Ο τουρισμός ωθεί την Ελλάδα στην ανάκαμψη
09:03 - 08 Σεπτεμβρίου 2014
Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε υπήρξε ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών για τα αεροδρόμια της Eλλάδας. Όπως φανέρωνουν τα στοιχεία εμπορικής κίνησης για τον μήνα Αύγουστο, που επεξεργάστηκε το capital.gr, οι πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας «βούλιαξαν» από κόσμο, με τον αριθμό των αφίξεων – αναχωρήσεων εξωτερικού να είναι ιδιαίτερα αυξημένος συγκριτικά με τον τελευταίο μήνα του περυσινού καλοκαιριού. Το φετινό οκτάμηνο, άλλωστε, υπήρξε το καλύτερο των τελευταίων πέντε ετών, καθώς ο συνολικός αριθμός των αφίξεων-αναχωρήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας ξεπέρασε τους 31 εκατ. επιβάτες.
Ωστόσο, εκτός από τα μεγέθη, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη των αεροδρομίων και κατ’επέκταση του τουρισμού είναι η υλοποίηση των απαιτούμενων έργων αναβάθμισης.
Τι φανερώνουν οι αριθμοί
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013, καταγράφεται αύξηση των αφίξεων και των αναχωρήσεων, ενώ σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Μύκονος η επιβατική κίνηση από το εξωτερικό έχει εκτοξευτεί.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το αεροδρόμιο « Ελευθέριος Βενιζέλος», κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση των Ελλήνων ταξιδιωτών κατά 34%, ενώ και οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 20%.
Την ίδια στιγμή, η Aegean καταγράφει διψήφια ποσοστά αύξησης στην κίνηση εξωτερικού, η οποία τον Ιούλιο –έναντι του Ιουλίου 2013- αυξήθηκε στις κυριότερες (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ρόδο) και τις μικρότερες ελληνικές βάσεις σε ποσοστό 16% και 20%, αντίστοιχα.
Συνολικά, βάσει των στοιχείων της ΥΠΑ που παρουσιάζει το capital.gr, η επιβατική κίνηση εξωτερικού (συνολικές αφίξεις-αναχωρήσεις) έχει αυξηθεί σημαντικά, συγκριτικά με πέρυσι και διαμορφώνεται σε ορισμένα από τα πιο βασικά αεροδρόμια της χώρας σε:
- 477.000 έναντι 388.826 επιβάτες (Θεσσαλονίκη)
- 402.700 έναντι 335.893 επιβάτες (Χανιά)
- 1.153.000 έναντι 1.072.294 επιβάτες (Ηράκλειο)
- 847.000 έναντι 792.876 (Ρόδος)
- 463.600 έναντι 417.247 (Κως)
- 157.700 από 114.766 (Μύκονος)
- 508.000 από 440.792 (Κέρκυρα)
Όσον αφορά την κίνηση εσωτερικού, σε ορισμένα αεροδρόμια (π.χ. Χανιά, Κέρκυρα) εμφανίζει μείωση, αλλά συνολικά έχει αυξηθεί.
«Η σταθερότητα που υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στην ενίσχυση του τουρισμού και του αριθμού των αφίξεων. Οι σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις των αεροδρομίων αποδίδονται, σε μεγάλο βαθμό, στην ενίσχυση της παρουσίας χαμηλού κόστους αερομεταφορέων, όπως η Ryanair, αλλά και στη διατήρηση σε προσιτά επίπεδα των τιμών στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί το κατάλληλο τουριστικό προϊόν με στόχο την προσέλκυση υψηλών εισοδηματικών κατηγοριών τουριστών» σημειώνει ο Παναγιώτης Αδαμίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης.
Αναγκαίες οι επενδύσεις
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη των απαιτούμενων υποδομών από τα περιφερειακά αεροδρόμια καθιστά τον εκσυχρονισμό τους αναγκαίο, καθώς στην πλειονότητα αυτών η χωρητικότητα είναι περιορισμένη. Με τη διαδικασία της αποκρατικοποίησής τους να έχει καθυστερήσει σημαντικά, αναμένεται ότι δεσμευτικές προσφορές για τα περιφερειακά θα κατατεθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο.
Όπως επισημαίνουν από το ΤΑΙΠΕΔ, θα επιλεγεί ο επενδυτής που θα προσφέρει το υψηλότερο τίμημα, με την λίστα των υποψήφιων μνηστήρων να περιλαμβάνει την κοινοπραξία της γαλλικής Vinci με την Ελλάκτωρ, της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζο, της αργεντίνικης Corporacion America με την ΜΕΤΚΑ και της αμερικανικής Advent international. Αλλά και τα σχήματα J&P Άβαξ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Aeroports De La Cote d Azur.
Τα αεροδρόμια αναμένεται να παραχωρηθούν 40 χρόνια με δυνατότητα δεκαετούς επέκτασης της συμβατικής περιόδου παραχώρησης, ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων αναβάθμισης, τη συντήρησή τους και την λειτουργία τους. Υπολογίζεται ότι για το καθένα από τα δύο clusters των αεροδρομίων θα απαιτηθούν επενδύσεις έως 200 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τα τέλη χρέωσης, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, θα είναι αντίστοιχα αυτών των ξένων ανταγωνιστικών αερολιμένων και η ενδεχόμενη αύξησή τους θα είναι ανάλογη των απαραίτητων επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει ο ανάδοχος.
Απο τις δύο ομάδες αεροδρομίων στην πρώτη ανήκουν τα αυτά της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας. Προαιρετικά μπορούν να προστεθούν τρία από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Αγχιάλου.
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά μέχρι 3 από τα αεροδρόμια της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.
ΠΗΓΗ: capital.gr