Powered by

ΔΕΘ: Από τα δύσκολα χρόνια, στα χρόνια της κρίσης

Όταν ιδρύθηκε επίσημα το 1926 η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), ο οραματιστής της, Νικόλαος Γερμανός, «άνθρωπος διορατικός, δραστήριος και μορφωμένος», με λαμπρές σπουδές στη Γερμανία, την καθιέρωσε στην αρχή ως «ετήσια εμποροπανήγυρη».

Σήμερα, 88 χρόνια μετά, αλλά 79ο έτος για την Έκθεση, αφού διέκοψε τη λειτουργία της σε καιρούς πολέμου, διατηρεί μεν τον εμπορικό της χαρακτήρα σε όλη τη διάρκειά της, φέτος από 6-14 Σεπτεμβρίου, αλλά κατά την επίσημη έναρξή της, αυτό το Σαββατοκύριακο και για λίγες μέρες μετά, είθισται να είναι ο χώρος έκθεσης πολιτικών προαναγγελιών, πρώτα της εκάστοτε κυβέρνησης, που συνήθως αποκαλύπτει το οικονομικό της πλάνο για το επόμενο έτος, και έπειτα των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, που συνήθως απαντούν στα μέτρα που ανακοινώνονται.

Για αυτές τις ημέρες παραδοσιακά, από πολλά μέσα ενημέρωσης, το όραμα του Νικόλαου Γερμανού μετονομάζεται σε «ετήσια πολιτικοπανήγυρη».

Η αλήθεια είναι ότι στα προ κρίσεως χρόνια αυτός ο χαρακτηρισμός δεν απείχε και τόσο από την πραγματικότητα. Κατά την πρώτη εβδομάδα της Έκθεσης, σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος μετακόμιζε στη Θεσσαλονίκη.

Την ημέρα δε της έναρξης της ΔΕΘ, με την καθιερωμένη πρωθυπουργική ομιλία, οι κυβερνήσεις κατέβαζαν στρατούς Υπουργών, βουλευτών, στελεχών, παραγόντων και φίλων. Η «Καθημερινή» της Ελένης Βλάχου αναφερόταν σχεδόν κάθε χρόνο σε ένα «κακόγουστο κοσμικό καθεστώς», ξεχωρίζοντας ωστόσο το «βαρυσήμαντον τυπικόν» της ανακοινώσεως απ’ τον εκάστοτε πρωθυπουργό του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησής του, από «το βαριετέ των υπολοίπων».

Η πάλαι ποτέ κρατική «Ολυμπιακή» γέμιζε από κρατικούς και μη αξιωματούχους. Όταν, μάλιστα ιδιωτικοποιήθηκε το 2010, ένα μεγάλο μέρος των χρεών της που στην ουσία διαγράφηκε, δηλαδή επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, προήρθε και από υποχρεώσεις τέτοιων αθρόων μετακινήσεων πολιτικών και παράπλευρων κομματικών και μη στελεχών που δεν αποπληρώθηκαν ποτέ.

Γεμάτα ήταν επίσης, πάντοτε, όλα τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όχι τόσο από τους επισκέπτες που ενδιαφέρονταν για το εμπορικό κομμάτι της Δ.Ε.Θ., αλλά από τους πολιτικούς που, εν γένει, ενδιαφέρονταν να καταγραφεί εκεί η παρουσία τους.

Από την έναρξη της κρίσης και μετά, η κατάσταση άλλαξε άρδην. Η κυβέρνηση «ανεβάζει» στη Μακεδονία μόνο τα απαραίτητα στελέχη της, δηλαδή τους αρμόδιους υπουργούς, και όχι κομματικούς παράγοντες. Επίσης, η κυβέρνηση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλιά, δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα μετάβασης, ούτε εκείνα της παραμονής δημοσιογράφων – κάθε Μέσον Ενημέρωσης φροντίζει για τον/την εκπρόσωπο που θα στείλει.

Τέλος, και η Κύπρος ευθυγραμμίζεται στο κλίμα της λιτότητας και, όπως αναφέρουμε σε άλλη μας ανταπόκριση, θα έχει μικρότερο περίπτερο από κάθε άλλη φορά, θα ενσωματώνεται σε αυτό και εκείνο του ΚΟΤ που άλλες χρονιές είχε δικό του, αυτοτελές, κόβονται οι από Κύπρο μεταβάσεις στη Θεσσαλονίκη πολλών παραγόντων, όπως παλιά που «ανέβαινε» ως και ο Πρόεδρος της Κρατικής Έκθεσης Κύπρου, και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα εκπροσωπηθεί φέτος, στα εγκαίνια και στην ομιλία του Πρωθυπουργού Σαμαρά μόνο από τον Πρέσβη Κυριάκο Κενεβέζο και τον Πρόξενο στην Θεσσαλονίκη Κώστα Ψευδιώτη.

 

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα