Παναγροτικός : Σε απόγνωση οι σιτηροκαλλιεργητές

Την παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη  προς τον ΚΟΑΠ για να καταβάλει άμεσα τις εκταρικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες αλλά και το υπόλοιπο του ΟΓΑ, ζητά ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Λευκωσίας Ανδρέας Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παναγροτικού, “λόγω της περσινής ανομβρίας (καλλιεργητική χρονιά 2013-2014) που έπληξε ολόκληρη την Κύπρο, οι σιτηροκαλλιεργητές μας όχι μόνο δεν πήραν εισόδημα από τις καλλιέργειες τους αλλά δεν έχουν ούτε τις ανάλογες ποσότητες των σιτηρών για να καλλιεργήσουν την αρόσιμη γη τους.”

 

Όπως αναφέρεται, “ο Οργανισμός που τους ασφαλίζει  (ΟΓΑ) τους έδωσε ως αποζημίωση περίπου €20 το δεκάριο για το κριθάρι και €24,51 για το σκληρό σιτάρι, σύμφωνα με τις τιμές πώλησης των σιτηρών. Όμως αυτή η αποζημίωση δόθηκε μόνο στο 50% γιατί ο ΚΟΑΠ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τους ελέγχους, όπως ισχυρίζεται, αλλά και για σκοπούς ασφάλισης και εγγύησης κατακρατούν τα υπόλοιπα λεφτά των αγροτών μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Τα λεφτά αυτά που πήραν οι αγρότες δεν είναι αρκετά για να μπορέσουν να αγοράσουν σπόρους, λιπάσματα και πετρέλαιο για να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική χρονιά που οι προετοιμασίες αρχίζουν τον άλλο μήνα”.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Λευκωσίας Ανδρέας Αλεξάνδρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “απευθύνεται στον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη και τον καλεί όπως παρέμβει προς τον ΚΟΑΠ για να καταβάλει άμεσα τις εκταρικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες μας αλλά και το υπόλοιπο του ΟΓΑ”.

“Η δικαιολογία που προτάσσει ο ΚΟΑΠ είναι ότι για να μπορέσει να καταβάλει τις εκταρικές επιδοτήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι”, προστίθεται.

Αναφέρεται, επίσης, ότι “σε συνάντηση που είχε η Οργάνωση μας στα γραφεία του ΚΟΑΠ, συνεχίζει ο κ. Αλεξάνδρου τους ελέχθη μεταξύ άλλων οι έλεγχοι που υπολείπεται να γίνουν (επιτόπιοι) είναι μόνο 3% των αιτήσεων. Αν όλοι συνειδητοποιήσουμε ότι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης θα μείνουν ακαλλιέργητα με όλες τις επακόλουθες συνέπειες, πρέπει όλοι να συμβάλουμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα”.

“Αισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης μας, τονίζει ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Ανδρέας Αλεξάνδρου, καλούμε και πάλι τον Υπουργό Γεωργίας αλλά και τον ΚΟΑΠ όπως κάμουν τέτοιες ενέργειες ώστε να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα το συντομότερο δυνατό και πληρώσουν τους σιτηροκαλλιεργητές τουλάχιστο το 70% της δικαιούμενης εκταρικής επιδότησης. Ο ΚΟΑΠ είναι η μοναδική διέξοδο που τους απέμεινε. Τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα ούτε και αυτά δίνουν πλέον δάνεια”, προστίθεται.

“Οι αγρότες μας”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “ εκπέμπουν κραυγή απόγνωσης και ζητούν κατανόηση και επίλυση του προβλήματος. Για να καλλιεργήσει κάποιος 1000 δεκάρια, χρειάζεται τουλάχιστο €35.000 περίπου για να αγοράσει σπόρους, λιπάσματα και πετρέλαιο και άλλα τα ενοίκια και λεφτά για ψέκασμα. Η αποζημίωση που πήραν από τον ΟΓΑ για τα 1000 δεκάρια είναι €10.000”, καταλήγει  η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Η Andreotti λανσάρει την καμπάνια «Back Home» με ειδικές προσφορές σε έπιπλα για το φθινόπωρο
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Πάνε Προεδρικό και στο Σπίτι της Ευρώπης με γεωργικά μηχανήματα και βυτιοφόρα γάλακτος οι αγελαδοτρόφοι
Μαρία Παναγιώτου: Τα πεπραγμένα και πώς κινείται η Κυβέρνηση για το χαλλλούμι-Οι δύο συν ένας στόχοι
Έκτακτη βοήθεια €350.000 προς μελισσοκόμους αποφάσισε το Υπουργικό-Πολύ δύσκολη η φετινή χρονιά
Νέες προσθήκες στη σειρά Monster Energy Drink: Tο Ultra Golden Pineapple και το Aussie Lemonade
Σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη το 2025
80 χρόνια Όμιλος MSJ: Τα γερά θεμέλια του Μιχαλάκη Ιακωβίδη, οι στρατηγικές αποφάσεις και η ραγδαία ανάπτυξη
Ακόμη πιο ακριβός ο καφές: Σε υψηλό 13 ετών ο καφές Arabica-Αύξηση 40% στις τιμές το 2024
«Επιχειρείται εξόντωση της αγελαδοτροφίας...»-Διαφωνούν με την ποσόστωση και λαμβάνουν αποφάσεις