Powered by

Σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο τα επιτόκια της ΕΚΤ

Σε απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων του ευρώ σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να αποτρέψει το ενδεχόμενο εκδήλωσης του φαινομένου του αποπληθωρισμού, προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ανακοίνωσε την εφαρμογή προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014 και το 2015, αναμένοντας τώρα βραδύτερη ανάπτυξη για το τρέχον έτος, στο μόλις 0,9% και 1,6% το επόμενο έτος.

 

Το βασικό επιτόκιο μειώνεται σε 0,05% (από 0,15%), το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,30% (από 0,40%) ενώ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο -0,20% (από -0,10%).

Η απόφαση της ΕΚΤ οδήγησε το ευρώ σε πτώση πέρα του ενός σεντ έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρία του ΔΣ, ότι η Τράπεζα θα θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα για αγορά περιουσιακών τιτλοποιημένων στοιχείων, μια σημαντική νομισματική πολιτική την οποία ανέμεναν οι αγορές.

Η ΕΚΤ θα λάβει περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την απειλή του πληθωρισμού, διαβεβαίωσε ο κ. Ντράγκι, ενώ αποκάλυψε επίσης ότι η τράπεζα είχε υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά το τρέχον έτος και το επόμενο.

Ελάχιστοι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αυτό το μήνα, υποστηρίζοντας ότι, με το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης ήδη σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, μια περαιτέρω μείωση του δεν θα αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Ο κ. Ντράγκι είπε ακόμη ότι αν ο πληθωρισμός δείχνει να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει, ομόφωνα, στη δέσμευσή του για χρήση άλλων «μη συμβατικών μέσων» - μια φράση που λαμβάνεται ως μήνυμα για την εκτύπωση χρήματος, όπως έχουν πράξει ήδη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Σημείωσε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν την Πέμπτη δεν υποστηρίχθηκαν ομόφωνα από τα μέλη του ΔΣ, αν και υπήρξε μια «άνετη πλειοψηφία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε τα σχέδιά της ΕΚΤ για εφαρμογή ενός προγράμματος αγοράς τιτλοποιημένων στοιχείων ενεργητικού (ABS) και καλυμμένων ομολόγων που στόχο έχει την καλυτέρευση των συνθηκών πίστωσης στην Ευρωζώνη.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι αγορές της ΕΚΤ θα μπορούσαν να ανέλθουν μέχρι τα €500 δισεκατομμύρια σε διάστημα τριών ετών.

Τα ABS δημιουργούνται από τις τράπεζες, μέσω της πακετοποίησης ενυπόθηκων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων αλλά και δανείων μέσω πιστωτικών καρτών και αγοράς οχημάτων, τα οποία πωλούν σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, συνταξιοδοτικά ταμεία και τώρα ακόμη και στην ΕΚΤ. Τα καλυμμένα ομόλογα είναι παρόμοια χρηματοοικονομικά εργαλεία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα