Powered by

Βατή η ανανέωση συλλογικών συμβάσεων

Την εκτίμηση ότι "τα δύσκολα έχουν περάσει" και δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με την ανανέωση Συλλογικών Συμβάσεων, εξέφρασε ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου με αφορμή την πρώτη επετειακή συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ στη Λεμεσό, για τα 70χρονα του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Αναφέροντας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, ο τόπος και το Συνδικαλιστικό Κίνημα διέρχονται τη δυσκολότερη ίσως περίοδο, ο κ.Μωϋσέως είπε πως προσπάθεια είναι η διατήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων, η διατήρηση των εργασιακών σχέσεων και η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, τονίζοντας παράλληλα ότι "ετοιμαζόμαστε για τις καλύτερες μέρες που αναμένουμε να έρθουν, για να διεκδικήσουμε ξανά, σταδιακά, λογικά, πίσω αυτά που έχουμε χάσει, για να συνεχίσει η ανοδική πορεία και της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων".

Ερωτηθείς κατά πόσο η ΣΕΚ θα δώσει μάχη για την ανανέωση Συλλογικών Συμβάσεων που λήγουν τέλος του έτους, ο Νίκος Μωϋσέως εξέφρασε την άποψη πως "τα δύσκολα έχουν περάσει και οι Συλλογικές Συμβάσεις θα ανανεωθούν με τη λογική που είχαμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα και στο παρελθόν". Η ΣΕΚ, συνέχισε, θα καθορίσει την πολιτική της επί του θέματος περί το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, αναμένοντας παράλληλα τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας μας.

"Θα είμαστε όμως μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής μας ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την εργατική ειρήνη, αλλά την ίδια ώρα θα είμαστε διεκδικητικοί και πιεστικοί εκεί που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα προβλήματα, συγκεκριμένες ανάγκες των εργαζομένων", υπέδειξε ο ΓΓ της ΣΕΚ.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως ο κλάδος που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την ανεργία είναι ο κατασκευαστικός, ενώ μεγάλα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται και στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στο λιανικό εμπόριο. Σημείωσε δε ότι "η ανάπτυξη θα δώσει τη λύση και σίγουρα αν αποφασίσει επιτέλους η Κυβέρνηση να βάλει μια τάξη στην αγορά εργασίας και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του φθηνού εργατικού δυναμικού, που είναι οι κοινοτικοί, τότε σίγουρα αρκετές χιλιάδες κύπριοι θα μπορέσουν να εργοδοτηθούν και στις κατασκευές και στα ξενοδοχεία και σε άλλες υπηρεσίες".

Αναφερόμενος στις επετειακές εκδηλώσεις της ΣΕΚ για τα 70χρονα της, ο κ.Μωϋσέως είπε πως αρχή γίνεται με τη Λεμεσό, γενέτειρα του ελεύθερου συνδικαλισμού, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 29 Οκτωβρίου, 70 ακριβώς χρόνια από την ίδρυση της ΣΕΚ, με μεγάλη εκδήλωση στη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια της επετειακής συνεδρίας του ΓΣ της ΣΕΚ στη Λεμεσό προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορική διαδρομή της ΣΕΚ και τιμήθηκαν 50 πρωτεργάτες της.

Όπως είπε ο Νίκος Μωϋσέως, "είμαστε υπερήφανοι γιατί ο σπόρος που έχουν βάλει αυτοί οι άνθρωποι πριν 70 χρόνια έχει αποδώσει καρπούς και είμαστε επίσης περήφανοι που είμαστε στη Λεμεσό, γιατί το Εργατικό Κέντρο Λεμεσού είναι άξιος συνεχιστής αυτών των αγώνων και προωθεί τις αξίες και τα ιδανικά τα οποία είχαν καθορίσει οι πρωτεργάτες μας, που είναι ο ελεύθερος και δημοκρατικός συνδικαλισμός".

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας