την εμπορικά διαθέσιμη τιμή εύρους ζώνης  στην αγορά».

Η Kyprosat μαζί με την SSTL καλύπτουν το κενό της δορυφορικής μηχανικής, των προμηθειών και των διοικητικών υπηρεσιών, και τώρα προσφέρουν επίσης δικαιώματα δορυφορικής θέσης. Είναι ευρέως παραδεκτό στην αγορά ότι η πτυχή της συχνότητας και της αδειοδότησης για δορυφορική θέση είναι περίπλοκη και απαιτεί σημαντική διορατικότητα με μακροπρόθεσμο  σχεδιασμό πολλών χρόνων για να διασφαλιστεί ότι ο δορυφόρος θα έχει μια θέση για να σταθεί μετά την εκτόξευση, ενώ θα έχει ταυτόχρονα την κάλυψη και τις συχνότητες που χρειάζονται για να εκπληρώσει την αποστολή του. «Στη διάρκεια των τελευταίων 8 χρόνων, μια από τις βασικές επιδιώξεις μας ήταν να εξασφαλίσουμε και διατηρήσουμε ένα ευρύ πορτφόλιο δικαιωμάτων αδειοδότησης δορυφορικών θέσεων. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτού του πλεονεκτήματος και του γεγονότος ότι η απώτερη επιτυχία ενός δορυφορικού έργου εξαρτάται από τη μείωση της επιχειρηματικής επικινδυνότητας του έργου. Διαβεβαιώνουμε ότι διαθέτουμε πολλές επιλογές  για τους πελάτες μας κι ότι αυτές οι επιλογές είναι άμεσα διαθέσιμες, ακόμα και για το πιο απαιτητικά προγράμματα», πρόσθεσε ο κ. Πιερή.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Δημητριάδης δήλωσε τα ακόλουθα: «Έχομε, στη διάρκεια των ετών, μια ισχυρή σχέση εργασίας με την Kypros Satellites, και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας προς την Kypros Satellites υπό το νέο αυτό Ευρωπαϊκό πλαίσιο συνεργασίας. Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται ζωηρά να προωθήσει την προσφορά νέων υπηρεσιών από την Κύπρο, και αυτή η συνεργασία μεταξύ της Kyprosat και της SSTL, θυγατρικής εταιρίας της Airbus, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Η Kypros Satellites βρίσκεται στη διαδικασία ικανοποίησης των αναγκών ενός αριθμού ενδιαφερομένων πελατών και θα επιδιώξει περαιτέρω ευκαιρίες, πραγματοποιώντας μια περιοδεύουσα παρουσίαση των προσφερομένων προϊόντων τους επόμενους μήνες. Ο κ. Πιερή ολοκλήρωσε με τα εξής: «Μαζί με την SSTL, η Kyprosat θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός πορτφόλιο ενδιαφερομένων πελατών και στην υπογραφήμέχρι και 8 κατασκευαστικών συμβολαίων για δορυφόρους στα επόμενα δύο χρόνια».

Ο κ. Μορίτζιο Βανότι, Επικεφαλής των Τηλεπικοινωνιών στην SSTL, σχολίασε:«Η SSTL είναι περήφανη που ηγείται των δραστηριοτήτων σε συστημικό επίπεδο γι αυτή την πρωτοβουλία, η οποία θα επαναπροσδιορίσει τι αναμένουμε  από τις παγκόσμιες  τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα σημαντικό βήμα στην ταχεία εκτέλεση αυτού του νέου Γεωστατικού Προγράμματος, και η SSTL, μαζί με την Kypros Satellites πραγματοποιούν μεγάλα βήματα προς τη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών, μια δυναμική που θα την προωθήσουμε με αυτές τις οκτώ αποστολές».

Τόσο η SSTL όσο και η Kypros Satellites είναι  δεσμευμένες να συνεχίσουν τις βελτιώσεις στην τεχνολογία και  στις προσφορές υπηρεσιών, ενώ θα επιδιώξουν τη μεγιστοποίηση παραγγελιών για μικρούς ΓΕΩ δορυφόρους ως ένα καινούργιο προϊόν της αγοράς, τόσο συμπληρώνοντας όσο και επεικτείνοντας τις επιλογές των μεγαλυτέρων σε μέγεθος δορυφόρων.



 

Δειτε Επισης

Η Cosmos Business Systems υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση Data Center της CΥΤΑ
Επιτυχής η πρώτη άσκηση κυβερνοασφάλειας-Σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Κύπρου
Πώς το ΑΙ αναβαθμίζει συνολικά το CRM και οι λύσεις που προσφέρει η Softone
ΓΔΕΕ: Άκυρο το πρόστιμο από Κομισιόν κατά της Google για το AdSense
Ψηφιακή μετάβαση και καινοτομία: Έννοιες συνυφασμένες με την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου
SignalGeneriX: Η πρώτη κυπριακή εταιρεία που διακρίνεται στα διεθνή βραβεία αριστείας τεχνολογίας στρατού 2024
Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η εμπειρία στο 4th Summer School For Female Leadership In The Digital Age-Ένα πρόγραμμα της Huawei (pics)
Το European Researchers’ Night επιστρέφει στην Κρατική Έκθεση στις 27 Σεπτεμβρίου
Cablenet: Φέρνει το γαλλικό πρωτάθλημα Ligue 1 ξανά στην οθόνη σας με νέα πενταετή συμφωνία