Powered by

Ελλάδα: 230.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις

Περίπου 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο από την έναρξη της κρίσης το 2008. Η μείωση του συνολικού τζίρου φτάνει το 75%, από €174 δις το 2008, στα περίπου €100 δισ φέτος. Αυτό είναι ίσως το κυριότερο συμπέρασμα από την εξαμηνιαία έρευνα του ινστιτούτου μικρoμεσαίων επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ).

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα είναι η κατάσταση για την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις», ανάφερε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός πως μια στις πέντε επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση κινδυνεύουν να κλείσουν έως το τέλος του χρόνου, κάτι που αν συμβεί θα σημαίνει την απώλεια περίπου 42.000 θέσεων εργασίας.

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και επιτείνεται μέσα στο 2014 είναι η συσσώρευση οφειλών και η αδυναμία πληρωμών για μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών αφορά τις ασφαλιστικές οφειλές προς  ΟΑΕΕ (41,7%). Έπειτα ακολουθούν τα χρέη προς την εφορία (31,8%), τις ΔΕΚΟ (31,6%) τις τράπεζες (26,5%) και το ΙΚΑ(20,9%). Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές και ενοίκια.

«Το  46,2% των επιχειρήσεων καθυστερεί την  πληρωμή των δόσεων τραπεζικού δανεισμού. Η σχέση ανάμεσα στις τράπεζες και την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα» τόνισε.

Πριν από την κρίση σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δεν χρηματοδοτούνταν μέσω τραπεζικού δανεισμού. Το ποσοστό ανήλθε στο 73,7% την περίοδο της κρίσης. Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (47,1) θεωρούν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα διευκόλυναν την πρόσβαση τους στον τραπεζικό δανεισμό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις θεωρούν πως δε μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις για το 2014.


Πηγή: capital.gr

Δειτε Επισης

Νίκος Παπαθανάσης: Μια ακόμη διεθνής αντικειμενική αναγνώριση η αναβάθμιση από Standard & Poor’s
Νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&P-Σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο
Στις αγορές για άντληση €250 εκατ. το ελληνικό δημόσιο με δεκαετές ομόλογο
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο-«Άλμα» 54,5% στο αέριο, «βουτιά» 23,3% στο λάδι
Στα €5,26 δις το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο στην Ελλάδα-Μειώθηκε κατά 5,6%
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης Ε.Ε. απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ-Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι επηρεάζονται
Οι ελληνικοί προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση απευθείας ξενοδοχειακών προκρατήσεων το 2025
Στο 8,6% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο
«Επί ποδός» οι μεγάλοι της πληροφορικής στην Ελλάδα για νέα deals–Οι εξαγορές των μικρών