Ντέϊσελμπλουμ: Πραγματική πρόοδος της ελληνικής οικονομίας
08:13 - 05 Σεπτεμβρίου 2014
«Η Ελλάδα πέτυχε πραγματική πρόοδο στην οικονομία χάρις τις προσπάθειες του λαού της και των αρχών», δήλωσε ενώπιον της Ευρωβουλής ο Πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ.
Σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο κ. Ντέϊσελμπλουμ τόνισε ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα, η οικονομία επιστρέφει το 2014 στην ανάπτυξη μετά από 6 χρόνια ύφεσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι θετικό, έγινε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών.
Ωστόσο, παραμένουν και σημαντικές προκλήσεις όπως το πάρα πολύ ψηλό χρέος, αλλά και η ανεργία που παραμένει σε πολύ ψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ιδίως στους νέους, κι αυτό πρέπει να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα μας, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Ντέϊσελμπλουμ, η τέταρτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Αύγουστο, η πέμπτη θα γίνει το φθινόπωρο, ενώ το Eurogroup μόλις ολοκληρωθεί η νέα αξιολόγηση θα εξετάσει ενδεχόμενα μέτρα στήριξης, καθώς και τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης μετά το πέρας του μνημονίου.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά ο οποίος επέκρινε τις πολιτικές του μνημονίου, ο κ. Ντέϊσελμπλουμ υπογράμμισε ότι κανένας δεν διαφωνεί ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά στην Ελλάδα και ο αντίκτυπος μεγάλος για το λαό, όπως η φτώχεια και η ανεργία. Αντέκρουσε, όμως, τη θέση του Ελληνα ευρωβουλευτή ότι γι’ αυτό ευθύνεται το μνημόνιο και η τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι τα αίτια είναι μακροχρόνια.
Τα διαρθρωτικά προβλήματα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του μνημονίου, δεν είναι απλή η λύση, αν θέλουμε επενδύσεις στης χώρα και ανάκαμψη πρέπει να γίνουν αλλαγές, δεν υπάρχει παρακαμπτήρια οδός, είπε, διαβεβαιώνοντας ότι οι εταίροι της Ευρωζώνης θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας. «Θα τη στηρίξουμε με βάση τα πορίσματα της αξιολόγησης που τώρα θα ξεκινήσει και θα δούμε ποια περαιτέρω στήριξη θα χρειαστεί η χώρα μετά το μνημόνιο, υπάρχει μια ατζέντα ανάπτυξης, συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση για όλα αυτά τα θέματα», κατέληξε.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία αναγνώρισε ότι τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο δεν ήταν τα καλύτερα, ωστόσο σημείωσε ότι οι χώρες που προώθησαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Ισπανία εμφανίζουν πολύ πιο ισχυρές επιδόσεις στην ανάπτυξη. Για τη Γερμανία είπε ότι εμφάνισε απώλεια στο ρυθμό ανάπτυξης, αλλά αυτή μπορεί να οφείλεται και στην ουκρανική κρίση.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί μια νέα ώθηση στην οικονομία μέσω στοχευμένων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, θέματα που θα εξεταστούν στην επόμενη συνάντηση του Εurogroup στο Μιλάνο, όπου ψηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στην εργασία, συζήτηση που θα γίνει με βάση πρόταση για βέλτιστες πρακτικές της Κομισιόν.
Ο Πρόεδρος του Εurogroup επισήμανε επίσης ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει την επίδειξη ευελιξίας στη μείωση των ελλειμμάτων και αυτή θα τηρηθεί, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις των ενδιαφερόμενων κρατών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού και στην τόνωση της ανάπτυξης είπε ότι τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδείχθηκαν πολύτιμα και θα γίνουν ακόμη πιο πολύτιμα το επόμενο δίμηνο. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να τα περιμένουμε όλα από την ΕΚΤ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ