Powered by

Στο Ανώτατο οι ενστάσεις της Βουλής

Στη βάση ότι κανένα από τα συνταγματικά δικαιώματα βάσει των οποίων προχώρησε σε αναφορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν παραβιάζονται, επικεντρώνονται οι τέσσερις ενστάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίες καταχωρήθηκαν την Παρασκευή στο Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα και με τη διορία που είχε δοθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου στο στάδιο των οδηγιών.

Σε δηλώσεις στου ΚΥΠΕ και ερωτηθείς για το θέμα ο εκ των δικηγόρων της Βουλής Χρίστος Κληρίδης, ανέφερε ότι  «καταχωρήσαμε σήμερα τέσσερις ενστάσεις, οι οποίες συνοδεύονται με όλο το απαραίτητο υλικό».

Σε ερώτηση πού επικεντρώνονται οι ενστάσεις, είπε ότι επικεντρώνονται στα σημεία που εγείρονται.  Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, πρόκειται για το άρθρο 23 του Συντάγματος σχετικά με το δικαίωμα στην περιουσία, τα άρθρα 25 και 26 του Συντάγματος  που αφορούν το δικαίωμα άσκησης εργασίας το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι,  ως επίσης το άρθρο 28 που κατοχυρώνει το δικαίωμα της ισότητας και το άρθρο 30 που αφορά το δικαίωμα στη δικαιοσύνη.

Πρόσθεσε ότι «επίσης επικεντρωνόμαστε στον ισχυρισμό ότι παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών και της αρχής audi alteram partem (αρχή της εκατέρωθεν ακροάσεως)».

«Οι ενστάσεις είναι ολοκληρωμένες και κινούνται πάνω στη βάση ότι κανένα από τα προαναφερθέντα ατομικά συνταγματικά δικαιώματα δεν παραβιάζεται», είπε, προσθέτοντας ότι «η Βουλή ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της με στόχο να δώσει ένα δίχτυ προστασίας σε πρόνοιες της νέας νομοθεσίας οι οποίες είναι δραστικές και προνοούν για την εκποίηση ακινήτων `express`».

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο και λόγω των οικονομικών δυσχερειών, ανέφερε ο κ. Κληρίδης, «η Βουλή έκρινε ότι θα πρέπει να δοθεί κάποια ανάσα όσον αφορά ιδιαίτερα εκείνους οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση αποδεδειγμένα και σε σχέση με την πρώτη κατοικία αλλά και με την επαγγελματική στέγη». Δηλαδή, εξήγησε, στέγη μικρών επιχειρήσεων που εργοδοτούν μέχρι 10 άτομα και έχουν κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα €2 εκ. ετησίως.

«Είναι μια ισοσκελισμένη, ισοζυγισμένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θεωρείται σαν συνταγματική κατά την άποψη της Βουλής όπως καταχωρήθηκαν και οι ενστάσεις», είπε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας θα έχει ως τις 3 Οκτωβρίου για να καταθέσει γραπτώς στο Ανώτατο το περίγραμμα της αγόρευσής του. Οι νομικοί σύμβουλοι της Βουλής θα πρέπει στη συνέχεια να καταθέσουν τη δική τους αγόρευση μέχρι τις 13 Οκτωβρίου και μέχρι τις 17 του ιδίου μήνα θα πρέπει να απαντήσει γραπτώς ο Γενικός Εισαγγελέας.

Η ακρόαση και για τις τέσσερις αναφορές έχει οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου, οπότε και η Ολομέλεια του Ανωτάτου θα επιφυλαχθεί για τη γνωμοδότησή της

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας εμφανίζονται ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου και ο Δικηγόρος Α` της Δημοκρατίας Δημήτρης Λυσάνδρου. Δικηγόροι της Βουλής των Αντιπροσώπων για την υπόθεση είναι οι δικηγόροι Χρίστος Κληρίδης, Γιώργος Σεραφείμ και Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας