Powered by

Ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει το βαρύτερο τίμημα της ελληνικής κρίσης

Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε αυτές, εξακολουθεί να πληρώνει το βαρύτερο τίμημα από την οικονομική κρίση που ήδη βρίσκεται στον 6ο χρόνο της.

Μέχρι το τέλος του 2013 είχαν χαθεί περισσότερες από 900.000 θέσεις εργασίας. Σήμερα, εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει, αν όχι και ξεπεράσει κιόλας, το 1 εκατομμύριο.

Οι κατά πολύ περισσότερες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, χάθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα που είδε περίπου 800.000 εργαζόμενους να φεύγουν.

Στον δημόσιο τομέα οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά περίπου 200.000. Όμως, ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν, επέλεξαν την πρόωρη συνταξιοδότηση ή τα ωφελήματα που τους προσφέρθηκαν για οικειοθελή αποχώρηση.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το εβδομαδιαία οικονομικό ενημερωτικό Δελτίο της Αlpha Bank, στο οποίο η τράπεζα επεξεργάζεται και αναλύει στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατά το πρώτο 6μηνο του 2014 παρατηρείται «σημαντική μείωση του γενικού ποσοστού της ανεργίας στην Ελλάδα» σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ταυτόχρονα, καταγράφεται  και «αξιοσημείωτη αύξηση της απασχόλησης» σε μηνιαία και σε ετήσια βάση, τον Μάιο του 2014 και τον Ιούνιο του 2014.

Με τις τάσεις αυτές, εκτιμάται ότι το ποσοστό ανεργίας, με βάση  τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ) που διεξήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ, θα μειωθεί από 27,4% που ήταν το 2013 σε 27% στο κλείσιμο αυτής της χρονιάς.

Όμως,  «η μικρή αλλά όχι ασήμαντη αυτή βελτίωση στο μέτωπο της ανεργίας», όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο οικονομολόγος Θεόδωρος Καραμπίκος, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, «απέχει μακράν από το να δούμε τον ιδιωτικό τομέα, και δη τους εργαζομένους του, να ανακτούν τη δουλειά τους και, όσοι την έχουν, να δουν τους μισθούς τους τουλάχιστον να σταθεροποιούνται».

Όπως προκύπτει χαρακτηριστικά από επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, του κρατικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βασισμένα σε ανάλυση από τις Περιοδικές Δηλώσεις για τον Ιανουάριο του 2014, η μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, φτάνει σε μερικές περιπτώσεις το 10%.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 7,51% στις κοινές επιχειρήσεις,  κατά 17,87% στα οικοδομοτεχνικά έργα και  κατά 7,60% στο σύνολο.

Αντίστοιχα, ο μέσος μισθός (πάντοτε τον Ιανουάριο του 2014 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013) μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 10,62%, στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 12,81%.

Με συνθήκες πλήρους απασχόλησης απασχολήθηκαν το Ιανουάριο του 2014 1.197.848 άτομα. Ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε στα 1276 ευρώ μεικτά - 1379,29 ευρώ για τους άνδρες, λίγο χαμηλότερα, 1145 ευρώ για τις γυναίκες.

Τον αντίστοιχο μήνα του 2013, όπου και τα ποσοστά ανεργίας ήταν κατά τι υψηλότερα, και η οικονομία δεν είχε ακόμα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στις διεθνείς αγορές, ο μέσος μισθός ήταν υψηλότερος. Συγκεκριμένα 1363,4 ευρώ στο σύνολο.

Παράλληλα, περισσότεροι άνθρωποι βρήκαν φέτος δουλειά με μερική απασχόληση. Πέρυσι, ήταν 313.848 οι μερικώς απασχολούμενοι. Φέτος, ανέβηκαν στους 424.651.

Όμως και εδώ μειώθηκε ο μέσος μηνιαίος μισθός για τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας. Είναι στα 443,56 ευρώ τώρα, 533,71 ευρώ ήταν πέρυσι (562,25 ευρώ για άνδρες και 516 ευρώ για γυναίκες).

«Θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια, αν όχι και περισσότερα, και υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις και αινίγματα όλων των επαγγελμάτων, ώσπου η αγορά εργασίας να παρουσιάσει μια κανονική, υγιή λειτουργία», κατέληξε ο οικονομολόγος,  κ. Καραμπίκος.

 

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης