Powered by

Συγκλίσεις κομμάτων για τις αναπομπές

Συνέρχεται σήμερα Tρίτη 23 Σεπτεμβρίου  η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει επί των αναπομπών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα νομοθετήματα που να αναπέμφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός Νόμος του 2014), ο οποίος αφορά το δικαίωμα των δανειοληπτών να καταγγέλλουν στην Κεντρική Τράπεζα τραπεζικά ιδρύματα για παραβίαση των κώδικα δεοντολογίας που αφορά αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς και ο περί της Κεντρικής Τράπεζας (Τροποποιητικός Νόμος του 2014), που παρέχει την δυνατότητα της εποπτικής αρχής να παρεμβαίνει σε περίπτωση μαζικών εκποιήσεων.

Η συνεδρία, που θα αρχίσει στις 10:30, πραγματοποιείται ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις και ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων.

Η πλειοψηφία του σώματος, ύστερα από τις χθεσινές-έντονες ζυμώσεις φαίνεται πλέον να προσανατολίζεται στην ουσία στην αποδοχή και των δύο αναπομπών παρότι πρακτικά θα απορρίψει τη μια για να τροποποιήσει την πρόταση νόμου και να την ξαναψηφίσει.

Σε ό,τι αφορά το νόμο περί της Κεντρικής Τράπεζας,  που προβλέπει τη δυνατότητα παρέμβασης της εποπτικής αρχής σε ενδεχόμενες μαζικές εκποιήσεις, στο σώμα τίθεται συγκεκριμένη τροπολογία για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προηγηθεί διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών.  Τα δεδομένα φαίνεται να ανατρέπονται σε σχέση με το δεύτερο νομοθέτημα που προβλέπει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να καταγγέλλουν στην Κεντρική Τράπεζα τις εμπορικές τράπεζες για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις δανείων.  

Υπέρ των ρυθμίσεων και για τα δύο νομοθετήματα αναμένεται να ταχθούν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, ενώ υπό τις συνθήκες είναι πιθανή  η σύμπλευση με τα δύο κόμματα και της ΕΔΕΚ.  

ΠΗΓΗ, ΚΥΠΕ, riknews

 

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας