Καινοτομία χωρίς προστασία είναι αέρας!

Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε να γίνεται πολύς λόγος για στροφή της οικονομίας σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Πολλές νεοφυείς εταιρείες εμφανίζονται και προωθούν καινοτόμες ιδέες και προϊόντα. Όμως, παρά τον ενθουσιασμό που μπορεί να υπάρχει, οι νέες ιδέες, η καινοτομία και το εφευρετικό «δαιμόνιο» είναι χρήσιμα και μπορούν να έχουν προοπτική, μόνο όταν οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και προνοούν να είναι κατοχυρωμένοι.

Σε περίπτωση που οποιαδήποτε επιχειρηματική ιδέα ή προϊόν διαρρεύσει και κυκλοφορήσει στην αγορά χωρίς να είναι πλήρως προστατευμένη, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος στο τέλος, ο δημιουργός να μην έχει κανένα δικαίωμα και άρα να έχει εξανεμίσει κάθε πιθανότητα αξιοποίησής της.

Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι αν και διανύουμε την χειρότερη οικονομικά περίοδο της πρόσφατης ιστορίας μας, ζούμε στην εποχή της εξέλιξης και της καινοτομίας. Ως καταναλωτές κατακλυζόμαστε από όλο και περισσότερα προϊόντα και τεχνολογικά είδη. Για πρώτη φορά, έχουμε τόσες πολλές επιλογές σε προϊόντα διαφορετικής ποιότητας, είδους και χαρακτηριστικών. Η τεχνολογία, και ιδιαίτερα το διαδίκτυο , ανοίγει προοπτικές και δρόμους σε όλους. Το κλίμα, όμως, που υπάρχει για προώθηση της πρωτοτυπίας και της καινοτομίας, για να έχει προοπτική , θα πρέπει να συνοδεύεται και από την παροχή της ορθής και ολοκληρωμένης προστασίας.

Τα πνευματικά και βιομηχανικά δικαιώματα απαιτούν εξειδίκευση, πείρα και γνώση. Και άρα κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει καλούς και αξιόπιστους συνεργάτες στο δρόμο για την αξιόπιστη προστασία των επιχειρηματικών του ιδεών. Είναι αρκετά τα παραδείγματα και από τον τόπο μας, ωραίων και επιτυχημένων ιδεών που τελικά δεν πέτυχαν επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν προνόησαν να πάρουν τα μέτρα τους.

Η Κύπρος σήμερα, παρέχει πλήρη νομική προστασία που σε συνδυασμό με τα πολύ ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα, κατατάσσει τον τόπο μας ως ένα ιδανικό προορισμό κάθε επιχείρησης τεχνολογίας και ανάπτυξης. Δεν είναι , άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι αρκετοί ξένοι επενδυτές επιλέγουν τον τόπο μας ως βάση για τις επιχειρήσεις τους που έχουν σχέση με την καινοτομία.

Εν όψει των πιο πάνω, ο πιο βασικός παράγοντας που θα πρέπει να έχει κάθε εμπλεκόμενος με τις επιχειρήσεις είναι τους τρόπους και το βαθμό της προστασίας των πνευματικών και βιομηχανικών του δικαιωμάτων. Διαφορετικά όχι μόνο δεν απολαμβάνει πλήρως τα δικαιώματά του, αλλά ουσιαστικά χωρίς προστασία είναι εκτεθειμένος!

 

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες