Powered by

Ένα «όχι» και ένα «ναι «στις αναπομπές

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων έκανε τελικά αποδεκτή κατά πλειοψηφία την πρώτη αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νομοθέτημα ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός Νόμος του 2014).  Υπέρ τοποθετήθηκαν 28 Βουλευτές, 24 εναντίον ενώ 4 Βουλευτές απήχαν της ψηφοφορίας.

Ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός Νόμος του 2014)  αφορούσε το δικαίωμα των δανειοληπτών να καταγγέλλουν στην Κεντρική Τράπεζα τραπεζικά ιδρύματα για παραβίαση των κώδικα δεοντολογίας που αφορά αναδιαρθρώσεις δανείων.

Ομόφωνα απορρίφθηκε η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον περί της Κεντρικής Τράπεζας (Τροποποιητικός Νόμος του 2014), που παρέχει την δυνατότητα της εποπτικής αρχής να παρεμβαίνει σε περίπτωση μαζικών εκποιήσεων.

Η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία ξαναψήφισε τροποποιημένο κείμενο σε νόμο.

Τοποθετήσεις κομμάτων

Στις αρχικές τους τοποθετήσεις όσον αφορά τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας για δύο νομοθετήματα που αφορούν τις εκποιήσεις προχώρησαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη Βουλή, πλην του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και του Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας, την Τρίτη.

Πρόταση διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για το νομοθέτημα περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014 έθεσε ενώπιον της Ολομέλειας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την τοποθέτησή του για τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Το νομοθέτημα αφορά το δικαίωμα των δανειοληπτών να καταγγέλλουν στην Κεντρική Τράπεζα τραπεζικά ιδρύματα για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας που αφορά αναδιαρθρώσεις δανείων. Ανέφερε παράλληλα ότι «θα συνταχθούμε με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», προσθέτοντας ότι 
«δεν θα δεχθούμε την αναπομπή».

Η τρόικα, είπε ο κ. Νεοφύτου, πρέπει να κατανοήσει πως η επιτυχία ενός προγράμματος στηρίζεται και στην πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Η επιτυχία ενός προγράμματος, πρόσθεσε, στηρίζεται και στην ψυχολογία, στηρίζεται και στο αίσθημα περηφάνιας ενός λαού. «Και δεν μπορείς να πετύχεις να σώσεις τη χώρα σου ταπεινωμένος», σημείωσε.

Άσκησε κριτική στις τράπεζες για την πρόσφατη μαζική αποστολή επιστολών στους δανειολήπτες τους λέγοντας ότι «δεν μπορούν την ώρα που γίνεται προσπάθεια μιας κοινωνικής συναίνεσης και ηρεμίας να ανατινάσσουν αυτές τις προσπάθειες».

Ανέφερε ακόμη ότι «την ώρα που αυτό το Κοινοβούλιο με όλες τις αδυναμίες του, με όλα τα λάθη του, συναισθανόμενο την εθνική ευθύνη μελετά σοβαρά τρόπους διεξόδου από τα μεγάλα αδιέξοδα κάποιοι ανεξάρτητοι θεσμοί παραγνωρίζοντας την κρισιμότητα των ημερών προκαλούν και δυναμιτίζουν τις προσπάθειες να επιτευχθεί πνεύμα συνεννόησης».

Θετική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να καλέσει τα κόμματα να συμμετέχουν σε μια πολυκομματική επιτροπή για το πολυνομοσχέδιο της αφερεγγυότητας, καλώντας την Κυβέρνηση «να υιοθετήσει αυτή την πρακτική για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις δεσμεύσεις μας που απορρέουν από το Μνημόνιο».  Παρά την απόφαση του ΑΚΕΛ για μη συμμετοχή στην επιτροπή για την αφερεγγυότητα, είπε ότι θέλει να πιστεύει «πως υπάρχει η δυνατότητα στα επόμενα ζητήματα να υπάρξει διαφοροποίηση». Τοποθετήθηκε υπέρ του να προηγούνται οι διαβουλεύσεις των αποφάσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στην ανάγκη για ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων. Τη χώρα μας από την κρίση θα τη βγάλουμε όλοι εμείς αν εμπιστευτούμε πρώτα τους εαυτούς μας, είπε. Καμία Τρόικα, πρόσθεσε, ούτε ευθύνη αλλά ούτε και θα γνοιαστεί αν θα βάλουμε μπροστά τις μηχανές ανάπτυξης της χώρας μας. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε έντονη απογοήτευση για τη διαχείριση της οποίας έτυχε το θέμα των αναπομπών και των άλλων νομοθετημάτων που ψήφισε η Βουλή με τον κύριο νόμο για τις εκποιήσεις των ακινήτων. Αναμέναμε από τον Πρόεδρο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και όχι τα παράλογα αιτήματα των δανειστών,  των ετέρων και των φίλων. Ψηφίστηκε μια νομοθεσία για μια κοινωνία στην οποία ο κόσμος έχασε τις δουλειές του  και δεν μπορεί να πληρώσει τα δάνεια του, συνέχισε αναφέροντας ότι κάποιοι δεν έχουν επαφή με τον κόσμο, διαβούν στα σαλόνια και νομίζουν ότι ο κόσμος διαβεί όπως στα σαλόνια.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν έγινε καμία επαφή σε πολιτικό επίπεδο από την Κυβέρνηση για να πείσει για τις απόψεις της Βουλής  την Τρόικα, αλλά ανέφερε επιδόθηκε σε κινδυνολογία και σε μια προσπάθεια να εφαρμοστούν πιέσεις στη Βουλή.“Είτε με αναφορά στο Ανώτατο είτε με αναπομπές το αποτέλεσμα είναι το ίδιο” είπε.

Περαιτέρω είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιολογώντας τις αναπομπές έκανε λόγο για δημόσιο και εθνικό συμφέρον και για νομοθετικό πλεονασμό ως οι απαιτήσεις της Τρόικας. Διερωτήθηκε περαιτέρω εάν θα αποφασίζουν οι υπηρεσιακοί εκτός Κύπρου και η Κυβέρνηση και η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποδέχονται.Είπε ακόμα ότι η δικαιολογία ότι οι ψηφισθέντες νόμοι καλύπτονται από άλλες νομοθεσίες και η ψήφιση τους συνιστά πλεονασμό, στερείται λογικής και προκαλεί αναταραχή χωρίς λόγο.

Διερωτήθηκε ακόμα γιατί οι φίλοι της Κυβέρνησης δεν πείστηκαν ακόμα και για αυτά που περιέχονται ήδη σε άλλες νομοθεσίες. Εξέφρασε επίσης ανησυχίες για κάποια θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και τη θέση να στηριχθεί η Κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο του 2015, οπόταν θα βγούμε από το μνημόνιο, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, καθώς  θα υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης, Πρόσθεσε  πως ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι δεν χρειάζεται να αποκρατικοποιηθεί η cyta καθώς τα χρήματα τα καλύψαμε, αλλά ότι η cyta θα ιδιωτικοποιηθεί ως διαρθρωτική  αλλαγή.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κυβέρνηση για το ΓΕΣΥ συγκρούεται με την Τρόικα στην προσπάθεια να εισαγάγει στο ΓΕΣΥ τις ασφαλιστικές εταιρείες και για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Είπε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει και τις δύο αναπομπές. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνεχίζοντας ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει πρόταση νόμου για αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις. Σε ό, τι αφορά τη μη συμμετοχή του ΑΚΕΛ στη διακομματική επιτροπή για το πλαίσιο για την αφερρεγγυότητα, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συζητήσει με τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης παρατήρησε ότι σε αυτή τη μάχη εφαρμογής του μνημονίου πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι αναπομπές και οι αναφορές γίνονται στη βάση της αντισυνταγματικότητας και διερωτήθηκε εάν είναι  θεσμικά ορθό η Βουλή να ασχολείται με αυτού του είδους την κατάσταση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης  είπε ότι θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα εάν η Βουλή είχε ενώπιον της τα νομοθετήματα που αφορούν την αφερεγγυότητα. Πρόσθεσε ότι αναμένουμε το συντομότερο δυνατό τα κείμενα των νομοθετημάτων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ δεν θα αποδεχθεί και θα υποστηρίξει την τροποποίηση στο νόμο για τον έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα ώστε η Κεντρική να ανακόπτει μαζικές εκποιήσεις ακινήτων. Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ θα λειτουργήσει με τρόπο ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι οι αναπεμφθέντες νόμοι αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών όταν οι εκποιήσεις τείνουν να καταστούν μαζικές,  και την προστασία των πολιτών όταν το πιστωτικό ίδρυμα δεν τηρήσει τους κανονισμούς αναδιάρθρωσης του δανείου.Ο κ. Νικολαϊδης πρόσθεσε ότι οι δύο νόμοι είναι αναγκαίοι για την προστασία της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος και της προστασίας των δανειοληπτών.

Αφού ανέφερε ότι στη δικαιολόγηση των αναπομπών δεν έγινε επίκληση αντισυνταγματικών λόγων, πρόσθεσε ότι οι λόγοι που επικαλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι επαρκείς.
Ο κ. Νικολαϊδης συνεχίζοντας είπε ότι η Βουλή θα αναζητήσει τροποποιήσεις των νόμων που θα ενδυναμώσουν τη διαπραγματευτική ικανότητα του κράτους έναντι της Τρόικας.

Είπε ακόμα πως έχουμε ανάγκη και πρέπει να το λάβουμε υπόψη,  την επόμενη δόση του δανείου, ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το αίσθημα ασφάλειας στο τραπεζικό σύστημα ενόψει των Stress Test.  Να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης του μνημονίου. Επουδενί δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε την προστασία των πολιτών. Ένας δρόμος υπάρχει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, να μείνουμε σταθεροί στις βασικές αρχές και να συνεχίσουμε να αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις, κατέληξε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι το Κίνημα απορρίπτει και τις δύο αναπομπές γιατί είναι αβάσιμες. Πρόσθεσε ότι στερούνται συνταγματικής και πολιτικής τεκμηρίωσης και ότι στοχεύουν να ικανοποιήσουν τα καπρίτσια της Τρόικας. Διερωτήθηκε τους λόγους για τους οποίους οι Τροϊκάνοι δεν αποδέχονται τους δύο νόμους και έκανε λόγο για επίδειξη δουλοπρέπειας και ραγιαδισμού από την Κυβέρνηση και  να  εξαφανίσουν και την παραμικρή προστασία για τους απλούς πολίτες και έναντι των μαζικών εκποιήσεων θέλουν.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού δικαιολογώντας την ψήφο του παρατήρησε ότι σε ό,τι αφορά το νόμο της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αναφορά δεν επικαλείται αντισυνταγματικότητα του νόμου, αλλά  δικαιολογεί την αναπομπή με τη θέση ότι καλύπτεται από άλλο νόμο για αυτό και η Συμμαχία Πολιτών απορρίπτει την αναπομπή.

Η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία συζητά τις αναπομπές των δύο νόμων διακόπηκε για να ερμηνευτεί ο κανονισμός της Βουλής και συναφείς διατάξεις του Συντάγματος. Η ερμηνεία του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής είναι εξουσία που ασκεί ο Πρόεδρος ή προεδρεύων του σώματος

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή