Τίτλοι τέλους για την υπόθεση «Greek yoghurt»
07:30 - 03 Σεπτεμβρίου 2014
Η νίκη της ΦΑΓΕ απέναντι στη Chobani χαίρει μεγάλης σημασίας για την αγορά του γιαουρτιού.
Η μακρά μάχη για τον όρο «Greek yoghurt» τερματίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, όταν τρεις δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψαν την έφεση της Chobani.
Η διαμάχη ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012, δύο μήνες μετά που η Chobani δημιούργησε στο Ηνωμένο Βασίλειο γιαούρτια, τα οποία περιέγραψε ως ελληνικά «Greek yoghurt». Η Chobani είχε ανακοινώσει τότε ότι θα αποτραβιόταν από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου γιατί «δεν αποτελούσε μια αγορά που εστιάζεται στους στρατηγικούς της στόχους». Πρόσθεσε ότι απογοητεύτηκε από την «άρνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αποτρέψει το μονοπώλιο σ’ ότι αφορά στη χρήση του όρου “Greek yoghurt”».
Από την πλευρά του ο managing director της ΦΑΓΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο Nigel Amos, τόνισε ότι ο όρος «Greek yoghurt» πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο απ’ όσους πληρούν τα κριτήρια, τα οποία είναι: Φτιαγμένο με τη μέθοδο στραγγίσματος, να μην περιλαμβάνει πρόσθετα ή συντηρητικά και οπωσδήποτε να φτιάχνεται στην Ελλάδα.
«Αυτός ο κανόνας είναι άκρως σημαντικός γιατί αποτρέπει οποιαδήποτε άλλα μη ελληνικά προϊόντα από το να διεκδικούν να φτιάξουν ελληνικό γιαούρτι», κατέληξε.