Resolute: Ειδικές λύσεις για ακίνητα και ΜΕΔ

Νέες λύσεις στη διαχείριση προβληματικών ακινήτων και μη εξυπηρετούμενων δανείων έρχεται να προσφέρει στην κυπριακή αγορά η Resolute Asset Management.

H εταιρεία, που ειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων, δραστηριοποιείται εδώ και μερικά χρόνια στην κυπριακή και ελληνική αγορά, ωστόσο, από την 1η Σεπτεμβρίου, προχώρησε σε συγχώνευση με την κυπριακή Leaf Research με στόχο να επεκταθεί περαιτέρω στην κυπριακή αγορά η οποία χωρίς αμφιβολία διαθέτει πολλά ακίνητα που χρίζουν ειδικής διαχείρισης.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews o Bill Hancock, Managing Partner και συνιδρυτής  της Resolute Asset Management, πολλοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και κυρίως τράπεζες, καταλήγουν ιδιοκτήτες μεγάλων έργων ανάπτυξης γης τυχαία.  και ωΩς εκ τούτου υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να εργοδοτηθούν για να φέρουν σε πέρας τέτοια εργασία. 

«Παράλληλα, χρειάζεται και η απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση για τέτοιου είδους έργα. Στην Ευρώπη, συγκεκριμένα, εκλιπαρούν για τέτοια εξειδίκευση μιας και χρειάζονται πολύπλευρες γνώσεις για τα ακίνητα και τα χρηματοοικονομικά, και την ικανότητα να επιλύεις προβλήματα με περιορισμένο εύρος πληροφοριών».

Εάν ληφθεί υπόψη πως οι τράπεζες μπορεί να είναι οι οικονομικοί ιδιοκτήτες κάποιων ακινήτων αλλά όχι υπό τη νομική έννοια του όρου, τότε δημιουργούνται άλλα θέματα. Διαθέτουμε εξειδικευμένη ομάδα σε διάφορα μέρη του κόσμου, που μπορεί ακριβώς να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα, προσθέτει.  

Ο Παύλος Λοΐζου, ιδρυτής της Leaf Research και τώρα Διευθύνων Συνέταιρος για Κύπρο και Ελλάδα, σημείωσε πως θα μπορούσε κάποιος ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί και σε ένα μεγάλο οίκο παροχής υπηρεσιών για αντίστοιχη εργασία, ωστόσο, δεν υπάρχει υποκατάστατο για την πραγματική γνώση ενός θέματος και την δυνατότητα που έχει η Resolute να διαχειριστεί το ακίνητο μετά την παροχή της οποιασδήποτε συμβουλευτικής υπηρεσίας. «Η διαχείριση ενός ακινήτου ως κτίριο από τη διαχείριση του ως περιουσιακό στοιχείο διαφέρει από τη γη ως τον ουρανό. Στη διαχείριση ενός περιουσιακού στοιχείου, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι «η βελτιστοποίηση της αξίας, η εισροή ρευστότητας και η ανάπτυξη στρατηγικής με βάση τις συνθήκες που διαμορφώνονται».  

Η μηχανή κόλλησε

Αναφερόμενος στη αγορά ακινήτων στην Κύπρο, ο B. HankcockHancock σημειώνει πως μοιάζει με μηχανή που έχει «μαγκώσει» εδώ και μερικά χρόνια. «Η σκουριά δεν συγχωρεί και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να επανέλθει. Σ’ αυτό το στάδιο βρίσκεται σήμερα η Κύπρος». 

Υπάρχουν, προσθέτει, τεράστιες ποσότητες μικρών μονάδων στα βιβλία των τραπεζών που πρέπει να πουληθούν σε άτομα που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν ενεργά.  «Αν πωληθούν αυτά τα ακίνητα σε μία εξειδικευμένη εταιρεία από τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δεν λύνεται το πρόβλημα. Αν πωληθούν σε ιδιοκτήτες/ χρήστες αυτό σημαίνει πρόοδος και πάμε ένα βήμα πιο κοντά για να ξεκινήσει εκ νέου η μηχανή».

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να θέσει σε εφαρμογή το πλαίσιο για τις εκποιήσεις και παράλληλα να επανεξετάσει την πολιτική της σε σχέση με τα μεταβιβαστικά τέλη, έρχεται να προσθέσει ο Παύλος Λοΐζου. «Στην περίπτωση των ακινήτων στην Κύπρο κάθε περίπτωση πρέπει να ιδωθεί ξεχωριστά. Έχουν τίτλο ιδιοκτησίας; Έχουν τις απαιτούμενες άδειες; Μόνο τότε μπορεί να ξαναμπούν στην αγορά και ενδεχομένως σε τιμή προσβάσιμη στους πολίτες. Σ’ αυτό το πλαίσιο, νομίζω πως οι τράπεζες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τι πρέπει να κάνουν και έχουν αρχίζει να εφαρμόζουν αυτήν την πρακτική». 


Πως προέκυψε η συνεργασία  

Σύμφωνα με τον Bill Hankock, η Resolute είχε ήδη χειριστεί έργα σε Κύπρο και Ελλάδα, ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου αντιλήφθηκαν πως η γλώσσα ήταν εμπόδιο ενώ κι έλλειψη πρόσβασης σε πληροφορίες επίσης λειτουργούσε αρνητικά. «Μιλήσαμε με τον Παύλο και συμφωνήσαμε με την Leaf όπως αναλάβει ως υπεργολάβος σε επιλεγμένα έργα. Για παράδειγμα αναλάβαμε τη διαχείριση ενός ξενοδοχείου στην Πάφο και ενός εμπορικού κέντρου στην Αθήνα». 

«Από τη δική μας πλευρά», σημείωσε ο Παύλος. Λοΐζου, « είχαμε ιδέες να προτείνουμε στις τράπεζες σε σχέση με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο, είχαμε να αντιμετωπίσουμε την προτίμηση, αυτών που λάμβαναν τις αποφάσεις, προς εταιρείες με γνωστό όνομα στην αγορά». Η συνεργασία με τη Resolute, μία έμπειρη και με διεθνή εμπειρία εταιρεία, ήταν ο τέλειος συνδυασμός, τόνισε.
 
Προσεγγίσαμε αρκετές τράπεζες μέχρι στιγμής και η ανταπόκριση ήταν θετική. Παράλληλα, προσπαθούμε να πείσουμε τους μετόχους έργων και εταιρειών πως οι λύσεις δεν είναι άσπρο και μαύρο. «Μπορούν να επέλθουν συμφωνίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων μελών με τις οποίες να αποφευχθεί αυτό που φοβούνται όλοι, ο τερματισμός εργασιών, για παράδειγμα, ενός ενεργού ξενοδοχείου. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο οποιοσδήποτε θα ήταν μία επιχείρηση που συνεισφέρει στην ευρύτερη οικονομία να βάλει λουκέτο», τονίζει ο Bill. HankockHancock. 

Εάν ληφθεί υπόψη και η κατάσταση των τραπεζών, προσθέτει ο Παύλος Λοΐζου, είναι εύκολα αντιληπτό πως μπορεί να υπάρχουν πολλές παρερμηνείες ειδικά σε σχέση με την αξία τέτοιων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. «Εάν υποθέσουμε πως μία τράπεζα έχει γύρω στα 50 μεσαίου μεγέθους εμπορικά ακίνητα, θα χρειαστεί ένα συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων, με τις κατάλληλες γνώσεις, για να τα διαχειριστεί. Οι τράπεζες, εκ φύσεως είναι υποστελεχωμένες για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματα στην Κύπρο και κάπου εκεί επεμβαίνουμε εμείς», κατέληξε ο Bill HankockHancock.  

 

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη