Και τώρα αφερεγγυότητα
17:48 - 06 Σεπτεμβρίου 2014
Έχοντας εξασφαλίσει ισχυρή πλειοψηφία με 47 θετικές ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις με τίτλο: Περί Μεταβίβασης και Υποθήκευσης Νόμος, η Κύπρος ανοίγει πλέον το κεφάλαιο του επόμενου σταδίου για την κυπριακή κρίση και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αφορά το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
Πλέον με το πλαίσιο απόφασης της Βουλής που εγκρίθηκε επίσης από το σώμα της Ολομέλειας η κυβέρνηση θα πρέπει να εντός των επόμενων εβδομάδων να ετοιμάσει ολοκληρωμένο πλαίσιο αφερεγγυότητας, μέσω του οποίου θα κριθεί ποιοι και σε ποιο βαθμό μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Το εν λόγω πλαίσιο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τον βαθμό που οι ίδιες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν το εργαλείο των εκποιήσεων που έχουν πλέον στα χέρια τους.
Έγκριση των εκποιήσεων με συντριπτική πλειοψηφία
Οι 47 θετικές ψήφοι έθεσαν πλέον την Κύπρο στην επόμενη ημέρα της διαχείρισης του κεφαλαιώδους ζητήματος διαχείρισης των NPLs. Από το 2015 κι έπειτα οι τράπεζες θα έχουν το εργαλείο να πιέσουν προς διακανονισμό τους πελάτες τους, την ώρα που ο νόμος έχει και «ουρά» αφού διασφαλίζονται σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους δανειολήπτες. Στα θετικά η αύξηση των ημερών έναρξης διαδικασιών εκποίησης από 90 σε 120, η αφαίρεση του ορίου του 50% της αξίας ενός ακινήτου προ εκποίηση το οποίο μένει μέχρι το 80% κι έπειτα σε όποιο ποσοστό της αξίας φτάσουν οι προσφορές από τη δημοπρασία.
Δύο νόμοι προστασίας πελατών έναντι των τραπεζών
Με δύο νόμους για τα επιτόκια αλλά και τους τόκους υπερημερίας η Βουλή κατοχυρώνει –ουσιαστικά- τα δικαιώματα των πελατών από τις χρεώσεις των τραπεζών, που ενίοτε χαρακτηρίζονται καταχρηστικές, υπερβολικές ή και αυθαίρετες.
Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει πλέον κάθε τρίμηνο να λογοδοτεί ανά τρίμηνο, ενώ προστατεύονται με νομοθετική ρύθμιση τα ακίνητα στα κατεχόμενα.
Νόμος που πιθανόν να αναπέμψει ο Πρόεδρος
Ο νόμος που πέρασε από τη Βουλή με την ονομασία περί Αναστολής Είσπραξης Οφειλών, Προστασίας της Κύριας Κατοικίας και της Ρύθμισης Άλλων Συναφών Θεμάτων, είναι που πιθανόν οδηγήσει το Προεδρικό σε αναπομπή του για θέματα άνισης μεταχείρισης πολιτών, διάκρισης. Τα εν λόγω θέματα καθώς και άλλες νομικές πτυχές πιθανόν να κριθούν ως αντισυνταγματικές.
Η Βουλή δεσμεύει την κυβέρνηση για την αφερεγγυότητα
Με σχέδιο απόφασης της Βουλής αλλά και μία πρόταση νόμου που υπερψήφισε η Βουλή, είναι τα δύο σημαντικά στοιχεία που δεσμεύουν την κυβέρνηση για το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Με το σχέδιο απόφασης που ψήφισε η Ολομέλεια με ομοφωνία η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2014 να οδηγήσει στη Βουλή το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.
Την ίδια ώρα η τελευταία πρόταση νόμου που ψήφισε η Ολομέλεια αφορά επίσης στο πλαίσιο αφερεγγυότητας και βάζει περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση. Πιο ειδικά αναφέρεται πως δια νόμου θα πάψει να υφίσταται ο νόμος για τις εκποιήσεις (περί Μεταβίβασης και Υποθήκευσης Ακινήτων) εάν δεν φτάσει έγκαιρα στη Βουλή το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.
Η σύμπνοια και οι αντιφάσεις
Ψηφίζοντας αφενός τον νόμο για τις εκποιήσεις η Βουλή ψήφισε τον νόμο για προστασία της Κύριας Κατοικίας και αφετέρου υπερψηφίζοντας τον νόμο για τις εκποιήσεις. Παράλληλα, πέρασε και δεσμευτικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, πλαίσιο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλα τα κόμματα πως πρόκειται να δώσει περαιτέρω λύσεις έναντι των μικρών οφειλετών αλλά και των ευάλωτων ομάδων.