Αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα
17:54 - 26 Σεπτεμβρίου 2014
Την προσεχή Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου ξεκινούν στην Αθήνα οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.
Η αξιολόγηση θα γίνει σε τουλάχιστον δύο φάσεις, η πρώτη που θα ξεκινήσει την προσεχή βδομάδα θα ολοκληρωθεί στις 8 Οκτωβρίου, ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα και θα βρίσκονται σε επαφή με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου.
Αναφορικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, κατ΄ αρχήν θα γίνει μια λεπτομερής εξέταση της πορείας του προϋπολογισμού του 2014, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πλεόνασμα, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος των δαπανών. Για το 2015 οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό θα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν ότι θα πρέπει να εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή οι φολοελαφρύνσεις που επιθυμεί να προωθήσει η κυβέρνηση. Στη βελγική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ο αντίκτυπος, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι φοροελαφρύνσεις δεν μπορούν να γίνουν με απόκλιση (χαλάρωση)από τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος.
Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό του 2015, οι Βρυξέλλες με βάση τις εκτιμήσεις του περασμένου Απριλίου εκτιμούν ότι θα ανέλθει σε 12 δισ. ευρώ, ωστόσο υποστηρίζοντας ότι το ακριβές ύψος θα γίνει γνωστό μόλις προετοιμαστεί το σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους και αφού ολοκληρωθούν τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.
To άλλο θέμα που δίνουν των συζητήσεων στην Αθήνα, όπου η τρόικα θα δώσει μεγάλη έμφαση είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, στη δημόσια διοίκηση με ιδιαίτερη έμφαση στο μισθολογικό, καθώς και στα επιδόματα. Θα συζητήσουν επίσης το συνταξιοδοτικό με βάση σχετική έκθεση για τη βιωσιμότητα που θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εξετάσουν την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και με την Τράπεζα της Ελλάδας. Ειδικά με την κεντρική τράπεζα θα συζητήσουν το θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά εκτιμούν ότι θα πρέπει να κλείσει στη διάρκεια της παρούσας αξιολόγησης.
Η συζήτηση για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, θα λάβει εντατική μορφή σύμφωνα με τις Βρυξέλλες στις αρχές Νοεμβρίου, όταν θα είναι γνωστά τα στοιχεία του σχεδίου προϋπολογισμού του 2015 και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών.
Σχετικά με την απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να μην υπάρξει νέο πρόγραμμα, στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι καθοριστικός παράγοντας θα είναι η δυνατότητα της Ελλάδας να δανείζεται με λογικά επιτόκια από τις αγορές. Υπογραμμίζουν επίσης ότι σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα παίξει η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014 και 2015, η πορεία των δημόσιων οικονομικών και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.