ΤΕΠΑΚ: Διοργανώθηκαν συναντήσεις στα πλαίσια του MEDNET

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με ακρώνυμο MEDNET, διοργανώθηκαν στη Λεμεσό της Κύπρου από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου οι συναντήσεις της τεχνικής και οργανωτικής επιτροπής του έργου με εκπροσώπους από τους 18 εταίρους, από 10 διαφορετικές χώρες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.

Επιπρόσθετα παραβρέθηκε στις συναντήσεις εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής (JTS) των ευρωπαϊκών προγραμμάτων MED. 

Από την Κύπρο συμμετέχουν ως εταίροι στο MEDNET, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Maritime Institute of Eastern Mediterranean (MARINEM), ενώ ως περιοχές μελέτης έχουν ορισθεί οι o νέος λιμένας Λεμεσού και ο λιμένας Λάρνακας. Στα πλαίσια του προγράμματος, υπήρξε συνεχής συνεργασία με την Αρχή Λιμένων Κύπρου και το τμήμα Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών για την συλλογή απαιτούμενων στοιχείων.

Από το ΤΕΠΑΚ., συμμετέχει η ερευνητική ομάδα Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής και πιο συγκεκριμένα ο Καθηγητής κος Διόφαντος Χατζημιτσής και οι ερευνητικοί συνεργάτες κος Μάριος Τζουβάρας, κα. Χριστιάνα Παπούτσα και Δρ. Κυριάκος Θεμιστοκλέους καθώς επίσης και η Επίκουρος καθηγήτρια κα. Χρυστάλλα Δημητριάδη και ο Επίκουρος καθηγητής κος Ευάγγελος Ακύλας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης η Λειτουργός του πανεπιστημίου σε θέματα Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας, κα. Ροζίτα Παυλίδου.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 11-12/9/2014 στους χώρους συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Crowne Plaza στην πόλη της Λεμεσού. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα, οικονομικής και διαχειριστικής φύσεως του έργου καθώς επίσης ρυθμίστηκαν και ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με παραδοτέα και τεχνικά ζητήματα. Εξετάσθηκε επίσης η πορεία εφαρμογής πιλοτικών προγραμμάτων σε λιμένες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Τέλος, τo Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασε την ανάπτυξη εργαλείων ΓΣΠ (GIS) που θα χρησιμοποιηθούν στο Παρατηρητήριο λιμενικών λειτουργιών στη Μεσόγειο που δημιουργείται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος MEDNET και θα αποτελέσει μια από τις πιλοτικές ενέργειες του προγράμματος. http://www.med-observatory.ntua.gr/ 

Το ερευνητικό πρόγραμμα MEDNET ανήκει στα Στρατηγικά Έργα MED με συνολικό προϋπολογισμό 4,982,400 € και συγχρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το MEDNET στοχεύει στην απλοποίηση και εναρμόνιση των λιμενικών και ναυτιλιακών διαδικασιών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.mednetproject.eu/ 

Ως το τέλος της διάρκειας του έργου, το MEDNET θα προτείνει πρωτίστως δράσεις και μέτρα για τη διευκόλυνση των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών, την επιτάχυνση τους και την μείωση του κόστους των μεταφορών αυτών. Τελικός σκοπός του έργου είναι ελάφρυνση του ήδη φορτισμένου ευρωπαϊκού οδικού δικτύου, μέσω της χρήσης περισσότερο αποδοτικών θαλάσσιων διαδρομών για την μεταφορά των εμπορευμάτων. Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής συνοχής των λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων