Καταγγείλτε τη διαφθορά...

«Το δεύτερο χειρότερο πράγμα σχετικά με τη διαφθορά: Να την αγνοείς». Με αυτό το σύνθημα οι εκπρόσωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος εξήγγειλαν την ανεξάρτητη Γραμμή υποστήριξης 700 700 11, όπου θα μπορεί κάποιος να καταγγείλει ή να αναφέρει κάποιο περιστατικό διαφθοράς για να λάβει δωρεάν ενημέρωση και υποστήριξη.

Όπως αναφέρθηκε σε διάσκεψη τύπου, η «Απαιτώ Διαφάνεια» είναι μια Υπηρεσία υποδοχής καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις διαφθοράς. Η Υπηρεσία λειτουργεί με την υποστήριξη της ομάδας νομικών της Διεθνούς Διαφάνειας-Κύπρος έχοντας στόχο την παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης σε θύματα και μάρτυρες διαφθοράς. 

Στην Υπηρεσία «Απαιτώ Διαφάνεια!» μπορεί να απευθύνεται κάθε φυσικό (πολίτης) ή νομικό πρόσωπο (εταιρεία) με σκοπό να αναφέρει περιστατικά διαφθοράς και να λάβει περαιτέρω βοήθεια και καθοδήγηση ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταγγελίας του. 

Παράλληλα, η ομάδα νομικών της Διεθνούς Διαφάνειας-Κύπρου μέσα από την επεξεργασία των καταγγελιών θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τα ευάλωτα σημεία όπου ευδοκιμούν φαινόμενα διαφθοράς, να διατυπώνει και να προωθεί προτάσεις για τη βελτίωση των θεσμών σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα έρευνας της Οργάνωσης είναι ανησυχητικά μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που βιώνουν ή γίνονται σιωπηλοί μάρτυρες φαινομένων διαφθοράς στην καθημερινή τους ζωή. Πολλοί, γνωρίζουν, είδαν, άκουσαν, βιώσαν. Για ένα γιατρό, ένα δημόσιο υπάλληλο, έναν πολιτικό, έναν επιχειρηματία που δωροδοκήθηκε, που «ξέπλυνε», που αθωώθηκε ενώ ήταν ένοχος για διαφθορά. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την ανάπτυξη της καμπάνιας ενημέρωσης όπως σημείωσε η Ιφιγένεια Παύλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της υπηρεσίας για να συμπληρώσει: «Η διαφθορά πρέπει να μας κρατά όλους ξύπνιους. Γι’ αυτό ξεκινάμε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο: «Ώρα να Ξυπνήσουμε». Ήδη βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους να συνειδητοποιούν την ανάγκη να μιλήσουν και να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής. Εμείς θέλουμε να τους ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο».

Η πρόεδρος της οργάνωσης Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή, ανέφερε ότι διεθνείς έρευνες έχουν αποδείξει ότι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και γεωγραφικές μεταβλητές συσχετίζονται με τη διαφθορά. "Η διαφθορά αυξάνεται όταν το εισόδημα μειώνεται, όταν υπάρχει ανισότητα του εισοδήματος, όταν υπάρχει παραοικονομία". Στη συνέχεια, ανέφερε, όταν υπάρχουν λίγες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις, ή όταν υπάρχει κουλτούρα καχυποψίας και δυσπιστίας ή όταν το κράτος και η θρησκεία δεν έχουν τη δική τους σφαίρα επιρροής, εντείνεται η διαφθορά. "Μια τρίτη παράμετρος συσχέτισης είναι η γεωγραφική θέση. Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι χώρες που δεν είναι μεγάλες εξαγωγικές χώρες ή χώρες όπως την Κύπρο που είναι γειτονικές με χώρες που έχουν υψηλή ανοχή διαφθοράς είναι πιθανό να δεχτούν τη διαφθορά ως καθημερινό φαινόμενο". 

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Οργάνωσης, Νικόλας Νικολαΐδης επεσήμανε ότι «στην Κύπρο, με την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2014, το 74% όσων ρωτήθηκαν δήλωσαν διατεθειμένοι να καταγγείλουν περιστατικά διαφθοράς. Υπάρχει λοιπόν ένα αισιόδοξο μήνυμα που προκύπτει από την τάση των πολιτών να σηκώσουν ανάστημα στη διαφθορά». Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Οι καταγγελίες που θα φθάσουν σε μας θα μας βοηθήσουν να συγκεντρώσουμε στοιχεία και να εξάγουμε συμπεράσματα για να δούμε πού «ευδοκιμεί» η διαφθορά, ποιες είναι οι εστίες της και να προτείνουμε λύσεις για συστημικές ουσιαστικές αλλαγές μέσα από μια ολιστική προσέγγιση».

Η Υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να απευθύνονται και να αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς με τους ακόλουθους απλούς τρόπους:

-    Καλώντας την ανεξάρτητη Γραμμή Υποστήριξης 700 700 11. Η Γραμμή Υποστήριξης λειτουργεί: Τρίτη και Πέμπτη μεταξύ των ωρών 10.00-18.00.

-    Κάνοντας online καταγγελία μέσω της ιστοσελίδας: www.transparencycyprus.org/apaitodiafania

-    Συμπληρώνοντας Αίτημα Παροχής Συνδρομής και Πληροφόρησης που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας και αποστέλλοντας το στην Υπηρεσία «Απαιτώ Διαφάνεια», στα γραφεία της Διεθνούς Διαφάνειας – Κύπρος, επιλέγοντας έναν από τους ακόλουθους τρόπους: 

-    Ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Στρατηγού Μακρυγιάννη 36, 3022, Λεμεσός, Κύπρος

-    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση: apaitodiafania@transparencycyprus.org

-    Αποστολή φαξ στον αριθμό: +357 25 37 56 55

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιχειρήσεις ενάντια στη διαφθορά

Δειτε Επισης

Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς που διοργάνωσαν ΤΕΠΑΚ-EBEA
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)