Ναυτιλιακή πολιτική: Ποιότητα, ανταγωνιστικότητα, αξιοπιστία

Η διατήρηση ποιοτικού στόλου και η αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών επιπέδων ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος συνιστούν τη θεμέλια βάση πάνω στην οποία η Κύπρος χτίζει τη φήμη της ως μια σημαντική ναυτιλιακή σημαία και ως βάση διεθνών εργασιών, αναφέρει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι η ναυτιλιακή πολιτική της Κυβέρνησης έχει καθιερωθεί στη βάση τριών πυλώνων ποιότητα, ανταγωνιστικότητα και αξιοπιστία.

Στον τομέα της ναυτιλίας, η Κύπρος πρωτοπορεί και κατέχει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο στόλο, σημειώνει ο κ. Δημητριάδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είναι ενεργό μέλος του ΔΝΟ και επανεκλέγεται ανελλιπώς στο Συμβούλιο από το 1987, έχει κυρώσει μεγάλο αριθμό Συμβάσεων του ΔΝΟ, τις έχει ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία και τις εφαρμόζει.

 

“Είμαστε βέβαιοι πως η Κύπρος θα περάσει επιτυχώς τον επερχόμενο υποχρεωτικό έλεγχο των Κρατών-μελών του ΔΝΟ, που θα αφορά στις υποχρεώσεις και ευθύνες κάθε κράτους που απορρέουν από τις Συμβάσεις”, πρόσθεσε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, αναφέρει ο Υπουργός Συγκοινωνιών, έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται κάθε χρόνο από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ) και όλα τα κράτη μέλη του, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας είναι να τονίσει το σημαντικό και ζωτικό ρόλο της ναυτιλίας σήμερα και την αδιαμφισβήτητη ανάγκη για ασφαλείς και καθαρές θάλασσες. Αυτή τη χρονιά ο ΔΝΟ έχει επιλέξει να αφιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, αλλά και ολόκληρη τη χρονιά 2014, στις Διεθνείς Ναυτιλιακές Συμβάσεις με ειδικό θέμα: Συμβάσεις Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού: Αποτελεσματική Εφαρμογή - (IMO Conventions: Effective Implementation).

Με την πάροδο των χρόνων, συνεχίζει ο Υπουργός, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έχει αναπτύξει και υιοθετήσει πολυάριθμες Διεθνείς Συμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στην πρόληψη των ναυτικών ατυχημάτων και στην πρόληψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης, στην άμβλυνση των αρνητικών τους συνεπειών όπως επίσης και στη διασφάλιση επαρκούς αποζημίωσης των θυμάτων τέτοιων ατυχημάτων. Όλες αυτές οι Συμβάσεις συντείνουν στο μέγιστο βαθμό στις προσπάθειες για μια ασφαλή, αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον ναυτιλία.

Κάθε Σύμβαση του ΔΝΟ για να είναι αποτελεσματική και αποδοτική, αναφέρει, θα πρέπει να τίθεται γρήγορα σε ισχύ, να κυρώνεται από μεγάλο αριθμό Κρατών-Μελών, και τυγχάνει ουσιαστικής και αποτελεσματικής εφαρμογής.

“Η αποτελεσματικότητα των Διεθνών Ναυτιλιακών Συμβάσεων εξαρτάται άμεσα από τα Κράτη Μέλη του ΔΝΟ τα οποία κυρώνουν, υιοθετούν τις Συμβάσεις ενσωματώνοντας τις στις Εθνικές τους νομοθεσίες και τις εφαρμόζουν. Αν και οι περισσότερες Συμβάσεις είναι σε ισχύ, υπάρχουν και μερικές που δεν έχουν κυρωθεί από ικανοποιητικό αριθμό χωρών και κάποιες οι οποίες δεν εφαρμόζονται. Αυτός είναι και ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο ΔΝΟ έχει αφιερώσει το 2014 στις Διεθνείς Συμβάσεις: για να δοθεί έμφαση και στις Συμβάσεις οι οποίες δεν έχουν κυρωθεί ούτως ώστε να τεθούν σύντομα σε ισχύ”, καταλήγει ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων