Powered by

Οι υπηρεσίες «τρέχουν» στη Βρετανία

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, διευρύνθηκε τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους, σε μια ένδειξη ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά στο γ΄ τρίμηνο.

Η εταιρεία Markit και το Chartered Institute of Purchasing and Supply, ανακοίνωσαν ότι ο δείκτης υπηρεσιών, σημείωσε άνοδο τον Αύγουστο στις 60,5 μονάδες από τις 59,1 μονάδες τον Ιούλιο. Μια μέτρηση άνω των 50 μονάδων υποδηλώνει ανάπτυξη. Η άνοδος αυτή φέρνει τον δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο μετά από τη δημοσίευση των στοιχεία, στα 1,6493 δολάρια από τα 1,6478 δολάρια. Το ευρώ υποχώρησε στα 0,7969 έναντι των 0,7980. Η ανάκαμψη της δραστηριότητας στις υπηρεσίες, κλάδος ο οποίος αντιστοιχεί σε περισσότερο από τα τρία τέταρτα του βρετανικού ΑΕΠ, υποδηλώνει ότι η οικονομία της Βρετανίας αναμένεται να εμφανίσει ισχυρή ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο μετά από την διεύρυνση κατά 3,4% σε ετήσια βάση στο β΄ τρίμηνο. Το ΔΝΤ αναμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία μεταξύ των G7 φέτος.

Η αύξηση της δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών θα εντείνει τη σπέκουλα σχετικά με το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας. Αξιωματούχοι, όπως και ο διοικητής Mark Carney, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλά για να «σπρώξουν» την ανάκαμψη και να τροφοδοτήσουν την αύξηση των μισθών, που έχουν υποχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων πέντε ετών.

Οι επενδυτές εκτιμούν πως η ΒοΕ θα αυξήσει τα επιτόκια στις αρχές του επομένου έτους. Αλλά ήδη δύο φορείς χάραξης πολιτικής από την εννιαμελή επιτροπή νομισματικής πολιτικής, πιέζουν μια αύξηση των επιτοκίων ώστε να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, και περαιτέρω ενδείξεις ότι η οικονομία της Βρετανίας φθάνει στην πλήρη δυναμική της, ίσως πείσει τους άλλους να ενωθούν στο να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζαν.

Η έρευνα για τον κλάδο των υπηρεσιών έρχεται μετά από μια παρόμοια δημοσκόπηση στον κλάδο των κατασκευών, που εμφάνισε επίσης ραγδαία ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον προηγούμενο μήνα. Μια έρευνα του Αυγούστου για τις επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης, υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη στα εργοστάσια της Βρετανίας έχει επιβραδυνθεί απότομα, αντανακλώντας την υποτονική ζήτηση για βρετανικά αγαθά και υπηρεσίες στη γειτονική ευρωζώνη.

Η Markit δήλωσε πως η αύξηση της δραστηριότητας στον κλάδο υπηρεσιών τροφοδοτήθηκε από νέες δραστηριότητες. Ο αριθμός των εργαζόμενων στα payrolls των επιχειρήσεων αυξήθηκε για 20ο συνεχόμενο μήνα.
Επίσης σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας δημοσίευσε νέα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας στο διάστημα 1998-2012.

Η στατιστική υπηρεσία αναδιοργανώνει τις εκτιμήσεις της για την προηγούμενη ανάπτυξη για να φέρει τα στοιχεία αντίστοιχα με τα διεθνή στατιστικά δεδομένα. Η ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ μετά από τον πληθωρισμό, έχει αυξηθεί κατά 0,1% στα χρόνια από το 1998 μέχρι το 2012. Αλλά πρόσθεσε ότι η ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2008 μετά από την χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία, παραμένει η βαθύτερη από το 1948 που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία.

 

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα