Εκπαίδευση Ψηφιακών Πρεσβευτών

Στις 31 Ιουλίου μετά από ανοικτό διαγωνισμό, υπογράφηκε η Σύμβαση «Εκπαίδευση Ψηφιακών Πρεσβευτών» μεταξύ της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης και της Κοινοπραξίας ΚΕΣΕΑ LTd – IMH C.S.C Ltd.
 
Η εν λόγω Σύμβαση υλοποιείται μέσα στα πλαίσια του έργου «Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη της Διοικητικής και Ηγετικής Ικανότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», με συνεργασία της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης με τον Ψηφιακό Πρωταθλητή Κύπρου, την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και την Ένωση Δήμων Κύπρου.

Η νέα Δράση σχετίζεται με την πρωτοβουλία του Ψηφιακού Πρωταθλητή Κύπρου με στόχο την απόκτηση ηλεκτρονικών δεξιοτήτων και την ψηφιακή ενσωμάτωση όλων των πολιτών της Κύπρου αλλά ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.  Γενικός στόχος της, είναι η εκπαίδευση 155 Ψηφιακών Πρεσβευτών για την αναβάθμιση των  υπηρεσιών των Κοινοτήτων/Δήμων αγροτικών περιοχών προς τους πολίτες με την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.  Εξυπηρετεί επίσης την προσπάθεια προώθησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.   Η νέα Δράση, θα έχει διάρκεια 10 μήνες και αναμένεται να λήξει τέλος Μαΐου του 2015. 

Οι Δραστηριότητες της εν λόγω Δράσης είναι:

•    O σχεδιασμός, η οργάνωση και υλοποίηση 16 περίπου επαναλαμβανόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εκπαίδευση 155 Ψηφιακών Πρεσβευτών κυρίως σε εξειδικευμένα θέματα διαδικτύου, χρήσιμων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και   άλλων χρήσιμων διαδικτυακών υπηρεσιών. 

•    Η προώθηση του θεσμού του Ψηφιακού Πρεσβευτή.  Μετά την εκπαίδευση που θα τύχουν οι Ψηφιακοί Πρεσβευτές θα παρουσιαστεί ο κάθε Ψηφιακός Πρεσβευτής στην κοινότητα/Δήμο αγροτικής περιοχής από όπου έχει οριστεί, με σκοπό να τον γνωρίσουν αφενός οι κάτοικοι της κοινότητας και αφετέρου να γίνει κατανοητός ο ρόλος του προς την κοινότητα και πώς αυτός ο ρόλος μπορεί να αξιοποιηθεί κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό προς όφελος των κατοίκων της υπαίθρου.  Στην παρουσίαση αυτή θα συμμετέχουν και άλλοι αρμόδιοι φορείς που θα λειτουργήσουν ως καταλύτες της προώθησης του θεσμού των Ψηφιακών Πρεσβευτών και σε άλλες κοινότητες με απώτερο στόχο η κάθε κοινότητα της Κυπριακής Υπαίθρου να έχει το δικό της Ψηφιακό Πρεσβευτή. 

•    Παροχή Εξατομικευμένης Υποστήριξης στους Ψηφιακούς Πρεσβευτές που τυχόν τη χρειαστούν.  Μετά την εκπαίδευση που θα τύχουν οι Ψηφιακοί Πρεσβευτές, όσοι από αυτούς θα χρειαστούν περαιτέρω υποστήριξη για όσα εκπαιδεύτηκαν, θα λάβουν μέχρι δύο ώρες αυτής της υποστήριξης, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο δικό τους χώρο.

•    Η δημιουργία προφίλ της κοινότητας/Δήμου αγροτικής περιοχής από όπου θα προέρχεται ο Ψηφιακός Πρεσβευτής στη Διαδικτυακή Υπηρεσία «Ενημέρωσέ με», έργο του Κέντρου Παραγωγικότητας Κύπρου.

Τα οφέλη που έχουν να κερδίσουν οι κοινότητες/Δήμοι αγροτικής περιοχής και οι κάτοικοί τους είναι πολλαπλά και σημαντικά.  Η κοινότητα/Δήμος αγροτικής περιοχής θα διαθέτει μόνιμο άτομο που θα έχει ψηφιακές δεξιότητες ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει και να εκπαιδεύσει τους κατοίκους π.χ. στο να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά, στην ηλεκτρονική ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων, στην ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφελείας κλπ έτσι ώστε να μη χρειάζεται να μεταβούν στην πιο κοντινή πόλη με κόστος, ταλαιπωρία και απώλεια πολύτιμου χρόνου για να διεκπεραιώσουν διαδικασίες που μπορούν να γίνουν τοπικά στην κοινότητά τους.    

Η «Εκπαίδευση Ψηφιακών Πρεσβευτών» αναμένεται ότι θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της υπαίθρου, στον εμπλουτισμό των υπηρεσιών που παρέχει η κοινότητα, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, στην πιθανή αύξηση εμπορικής δραστηριοποίησης στην ύπαιθρο καθώς επίσης θα συμβάλει στην προώθηση της χρήσης του διαδικτύου στην ύπαιθρο και στην προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.  

 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται το 2025 ο δρόμος Αστρομερίτη προς Ευρύχου-Ορίζοντας το 2026 για προσφορές της γ' φάσης
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus