«Πουλά» ο Πρωταράς

Δεν σκεφτόμαστε καθόλου επιχειρηματικά εμείς στο Παραλίμνι. Με αφορμή δημοσιεύματα που κάποιοι χαρακτηρίζουν κακόβουλα και τα οποία εγώ χαρακτηρίζω απόψεις ή γεγονότα, έχουν διατυπωθεί κάποιες αλήθειες. Γιατί οι ευθύνες είναι εύκολο να μεταφέρονται αλλού...

Ο Πρωταράς δεν έχει αναβαθμιστεί όσο θα θέλαμε διότι η επαρχία μας δεν έχει όσα κονδύλια δικαιούται. «Δίνουμε στη Λευκωσία εκατομμύρια και μας επιστρέφονται ψίχουλα», μού ανέφερε χαρακτηριστικά τοπικός παράγοντας. Το μεταφέρω και εξηγώ. Η τουριστική βιομηχανία της περιοχής δεν δίνει μόνο φόρους στη Λευκωσία (εννοώντας την κρατική μηχανή), αλλά αιμοδοτεί και επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί. Αναψυκτικά, μπύρες, και γενικά πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.  Η επαρχία νιώθει παραμελημένη διότι σε σχέση με την Πάφο λαμβάνει λιγότερη οικονομική βοήθεια. Κι αυτό είναι το μόνιμο αίτημα της περιοχής κι όχι τώρα ένεκα κρίσης, απλά ίσως τώρα ξύπνησαν κάποιοι της περιοχής και είδαν ότι είμαστε πίσω.

Είμαστε πίσω, όχι επειδή έχουμε ακόμα τις άσπρες πλαστικές καρέκλες (που θα μπορούσαν βέβαια να ήταν ξύλινες για να "δείχνουν" καλύτερα), ούτε επειδή οι μπυραρίες που έχουν ένα theme είναι ξεπερασμένες.

Είμαστε πίσω διότι μονίμως γκρινιάζουμε ότι άλλες πόλεις και δη η Λευκωσία είναι ακριβή. «Στην Μακαρίου πουλούν τον καφέ 5 ευρώ και το πάρκινγκ 4 ευρώ», μερικά από τα συνήθη παράπονα. Να τους θυμίσω ότι η Μακαρίου πέθανε και δύσκολα θα αναστηθεί (μόνο ο Λάζαρος και ο Χριστός τα κατάφεραν). Ας δούμε τα του οίκου μας και ας πάψουμε να συγκρίνουμε και να ρίχνουμε τις ευθύνες στη Λευκωσία. Τι κάναμε εμείς γι’ αυτά;

Θυμώνω που θα πρέπει να δίνω 1 ευρώ (το λιγότερο) για ένα μπουκαλάκι νερό ενόσω καίγομαι στην αμμουδιά του Πρωταρά. Ωστόσο, αναγνωρίζω ότι δεν ευθύνεται ο επιχειρηματίας -εξ’ολοκλήρου- για αυτό. Φταίει η Κυβέρνηση. Η τιμή του νερού έπρεπε να είναι διατιμημένη όπως στην Ελλάδα με τη ζέστη που έχουμε.
Είμαστε πίσω γιατί δεν έχουμε service στην παραλία (κάτι που έχει το Μακένζυ, αλλά και όλα τα τουριστικά μέρη στην Ελλάδα). Πρέπει να σηκωθώ να πάω στο κιόσκι για να πάρω καφέ. Μην με πείτε τεμπέλα, ή μάλλον πείτε με, αφού νομίζω θα συμφωνήσουν μαζί μου πολλοί.

Είμαστε πίσω γιατί ενώ έχουμε τις πιο ωραίες παραλίες και θάλασσες της Κύπρου, δεν έχουμε τις υποδομές για θαλάσσια αθλήματα. Πού είναι τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας για την προώθηση των θαλάσσιων αθλημάτων; Δεν θα έπρεπε να διαθέτει ο Δήμος κανό ή ιστιοσανίδες και να απασχολεί παιδιά και νεαρούς σε αθλήματα όπως kite surfing, κανό, θαλάσσιο πόλο κλπ; Έχει γίνει κάποια αρχή με τη δημιουργία του Ναυτικού Ομίλου Κωνσταντίας, και πρωτοβουλίες όπως το τουρνουά beach volley στο ξενοδοχείο Adelais Bay. Θέλουμε όμως περισσότερες πρωτοβουλίες υπό την αιγίδα του Δήμου. Και να μια ιδέα… Γιατί να μην μετατραπεί κάποια παραλία μόνο για αθλήματα; Ίσως στην περιοχή Κάππαρη.

Ας αφήσουμε το επιχείρημα ότι βάλλουν συγκεκριμένα ΜΜΕ εναντίον μας. Ασχολούνται μαζί μας διότι «πουλάμε». Ας βελτιωθούμε χωρίς να χρειάζεται να βγάλουμε προς τα έξω τα του οίκου μας (δύο συνιστώσες σε μια κωμόπολη των 15 χιλ. κατοίκων, ή συγκεκριμένα συμφέροντα που δεν αφήνουν την περιοχή να αλλάξει).
Δεν μας συμφέρει. Γι αυτό ας πάψουμε να τα ρίχνουμε στους άλλους. Βαρέθηκα να τα ακούω, επειδή ένας συνάδελφος είπε τη γνώμη του. Γι’ αυτό δεν προχωρούμε. Διότι τα ρίχνουμε στους άλλους.

Πιστεύω ότι δεν προχωρά ο τόπος μας γιατί δεν είμαστε ενωμένοι ώστε να διεκδικήσουμε. Ένα γήπεδο μπάσκετ (ναι δεν παίζουμε όλοι ποδόσφαιρο), λεωφορείο για την γυναικεία ομάδα βόλεϊ των μαθητριών Γυμνασίου Λυκείου (ναι υπάρχουν κορίτσια σε τούτο τον κόσμο που παίζουν βόλεϊ)... Ένα μουσείο, μια αίθουσα για εκθέσεις ζωγραφικής… Πράγματα για να ομορφύνει πραγματικά η περιοχή. Δεν ξέρω καν εάν ο Δήμος έχει κάνει καμιά μελέτη για το τι χρειάζονται οι δημότες αλλά και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει όραμα…

Ας εκμεταλλευτούμε το ότι πουλά ο Πρωταράς. Αναλήφθηκαν ωραίες πρωτοβουλίες από τη Νεολαία του Δήμου φέτος (θερινό σινεμά και ο νεροπόλεμος), η κίνηση έχει αποσυμφορηθεί (για όποιον ξέρει τους νέους δρόμους), σκέτη απόλαυση ο πεζόδρομος (αν και κάτι ψιλές μου είπαν ότι γίνονται ενέργειες για αλλοίωσή του). Ας συνεχιστούν αυτά... Τώρα που πουλάμε!!!

ΥΓ. Πολλά μαγαζιά του Πρωταρά είναι κακόγουστα, διότι είτε οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι αυτό θέλουν οι τουρίστες, είτε γιατί τους έχει πλήξει το all inclusive των ξενοδοχείων που μείωσε τον κύκλο εργασιών τους.  

ΥΓ. Παράκληση σε κάποιον επιχειρηματία. Κάνε ένα μπαρ που θα μένει ανοικτό και το χειμώνα στο Παραλίμνι. Να πηγαίνουμε οι «ξενιτεμένοι» το χειμώνα. Μπαρ και όχι κλαμπ, διότι μεγαλώσαμε. Δεν νοείται να ‘ρχόμαστε από Λευκωσία Σαββατοκύριακο και να μένουμε σπίτι επειδή δεν έχει μπαρ. Ή να είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε Λάρνακα. Και θέλουμε να περνάμε για πόλη το Παραλίμνι...

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες