Powered by

Σύνοδος G20 για την παγκόσμια ανάπτυξη

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων προηγμένων και αναδυόμενων οικονομιών (G20) συναντώνται το Σάββατο, με τη βεβαιότητα ότι μπορούν να "αλλάξουν τη μοίρα της παγκόσμιας οικονομίας" παρά την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων και τις πολλές ανησυχίες για οικονομική αστάθεια.

Η συνάντηση στο Κάιρνς της Αυστραλίας έχει ως στόχο να συμφωνηθεί ένα σύνολο πολιτικών για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου να αυξηθεί το συνολικό ΑΕΠ των χωρών των G20 κατά 2% τα επόμενα πέντε χρόνια - ένας στόχος που καθορίστηκε στην προηγούμενη συνάντηση της Ομάδας στο Σίδνεϊ.

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου της Προέδρου της Fed Τζάνετ Γιέλεν, θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τα σχέδια τους για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Brisbane τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο Αυστραλιανός Υπουργός Οικονομικών Joe Hockey, ο οποίος προεδρεύει της Συνόδου, δήλωσε ενθαρρυμένος από τις περισσότερες από 900 παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τις συμμετέχουσες χώρες για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης. Αυτές περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές, μέτρα για ενίσχυση της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης και άνοιγμα των οικονομιών στο ελεύθερο εμπόριο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, να αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να ανεγερθεί η απαιτούμενη υποδομή για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα έχουν καλύτερη ποιότητα του νερού, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη”, τόνισε κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, ως αποτέλεσμα των εργασιών της συνάντησης, αυτό το Σαββατοκύριακο, θα έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τη μοίρα της παγκόσμιας οικονομίας", σημείωσε.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, εν μέσω της στασιμότητας της Ευρωζώνης και την αποδυνάμωση των αναδυόμενων οικονομιών.
Υπάρχει επίσης ανησυχία για τις επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες από το ενδεχόμενο μετακίνησης το επόμενος έτος της αμερικανικής Fed προς μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Ανησυχίες δημιουργούνται και από τις πολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Ενώ η προώθηση της ανάπτυξης αποτελεί βασικό στόχο της διήμερης Συνόδου Κορυφής, οι χώρες των G20 αναμένεται επίσης να κάνουν πρόοδο σε σχέση με τα διεθνή κοινά πρότυπα φορολογίας έτσι ώστε να τερματίσουν την πρακτική των πολυεθνικών εταιρειών να μεταφέρουν κέρδη τους για να αποφύγουν την φορολογία.

Ο ΟΟΣΑ υπέβαλε προτάσεις τις οποίες παρέδωσε στους G20, με τον επικεφαλής του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία να καλεί να γίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές κατά τον τελευταίο αιώνα στους κανόνες των διεθνών φορολογιών. Το σχέδιο επιδιώκει να κλείσει τα κενά στη φορολογία, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών ψηφιακής τεχνολογίας, όπως οι Apple και Google, για να αποφύγουν να καταβάλουν μεγάλα ποσά φόρου, κάτι που κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια στις χώρες.

Ο κ. Γκουρία δήλωσε ότι το σχέδιο του ΟΟΣΑ αποτελεί «το πιο σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του διεθνούς φορολογικού συστήματος τα τελευταία εκατό χρόνια". Ο ΓΓ του ΟΟΣΑ αποκάλυψε ότι οι προσπάθειες, παγκοσμίως, για πάταξη της φοροδιαφυγής έχουν ήδη εντοπίσει 37 δισεκατομμύρια ευρώ από τα προγράμματα εθελοντικής γνωστοποίησης, στο οποίο συμμετέχουν 24 χώρες, προσθέτοντας ότι «τα περισσότερα θα έρθουν".

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο