Στενότερη συνεργασία Κύπρου- Ιράν

Νέα δυναμική στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιράν επιχειρούν να δώσουν τα Εμπορικά Επιμελητήρια των δύο χωρών, τα οποία υπέγραψαν στη Λευκωσία Μνημόνιο Συνεργασίας.

Το Μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από αντιπροσωπείες των δύο επιμελητηρίων στα γραφεία του ΚΕΒΕ, θα ακολουθήσει η πραγματοποίηση κυπριακής εμπορικής αποστολής στο Ιράν υπό τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη στο πρώτο μισό του 2015.

Η αντιπροσωπεία του ιρανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου, Βιομηχανιών, Ορυχείων και Γεωργίας, υπό τον Πρόεδρό του Γκολάμ Χοσεΐν Σαφέι είχε συναντήσεις με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

«Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική την επίσκεψη του προέδρου των Επιμελητηρίου του Ιράν», ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, επισημαίνοντας πως η Κύπρος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, καθώς χαλαρώνει το εμπάργκο που εδώ και χρόνια επιβλήθηκε κατά του Ιράν.

Αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις, την υπογραφή του μνημονίου και τις συναντήσεις μεταξύ Κυπρίων και Ιρανών επιχειρηματιών, λέγοντας ότι «όλα αυτά θα είναι σε προετοιμασία μιας εμπορικής αποστολής της οποίας θα ηγείται ο Υπουργός Εμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εισαγωγές από το Ιράν βρίσκονται σε καθοδική πορεία από το 2009 και το 2013 ανήλθαν σε €0,8 εκατομμύρια, η πλειοψηφία των οποίων αφορούν εισαγωγή φαγώσιμων φρούτων και καρπών. Οι κυπριακές εξαγωγές το 2013 έφτασαν τα €5,6 εκ. η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (89%) αφορά εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.

«Στόχος είναι να διευρύνουμε την γκάμα των προϊόντων που εξάγονται, ή και που χρειαζόμαστε εμείς από το Ιράν, καθώς επίσης και να μελετήσουμε τις δυνατότητες επενδύσεων μεταξύ Κυπρίων και Ιρανών επιχειρηματιών», τόνισε ο κ. Πηλείδης.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ υπενθύμισε το Ιράν είναι μια χώρα με πάρα πολλές πρώτες ύλες, κυρίως στον τομέα του πετρελαίου και αερίου και κατέληξε λέγοντας πως Ιρανοί επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιρανικού Επιμελητηρίου, μιλώντας μέσω μεταφραστή, τόνισε πως «πιστεύουμε πως η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων θα μπορούσε να συνεισφέρει στην γενική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών».

«Με την υπογραφή του μνημονίου ελπίζουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο εμπορικών επιμελητηρίων και των επιχειρηματιών θα ενισχυθούν σημαντικά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις περιστράφηκαν σε θέματα όπως τις γενικές επιχειρηματικές σχέσεις και την ενέργεια.

Σε ερώτηση για τα θέματα ενέργειας, ο κ. Σαφέι είπε πως το Ιράν είναι γνωστό για τον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα του πετρελαίου, του αερίου και της βιομηχανίας πετροχημικών, σημειώνοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να δώσει τεχνογνωσία στον τομέα αυτό, αλλά και να πάρει τεχνογνωσία από την Κύπρο στον νέο για το Ιράν τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Κύπριους φίλους μας σε αυτό το θέμα και αντιστρόφως (η Κύπρος) έχετε καλή εμπειρία στον τομέα ανανεώσιμης ενέργειας και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία σε αυτό τον νέο τομέα», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων