powered by

KPMG: Πώς θα αποφευχθούν νέες κρίσεις

H νέα μελέτη της KPMG εισηγείται την άμεση βελτίωση της μεταρρύθμισης στο ρυθμιστικό πλαίσιο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.

-    Η μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο νέο Κοινοβούλιο επισημαίνει μοναδικές ευκαιρίες για στήριξη της έμφασης της ΕΕ αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση

-    Προειδοποιεί ότι η υπερβολική εποπτεία της αγοράς θα οδηγήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα προς την ‘σταθερότητα νεκροταφείου’ και θα περιορίσει το δανεισμό για τις μικρές επιχειρήσεις

-    Η μελέτη εισηγείται πέντε δράσεις/ενεργείες για τη βελτίωση του ρυθμιστικού προγράμματος της ΕΕ για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης

Η KPMG εισηγείται την επαναξιολόγηση του προγράμματος μεταρρύθμισης του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να αποφευχθούν σοβαρoί κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και τη οικονομική ανάπτυξη.

Μετά την εκλογή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πριν την επιβεβαίωση της νέας Επιτροπής, η KPMG δημοσίευσε μια νέα μελέτη, Νέα Επιτροπή, Νέο Κοινοβούλιο, η οποία αναλύει τις αλλαγές που απαιτούνται στην ατζέντα μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της αυξηνόμενης αναθεώρησης του πλαισίου με έμφαση τη στήριξη της Ευρώπης σχετικά με την απασχόληση και της ανάπτυξης.

Ενώ η έκθεση αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει για να εξελιχθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, τονίζει επίσης την ανάγκη για βελτίωση του ρυθμιστικού προγράμματος προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης. Ιδιαίτερα, οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την τόνωση/ενίσχυση/παρακίνηση των υποδομών χρηματοδότησης μακροπρόθεσμων επενδύσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως επίσης και για τη μείωση της επιβλαβείς επίδρασης στην μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη κάποιων μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν μετά την κρίση, τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε υποδομές και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για να μειώσουν την καταστροφική επίδραση που είχαν στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, κάποιες ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στις Ευρωπαϊκές Επιτροπές και στα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εισηγείται πέντε ενέργειες που απαιτούνται για βελτίωση του προγράμματος:

Ανάπτυξη κεφαλαιαγορών στην ΕΕ - Εντοπισμός και άρση των περιορισμών οι οποίοι παρεμποδίζουν τις δυναμικές και καινοτόμες κεφαλαιαγορές στην ΕΕ. Συμπλήρωση της ελάχιστης αναγκαίας εναρμόνισης των εθνικών νομοθεσιών και φορολογικών συστημάτων η οποία είναι αναγκαία για την υποστήριξη αποδοτικών και αποτελεσματικών κεφαλαιαγορών στην ΕΕ.

Ενθάρρυνση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης και δανεισμού μικρών επιχειρήσεων - Μείωση των ρυθμιστικών περιορισμών στην υποδομή παροχής μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης από ασφαλιστές, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τράπεζες. Μείωση των ρυθμιστικών περιορισμών σχετικά με την έκδοση και κατοχή υψηλής ποιότητας διασφαλίσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων σε μικρές επιχειρήσεις.

Βελτίωση κανονισμών - Προσοχή στις σωρευτικές επιπτώσεις των υφιστάμενων και                                            προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στην ευρύτερη οικονομία.  Αναγνώριση του κινδύνου ότι η υπερβολική ρύθμιση για την προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών θα οδηγήσει στη ‘σταθερότητα νεκροταφείου’.

Παροχή μεγαλύτερης σαφήνειας – Αυστηρότητα ιεράρχησης για παροχή πιο βέβαιου περιβάλλοντος τόσο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους πελάτες τους.

Απόσυρση κάποιων ρυθμιστικών προτάσεων - Οι νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ για δομικό τραπεζικό διαχωρισμό πρέπει να μπουν στο ράφι.  Τέτοιες προτάσεις δεν θα προσθέσουν σημαντική αξία, στο σύνολο των άλλων ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, οι προϋποθέσεις σε διαρθρωτικό διαχωρισμό έχουν ήδη εισαχθεί σε εθνικό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία.

Ο Giles Williams, επικεφαλής του κέντρου αριστείας κανονιστικού πλαισίου στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της KPMG Ευρώπης και Μέσης Ανατολής σχολίασε: «Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδιαίτερα οι τράπεζες, αντιμετωπίζουν ένα συνεχώς αυξανόμενο κανονιστικό και εποπτικό βάρος το οποίο επηρεάζει το ευρύτερο οικονομικό όφελος του τομέα. Συγκεκριμένα στην Ευρώπη, παρατηρείται μια αποστροφή στον κίνδυνο που οδηγεί σε μειωμένο δανεισμό και απομόχλευση.  Παρόλο που οι τράπεζες δεν αποτελούν τον μοναδικό παράγοντα της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης, εντούτοις έχουν να διαδραματίσουν ένα ζωτικό ρόλο.

«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι σαφώς σημαντική, ωστόσο, πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ μιας σταθερής, αν και υποτονικής αγοράς, με μια αγορά που  δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Αναγνωρίζουμε ότι ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ακόμη χρειάζεται βελτίωση. Ωστόσο, οι ρυθμιστικοί κανονισμοί στη σημερινή τους μορφή, κινδυνεύουν να καταπνίξουν την υπεύθυνη ανάπτυξη.  Συνεπώς, θα πρέπει να βελτιώσουμε και να μετατοπίσουμε το πρόγραμμα μεταρρύθμισης προς τη θετική συμβολή που μπορεί να προσφέρει ο χρηματοπιστωτικός τομέας προς το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης και απασχόλησης.

Ο κ. Πανίκος Λοΐζου, Διοικητικός Σύμβουλος, Επικεφαλής Ελεγκτικών Υπηρεσιών, KPMG Limited ανέφερε ότι μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την οικονομική αναταραχή που ακολούθησε, οι ρυθμιστικές αρχές ανά το παγκόσμιο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, έχουν αυξήσει σημαντικά τους κανονισμούς και τα θέματα συμμόρφωσης των τραπεζών άλλα και των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτή η υπερβολική εποπτεία είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβράδυνση και την αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ, κυρίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, που προκάλεσε την εκροή κεφαλαίων από την ΕΕ και την υποτίμηση του ευρώ. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, εμείς στην KPMG ετοιμάσαμε αυτή τη μελέτη την οποία παρουσιάσαμε στην ΕΕ και στο Νέο Κοινοβούλιο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, αν εφαρμοστούν οι προτάσεις μας, θα υποβοηθηθεί ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Τιμητικό βραβείο Business Leader στον Φάνο Επιφανίου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Ιάκωβο Ιακώβου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Νίκο Ξάνθου Σαρρή
Βράβευση Έλενας Γαλανού στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards-Business Leader στην κατηγορία «Εμπόριο»
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: O Prabhat K. Jha Business Leader στην κατηγορία «Ναυτιλία»
Βραβείο Business Leader στον Πανίκο Νικολάου στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Δρ. Νικόλαο Ζαμπόγλου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Ο Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου Business Leader στην κατηγορία «Υπηρεσίες»