Young in business: Η επόμενη γενιά στις επιχειρήσεις

«Η μοίρα σου είναι να γίνεις αυτός που θα αποφασίσεις να γίνεις» είχε πει ο Ralph Waldo Emerson και παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά, η νέα γενιά συνεχίζει στα βήματα της παλιάς όχι απλώς γιατί «έπεσε» εκεί, αλλά γιατί έτσι αποφάσισε.

Στο επόμενο τεύχος του IN Business, που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στα περίπτερα, παρουσιάζουμε 15 νέους επιχειρηματίες που συνεχίζουν στο επαγγελματικό μονοπάτι της οικογένειάς τους, φέρνουν την ανανέωση και φιλοδοξούν να επαναφέρουν το κυπριακό επιχειρείν σε τροχιά ανάπτυξης, θέτοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Επιλέγοντας μέλλον

«Ο πατέρας έφερνε δουλειά στο σπίτι και με συνάρπαζε να τον βλέπω να παθιάζεται με τις υποθέσεις του που είχε να χειριστεί». «Κάθε απόγευμα πήγαινα επίσκεψη στα γραφεία της εταιρείας κι ένιωθα πως ήταν το highlight της μέρας μου». «Τα καλοκαίρια εργαζόμουν στο εργοστάσιο της οικογένειας». Κάπως έτσι το επαγγελματικό παρόν των γονιών μπαίνει στο πετσί των παιδιών τους και γίνεται το επαγγελματικό τους μέλλον. Χωρίς να μπορεί κανείς να προσδιορίσει τον τρόπο και τον χρόνο, απλώς συμβαίνει, και πλέον τα παιδιά ακολουθούν τα επαγγελματικά αχνάρια των γονιών τους ή μπαίνουν στην οικογενειακή επιχείρηση όχι γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή, αλλά γιατί αυτό ακριβώς επιλέγουν.

Δεκαπέντε νέοι επιχειρηματίες ακολουθούν τα βήματα των γονιών τους κερδίζοντας είτε μια θέση στην οικογενειακή επιχείρηση είτε στην ίδια εταιρεία που εργάζεται ένας από τους γονείς. Η λέξη - κλειδί σε αυτό το σημείο, φυσικά, είναι το ρήμα «κερδίζω».

Η εποχή που τα παιδιά «κληρονομούσαν» μια θέση στην εταιρεία έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η νέα γενιά δεν καταδέχεται, εξάλλου, κάτι τέτοιο. Εφοδιάζεται με πτυχία, ρουφάει εμπειρίες, μεστώνεται με αρχές και αξίες, αγκαλιάζει μοντέρνες νοοτροπίες και τοποθετεί τον πήχη ψηλά. Ονειρεύεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρείας και θέτει ξεκάθαρους στόχους.

Το νέο αίμα στις επιχειρήσεις επικροτεί τη σωστή αξιολόγηση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Θέλει να βαδίζει με πλάνο και στρατηγική. Γνωρίζει τι σημαίνει εταιρική διακυβέρνηση και δυστυχώς έμαθε τι θα πει η λέξη «κρίση».

Δεκαπέντε νέοι επιχειρηματίες μάς μιλούν για το πώς κατέληξαν να ακολουθούν την επαγγελματική πορεία των γονιών τους ή πως ανέλαβαν μια θέση στην οικογενειακή επιχείρηση. Μας αφήνουν να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και μοιράζονται μαζί μας ιδέες για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και ειδικότερα του κλάδου τους, αλλά και τις απόψεις τους περί διαδοχής στις κυπριακές επιχειρήσεις.  

Τη νέα γενιά στις επιχειρήσεις παρουσιάζει η Vitatrace Nutrition.

Δειτε Επισης

To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο
Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού
City of Dreams Mediterranean: Εγκαινιάστηκε η ακαδημία τένις «Μάρκος Παγδατής»-Ένα ακόμα ορόσημο για το θέρετρο
Πώς οι κρίσιμες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ ως σύμμαχό τους
Η PwC Κύπρου τίμησε τους εκπαιδευομένους της που ξεχώρισαν στις εξετάσεις ACA
Τον Οκτώβριο η 3η ετήσια εκδήλωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο
Πώς μια παλιά αποθήκη χαρουπιών μετατράπηκε σε κόμβο πολιτισμού στην καλλιτεχνική σκηνή της Λεμεσού