Powered by

Tέλος του 2014 συλλήψεις για την κατάρρευση της οικονομίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με τη Μονάδα Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος. Όπως δήλωσε, "η Κυβέρνηση δεν φείδεται χρημάτων προκειμένου να έχουμε την αρίστη δυνατή βοήθεια, έτσι ώστε να στοιχειοθετηθούν το συντομότερο δυνατόν -εάν και εφόσον προκύπτουν - συγκεκριμένες κατηγορίες για συγκεκριμένα αδικήματα εναντίον των όσων ενδεχόμενα εμπλέκονται στην καταστροφή του τραπεζικού συστήματος".

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε, με τη Μονάδα Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Αρχηγού της Αστυνομίας, στο Συνεδριακό Κέντρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "έχουμε δει τους τομείς, αλλά και τις διάφορες ενότητες των αδικημάτων που φέρονται ότι διέπραξαν διάφοροι τραπεζικοί παράγοντες. Έχω ενημερωθεί για το πού βρίσκονται μέχρι στιγμής οι έρευνες για συγκεκριμένα αδικήματα". 

"Έχουμε συνεννοηθεί ότι θα υπάρχει τακτή ανά μήνα ενημέρωση για την πρόοδο των ερευνών, επαναλαμβάνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι, η Κυβέρνηση δεν φείδεται χρημάτων προκειμένου να έχουμε την αρίστη δυνατή βοήθεια από όσους μπορεί να μας βοηθήσουν, ώστε να στοιχειοθετηθούν το συντομότερο δυνατόν -εάν και εφόσον προκύπτουν - συγκεκριμένες κατηγορίες για συγκεκριμένα αδικήματα εναντίον των όσων ενδεχόμενα εμπλέκονται. 
Έχω καταστήσει σαφές ότι η Πολιτεία θα επιδείξει μηδενική ανοχή και δεν θα ανεχθεί τη συγκάλυψη του οποιουδήποτε αποδειχθεί ότι ενέχεται σε οποιοδήποτε αδίκημα", δήλωσε ο Πρόεδρος. 

Όπως ανέφερε, "είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα. Η ανακριτική ομάδα, αλλά και ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και η συγκεκριμένοι λειτουργοί που συντονίζουν και παρακολουθούν είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν το συντομότερο. Η ευρύτερη κοινωνική απαίτηση, αλλά και η απαίτηση της Πολιτείας είναι να υπάρξει, αυτή τη φορά τουλάχιστον, και διεύρυνση και αν στοιχειοθετείται να τιμωρηθούν όσοι φέρουν την ευθύνη της καταστροφής του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και των συνεπειών τις οποίες πληρώνει ο απλός πολίτης, είτε λέγεται καταθέτης είτε λέγεται οφειλέτης είτε ευρύτερα λέγεται κυπριακή οικονομία.
Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον Αρχηγό και τα στελέχη της Αστυνομικής Δύναμης για το έργο που επιτελούν, τους εμπειρογνώμονες, και δεν έχω αμφιβολία ότι στην εκτέλεση των καθηκόντων του ο Γενικός Εισαγγελέας θα είναι - όπως ήταν και μέχρι σήμερα - αρωγός στις προσπάθειες των ανακριτών".

Ερωτηθείς πόσο σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τη στοιχειοθέτηση. Θέλω να πω κάτι για να μην αφήνονται και αιχμές ότι κάποιοι, ενδεχόμενα, να ήθελαν την καθυστέρηση ή ιδιαίτερα τη συγκάλυψη. Εχουμε το αγγλοσαξωνικό (νομικό) σύστημα, που θέλει αυστηρούς τους κανόνες της απόδειξης. Συνεπώς ορθά επιζητείται να στοιχειοθετηθούν με όλα τα αναγκαία τεκμήρια η κάθε υπόθεση ξεχωριστά έτσι ώστε να μην υπάρξει εκ των υστέρων η κατηγορία ότι  είτε δεν έγινε όπως θα έπρεπε η ανακριτική δουλειά και η εν συνεχεία δίωξη από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και λόγω πείρας δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να προσάψει κατηγορία χάρη της προσαγωγής κάποιου στο δικαστήριο και εν συνεχεία να απαλλαγή. Εκεί θα ήταν η συγκάλυψη. Για αυτό, αν παρατηρείται κάποιος χρόνος είναι διότι απαιτείται το ένα να συνδέεται με το άλλο κατά τρόπο του αγγλικού δικαίου της απόδειξης και διότι σε άλλες χώρες γίνεται δεκτή και η εξ ακοής μαρτυρία. Συνεπώς, υπάρχουν κάποιες δυσκολίες οι οποίες όμως είμαι βέβαιος ότι με τις προσπάθειες που καταβάλλονται θα ξεπεραστούν». 

Σε ερώτηση αν 14 μήνες δεν είναι αρκετοί για να προσαχθεί κάποιος στο δικαστήριο, ο Πρόεδρος είπε ότι «καταρχάς να σας πω ότι αυτό που λέγεται για την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης είναι όταν μια υπόθεση προσαχθεί ενώπιον του δικαστηρίου. Αυτή τη στιγμή οι ανακρίσεις αποσκοπούν στο να τεκμηριώσουν πρωτόγνωρα εγκλήματα, δεν είναι της καθημερινής ζωής, δεν είναι κλοπή, δεν είναι ληστεία, δεν είναι πλαστογραφία όπως τα συνήθη εγκλήματα, έτσι ώστε το συντομότερο να περατώνεται μια υπόθεση. Μιλάμε για τεράστιες ευθύνες και ενδεχόμενα κακουργήματα που έχουν διαπραχθεί. Ας μη χαρακτηρίζω διότι χρειάζεται η ορθή ανακριτική πορεία για να μας οδηγήσει στη διάγνωση και στο βαθμό των αδικημάτων που υπέπεσαν όσοι ενδεχόμενα να υπέπεσαν. Είναι το θέμα του δόλου, είναι το θέμα πολλών συντρεχόντων στο ποινικό δίκαιο για να μπορεί κάποιος να καταδικαστεί. 
Προτιμώ να γίνει καλή δουλειά και να τεκμηριωθούν και να στοιχειοθετηθούν υποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρξει και η ανάλογη τιμωρία, παρά χάρη των εικόνων να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να διαφύγουν κάποιοι αξιοποιώντας δικονομικές πρόνοιες των ευθυνών τους». 

Κληθείς να πει αν γενικά είναι ικανοποιημένος από την πορεία των ερευνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ναι, θα μπορούσε να πω ναι και είμαι βέβαιος ότι τούτο θα διαφανεί στις επόμενες βδομάδες με τα αποτελέσματα που θα έχουμε από τους ανακριτές». 

Σε ερώτηση αν μέχρι το τέλος του χρόνου ενδεχομένως να γίνουν και οι πρώτες συλλήψεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να είμαι απόλυτα βέβαιος για αυτό, με βάση την ενημέρωση και τις διαβεβαιώσεις που έχω δεχθεί». 

Ερωτηθείς για τον αριθμό των ατόμων υπό διερεύνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «αυτό είναι θέμα που θα προκύψει και προκύπτει και μέσα από τις έρευνες, Ήδη άρχισαν και στοχοποιούνται κάποιοι ενώ την ίδια ώρα μπορεί να βρεθεί ότι εμπλέκονται και άλλοι. Υπάρχουν αδικήματα που αφορούν διαγραφή από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, υπάρχουν αδικήματα που αφορούν πλαστογραφίες, υπάρχει σωρεία αδικημάτων, οπότε στην πορεία μπορεί να προκύψουν, πέραν των όσων μέχρι στιγμής διαφαίνονταν ως οι αποκλειστικοί, και συνεργοί. Συνεπώς, είναι θέμα των ανακρίσεων».   

 Κληθείς να αναφέρει αν αποφασίστηκε σήμερα η ενίσχυση της Μονάδας από ξένους εμπειρογνώμονες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό για το οποίο έχουμε συνεννοηθεί και με τον Γενικό Εισαγγελέα είναι ενδεχόμενα η απόσπαση -πέραν των μέχρι σήμερα ενεργειών όπου ο Γενικός και ο Βοηθός (Εισαγγελέας) και άλλοι δύο νομικοί λειτουργοί Εισαγγελείς βοηθούσαν την ανακριτική ομάδα – κάποιου έμπειρου (λειτουργού) στα ποινικά αδικήματα από τη Νομική Υπηρεσία έτσι ώστε  να παρακολουθεί,  να συμβουλεύει, να συντονίζει προκειμένου να επισπεύσουμε και κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο να διεκπεραιώσουν αυτό το μεγάλο έργο. Είναι ευθύνη όλων να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη». 

 

Δειτε Επισης

Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή
Γιώργος Σαββίδης: Οι κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ε.Ε. και πώς τυγχάνουν χειρισμού από την Κύπρο
Έργα ύψους 128 εκ. ευρώ στον τομέα της υγείας-Ποια είναι και η εκτιμώμενη συνολική δαπάνη για το καθένα
Σήμα κινδύνου από Μάκη Κεραυνό-«Οι απεργίες πάντα δημιουργούν ανησυχίες για την οικονομία»
Ενισχύει την παρουσία της στην Κύπρο η ΕΤΕπ-Εγκαινιάστηκε το νέο γραφείο της τράπεζας στη Λευκωσία
Οι εργασιακές σχέσεις σε σκληρή δοκιμασία...Τα ανοικτά μέτωπα σε κατασκευές, ξενοδοχεία και δημόσια υγεία