Powered by

Εγκρίθηκε ο Γ. Λαζάρου στη θέση του Εφόρου Φορολογίας

Με τις διαφωνίες του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για το διορισμό του Γιαννάκη Λαζάρου και Γιάννη Τσαγκάρη στη θέση του Εφόρου Φορολογίας και Βοηθού Εφόρου Φορολογίας αντίστοιχα.

Όπως ανακοίνωσε, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, η Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση της Κυβέρνησης με το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους να διαφωνούν «για διαδικαστικούς λόγους».

Στη συνεδρία παρέστη και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι η Κυβέρνηση θα επανέλθει για το διορισμό των άλλων δύο θέσεων Βοηθού Εφόρου Φορολογίας μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των καταγγελιών που έγιναν από τον Ρένο Ιωάννου (υποψήφιο Βοηθό Έφορο Φορολογίας) κατά της  Ηλιάνας Χαραλάμπους (υποψήφιας Εφόρου Φορολογίας) για πιθανές παρατυπίες αναφορικά με την προς τα κάτω αναθεώρηση της αξίας της προσωπικής της ακίνητης ιδιοκτησίας και της οικογένειάς της.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε πως η διοικητική έρευνα που γίνεται από τον Γενικό Ελεγκτή ενδεχομένως να μην περιοριστεί σε ένα πρόσωπο.

«Με δεδομένη την ανάγκη για σταθερότητα στην κορυφή του νευραλγικού αυτού ενοποιημένου πλέον τμήματος, αλλά και με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διοικητική έρευνα από τον Γενικό Ελεγκτή που αφορά και κάποια από τα άτομα που είχαν αρχικά περιληφθεί στην εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου, και χωρίς να προκαταλαμβάνω την εξέλιξη καμιάς έρευνας και με τα δεδομένα όπως σας τα έχω παρουσιάσει, η Κυβέρνηση εισηγείται τον κ. Λαζάρου να παραμείνει ως Έφορος Φορολογίας και το διορισμό του Γιάννη Τσαγγάρη σε μία από τις τρεις θέσεις Βοηθού Έφορου Φορολογίας», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως θα έχουμε την ευκαιρία αξιολογώντας τις πραγματικές ανάγκες του τμήματος να επανέλθουμε ενώπιόν σας για τη συμπλήρωση των άλλων θέσεων Βοηθών.

Απαντώντας σε ερώτηση για καθυστέρηση της διερεύνησης των καταγγελιών, ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε τα περί καθυστέρησης της διερεύνησης, λέγοντας ότι το θέμα εκκρεμεί για δύο μήνες.

Σημείωσε πως ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος ανέλαβε να εξετάσει εκ πρώτης όψεως όλα τα στοιχεία τα οποία είχαν προκύψει κατέληξε στην πρώτη του διάγνωση (20 Αυγούστου) και εισηγήθηκε όπως προχωρήσει στο στάδιο της κανονικής διοικητικής διερεύνησης, «η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε πειθαρχική διερεύνηση αλλά και στον φορολογικό έλεγχο συγκεκριμένων φυσικών και νομικών προσώπων.

Λέγοντας πως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διοικητική έρευνα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως ο ίδιος δεν μπορεί να τοποθετηθεί για το πότε θα ολοκληρωθεί η όλη διερεύνηση.

«Η έρευνα ενδεχομένως να μην περιορίζεται σε ένα πρόσωπο», είπε, προσθέτοντας πως με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί «πιθανόν να υπάρχουν άλλες πράξεις ή παραλείψεις που πιθανόν να διερευνηθούν».

Απομένουν δύο χρόνια για την ολοκλήρωση της ενοποίησης

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι νομικά το Τμήμα ενοποιήθηκε, επισημαίνοντας δε ότι θα χρειαστούν άλλα ακόμη δύο χρόνια για να υπάρχει πλήρης λειτουργική ενσωμάτωση.

Σημείωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει ενιαία μονάδα διαχείρισης μεγάλων φορολογουμένων, η οποία θα επικεντρωθεί στους μεγάλους φορολογούμενους τόσο για σκοπούς καλύτερου ελέγχου όσο και για σκοπούς καλύτερης εξυπηρέτησης.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε τη διαδικασία ενοποίησης του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και της Υπηρεσίας ΦΠΑ ως μεγάλης σημασίας για την ευρύτερη προσπάθεια της χώρας για εξυγίανση της οικονομίας.

«Περιμένουμε ότι η ενοποίηση θα γίνει ομαλά, το ταχύτερο, και ότι το νέο αυτό ενισχυμένο τμήμα θα εφαρμόσει ακριβώς αυτά που προνοούνται στο μνημόνιο και η υποχρέωση είναι σε αυτή τη χώρα επιτέλους να εισπράττονται τα όσα δικαιούται το κράτος από φόρους όσο το δυνατόν περισσότερο και να έχει ο πολίτης την αίσθηση ότι υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη, δηλαδή αν περιοριστεί και η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διαφώνησε με την πρόταση της Κυβέρνησης λέγοντας πως οι καταγγελίες θα έπρεπε πρώτα να διερευνηθούν, ενώ και η Βουλή θα έπρεπε να ζητήσει στοιχεία για την όλη υπόθεση. «Ουσιαστικά μέσα από το διορισμό που έφερε η Κυβέρνηση καταδίκασε την υπό καταγγελία λειτουργό και μαζί τιμώρησε αυτόν που κατήγγειλε. Η Βουλή έπρεπε να ζητήσει να κατατεθούν ενώπιόν της τα στοιχεία που υπάρχουν, εκτός και αν επιχειρείται κουκούλωμα», κατέληξε.

Εξάλλου, ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Κύπρος θα εξέλθει γρηγορότερα από το μνημόνιο. Πέραν από τη διαφωνία μας το κόστος, που θα επωμιστεί για άλλη μια αφορά τα οικονομικά του κράτους. «Το θέμα δεν είναι αν θα βγούμε από το μνημόνιο, αλλά το αν θα βγούμε από την κρίση. Το αν θα βρούμε από το μνημόνιο και έχουμε θεόρατη ανεργία τότε θα είναι δώρο άδωρο. Δεν είναι αυτοσκοπός η έξοδος από το μνημόνιο», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας