Powered by

Εκποιήσεις: Έξι «ναι» και τέσσερα «όχι» από την τρόικα

Έξι «ναι» και τέσσερα ξεκάθαρα «όχι» έλαβαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα από την τρόικα σε σχέση με τις τροπολογίες στο επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Η συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών θα συνεχιστεί και την Πέμπτη, 4 Σεπτεμβριου, καθώς υπάρχουν ακόμη σημεία διαφωνιών, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω σε μια προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις μέχρι την Παρασκευή, οπόταν το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έδωσαν θετική απάντηση στο:

1)    δικαίωμα της νομικής αρωγής, 

2)    στο δικαίωμα των δανειοληπτών, αν επιθυμούν, να επιλέξουν την εκτίμηση του Κτηματολογίου αντί του εκτιμητή, 

3)    να μην υπόκεινται σε εκποιήσεις ακίνητα που έχουν εξοφληθεί και εκκρεμεί ο τίτλος ιδιοκτησίας, 

4)     ενημέρωση της Βουλής για την πορεία αναδιαρθρώσεων από την ΚΤΚ σε τριμηνιαία βάση. 

5)    Οι δανειστές συμφώνησαν στο να μην συμμετέχουν στον πλειστηριασμό οι μέτοχοι της τράπεζας, ενώ 

6)    δεν είναι αρνητικοί στο να ισχύσουν για τα ξένα ταμεία που θα αγοράσουν δάνεια οι υποχρεώσεις των εμπορικών τραπεζών.

Οι δανειστές διαφωνούν :

1)    με τη διασύνδεση της εφαρμογής του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, 

2)    απαγορεύουν την προστασία της επαγγελματικής στέγης, 

3)    δεν αποδέχονται τη συμπερίληψη τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας, 

4)    ενώ δεν αποδέχονται την κατηγοριοποίηση των δανείων.

Δηλώσεις Βουλευτών:

«Από τη μία οφείλουμε να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι πολλές από τις εισηγήσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων φαίνεται να αντιμετωπίζονται θετικά. Υπάρχουν φυσικά ακόμη κάποια σημεία διαφωνιών, τα οποία θα πρέπει να επεξεργαστούμε στα νομοσχέδια για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτές τις διαφωνίες. Ελπίζουμε ότι αύριο που θα συνεχιστεί η συζήτηση θα επιτύχουμε περαιτέρω συγκλίσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας. Δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες για το ποιες τροπολογίες έγιναν αποδεκτές και ποιες όχι. «Η συζήτηση συνεχίζεται και έχουν σημασία οι λεπτομέρειες», είπε.

Επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ ότι «εμμένουμε σε μια βασική θέση, ότι θα πρέπει να επέλθουν τέτοιες βελτιώσεις, τέτοιες τροπολογίες που θα διαφυλάσσουν την ισορροπία μεταξύ δανειζόμενου και τράπεζας για να διαφυλαχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα κυπριακά νοικοκυριά αλλά και η οικονομία ευρύτερα, γιατί ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει σε μαζικές εκποιήσεις θα επιδεινώσει την ύφεση της κυπριακής οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης εκτίμησε ότι «φαίνεται ότι για κάποια ζητήματα, απ` ό,τι είπε ο ΥΠΟΙΚ, υπάρχουν περιθώρια να συζητήσουμε». Αναφέρθηκε στην προστασία των αγοραστών από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και πρόσθεσε ότι οι δανειστές δεν φαίνεται να είναι αρνητικοί να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως δεν είναι αρνητικοί να υπάρχει προστασία από μαζικές εκποιήσεις. Πρόσθεσε όμως ότι η Τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τη διαγραφή του υπολοίπου μετά την εκποίηση.

«Εμείς εξακολουθούμε ως ΑΚΕΛ να πιστεύουμε ότι παραμένουν τα κυρίαρχα στοιχεία προστασίας της κοινωνίας από το φαινόμενο. Για αυτό και εμείς είμαστε έτοιμοι με δικές με τροπολογίες σε συνεννόηση με άλλα κόμματα να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα», είπε.Εξάλλου, ο κ. Λαμάρης είπε πως ο ΔΗΣΥ κατέθεσε έξι προτάσεις νόμου, οι οποίες θα ψηφιστούν μαζί με το νομοσχέδιο των εκποιήσεων.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες σε θέματα όπως η υπό όρους έναρξη ισχύος της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και η διασύνδεσή της με το πλαίσιο αφερεγγυότητας και το θέμα της προσφυγής στο δικαστήριο για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.Ωστόσο, ανέφερε ότι το δεύτερο θέμα δεν συζητήθηκε, γιατί δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένες πρόνοιες που κατατέθηκαν σήμερα από τις υπηρεσίες της Βουλής.

Εξέφρασε την άποψη ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν εξακολουθεί να είναι εφικτός ο στόχος της κατάληξης σε ένα νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίζει μεν τη νομοθεσία, αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει επαρκή προστασία στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στοχευμένα, συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα και να αποτρέπουν από μαζικές εκποιήσεις και κάθετη πτώση των τιμών.Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τα ζητήματα τα οποία καταγράφηκαν ως συγκλίσεις των κομμάτων στη Βουλή , είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν με επάρκεια είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο τώρα, ώστε να υπάρξει ένα ξεκάθαρος νόμος ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες.

«Παίζεται ένα σκληρό παιχνίδι», ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει φως στην άκρη της σήραγγας, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι κόκκινο ή πράσινο το φως.Είπε επίσης ότι η Τρόικα φαίνεται να δέχεται μια σειρά από λιγότερο σημαντικές τροποποιήσεις, ενώ υπάρχουν ακόμα ένα - δύο σημεία που αποτελούν αγκάθια.

Το σημαντικότερο, πρόσθεσε, είναι η προστασία των μικροοφειλετών των οποίων το δάνειο φτάνει μέχρι 350 χιλιάδες και η διασύνδεση της νομοθεσίας με το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι είναι η πιο ασφαλής μέθοδος με το νομοσχέδιο να προστατευτεί μόνο μια κατηγορία μικροφειλετών, πέραν από το πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο χαρακτήρισε ως ασαφές και συγκεχυμένο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταναλωτές: Αυξημένο το επίπεδο των τιμών-Καμία ελπίδα για μείωση το 2025
Στο 1,8% ο πληθωρισμός για το 2024-Μικρή άνοδος τον Δεκέμβριο
Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και κρατικών αξιωματούχων λόγω ΑΤΑ
Ηλεκτρονική καταγραφή όρων εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ-Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών
Μιχάλης Αντωνίου: Τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα του 2025 και πώς θα τα προσεγγίσει η ΟΕΒ
Με ετήσια κέρδη 58% έκλεισε το 2024 το ΧΑΚ
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης της οικονομικής πολιτικής οι αναβαθμίσεις-Οφέλη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Μ. Αντωνίου: Να τελειώνουμε με τα αντιπαραγωγικά κατάλοιπα και να ξεμπερδεύουμε με τα αντιαναπτυξιακά βαρίδια
Οι σημαντικότερες οικονομικές εξελίξεις του 2024-Αναβαθμίσεις, ανάπτυξη, εργασιακή κρίση και ενεργειακά
Με οριακά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα