Περί «τρομοκρατίας» των τραπεζών

Καταγγελίες δανειοληπτών βλέπουν το φως της δημοσιότητας για επιστολές «τρόμου» που λαμβάνουν από τις τράπεζες. Πολλοί αγανακτισμένοι πολίτες κάνουν λόγο για απειλητικές επιστολές που λαμβάνουν από τις τράπεζες ότι θα τους πάρουν το σπίτι εάν δεν πληρώσουν τη δόση.
 
Διεξάγεται ένας πόλεμος κατά των τραπεζών, με πολύ κόσμο, ενώ μπορεί,  να μην τακτοποιεί τις υποχρεώσεις του με την τράπεζα. Έτσι οι τράπεζες υπενθυμίζουν για τις καθυστερούμενες δόσεις, όπως προνοεί η σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας.
 

Οι επιστολές που αποστέλλονται στα σπίτια λειτουργούν (ή είχαν στόχο να λειτουργήσουν) ως υπενθύμιση των δόσεων. Πάντοτε οι εγγυητές λάμβαναν επιστολές στο σπίτι, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Τωρινό φαινόμενο είναι οι καθυστερήσεις των δόσεων...

Η τράπεζα θέλει πίσω αυτά που δικαιούται και η επιστολή δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια απλή ειδοποίηση. Ενημερώνει απλά για την καθυστέρηση πληρωμής. Δεν λειτουργεί εκφοβιστικά. Εάν ο οφειλέτης δεν παρουσιαστεί στην τράπεζα για να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του και έτσι λάβει πληθώρα επιστολών με αναφορά σε εκποίηση περιουσίας, είναι άλλο θέμα.

Η ειδοποίηση καθυστέρησης είναι απλά για ενημέρωση του πελάτη. Η τράπεζα οφείλει να το κάνει για να ξέρει ο δανειολήπτης την κατάσταση του λογαριασμού του και να μην γίνονται κινήσεις ερήμην του.

 Ας μη σπέρνουμε τον πανικό εκεί όπου δεν χρειάζεται.

 

Παραθέτουμε ενδεικτική επιστολή:

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες