Έναρξη λειτουργίας πανευρωπαϊκού δικτύου απασχόλησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη λειτουργίας πανευρωπαϊκού δικτύου δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης, το οποίο θα συντονίζει τις δράσεις και θα βοηθήσει τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση της ανεργίας.
 
Το διοικητικό συμβούλιο του δικτύου που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες θα είναι υπεύθυνο για τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης. Η πανευρωπαϊκή πλατφόρμα θα έχει ως αντικείμενο τη σύγκριση των επιδόσεων των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης με βάση σχετικούς πίνακες αξιολόγησης, την επισήμανση των βέλτιστων πρακτικών και την ενίσχυση της αμοιβαίας μάθησης.

Το δίκτυο θα παρέχει επίσης στήριξη στα κράτη μέλη για την εφαρμογή στην πράξη των πολιτικών απασχόλησης. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η υλοποίηση της εγγύησης για τη νεολαία, που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, με την οποία καλούνται τα κράτη μέλη να εγγυώνται στους νέους ότι, εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που θα καταστούν άνεργοι ή θα εγκαταλείψουν το σχολείο, θα τους προσφέρεται μια θέση εργασίας, περαιτέρω κατάρτιση, μαθητεία ή άσκηση. Ένα από τα πιο άμεσα καθήκοντα που αντιμετωπίζει το δίκτυο είναι η ανταλλαγή γνώσεων και επιτυχημένων πρακτικών σχετικά με την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής για τους νέους, η οποία προβλέπει για φέτος και του χρόνου κοινοτική χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ (στην Ελλάδα αναλογούν 160 εκατ. ευρώ).
 
Σύμφωνα με την Κομισιόν, στα περισσότερα κράτη μέλη προς το παρόν επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης προκειμένου να μετατραπούν σε πιο ευέλικτους, σύγχρονους και προσανατολισμένους στον πελάτη πάροχους υπηρεσιών ικανούς να προσφέρουν ενεργητικές λύσεις σε θέματα απασχόλησης. Αυτές οι σύγχρονες και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία με τους φορείς κατάρτισης και εκπαίδευσης, να προωθήσουν τις συνέργειες με ιδιωτικούς και άλλους φορείς απασχόλησης, να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις ανάγκες των εργοδοτών και στην ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων και να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών με έξυπνο τρόπο.
 
Το διοικητικό συμβούλιο του δικτύου δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, το οποίο απαρτίζεται από ανώτερα στελέχη δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης που ορίζονται από κάθε κράτος μέλος και την Επιτροπή, διοικεί και κατευθύνει τις δραστηριότητες του δικτύου. Από την πλευρά της, η Επιτροπή έχει συγκροτήσει γραμματεία, προκειμένου να συνδράμει και να διευκολύνει το έργο του νέου δικτύου και να εξασφαλίσει την ομαλή του λειτουργία και τη συνάφεια της πολιτικής του.
 
Όπως επισήμανε ο επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης, Λάσλο Άντορ, η  εξασφάλιση της καλής λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης στις θέσεις εργασίας και την κατάρτιση για τους ανέργους σε όλη την Ευρώπη. Το νέο δίκτυο στέλνει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση της ανεργίας, κατέληξε ο Ούγγρος επίτροπος.

Δειτε Επισης

Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Οι δράσεις της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και οι σχεδιασμοί για το εγγύς μέλλον