Τράπεζες: Δεν είναι αυτοσκοπός οι εκποιήσεις κύριας κατοικίας
16:31 - 02 Σεπτεμβρίου 2014
Την ελπίδα ότι τα πολιτικά κόμματα θα καταλήξουν σε συναινετικές λύσεις που θα οδηγήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, εξέφρασε ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ), ο οποίος δια του Προέδρου του, Γεώργιου Γεωργίου, διαβεβαίωσε εκ νέου πως για τις τράπεζες δεν είναι αυτοσκοπός οι εκποιήσεις κύριας κατοικίας των πολιτών και της επαγγελματικής τους στέγης.
Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μιχάλης Καμμάς είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία δια του Παναγιώτη Σαββίδη επέκρινε τις τράπεζες ότι δεν προχωρούν σε ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις δανείων, που θα απέτρεπαν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).
«Ως Συμμαχία Πολιτών αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη διάσωσης και ενίσχυσης του τραπεζο-οικονομικού συστήματος της Κύπρου. Διαφωνούμε όμως κάθετα αυτό να γίνει λεηλατώντας τις περιουσίες των πολιτών και διαλύοντας εντελώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είπε, προσθέτοντας πως τα ΜΕΔ δεν θα έφταναν στα σημερινά επίπεδα αν οι τράπεζες προχωρούσαν σε ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις δανείων και μείωναν τα δανειστικά επιτόκια τους στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Σημείωσε δε ότι οι τράπεζες με την υφιστάμενη νομοθεσία έχουν ισχυρά όπλα στα χέρια τους για να προχωρήσουν άμεσα σε εκποιήσεις των ακινήτων της κατηγορίας των μεγαλοοφειλετών.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργίου διαβεβαίωσε πως «δεν είναι σκοπός των εμπορικών τραπεζών η εκποίηση ακινήτων, ιδιαίτερα της κύριας κατοικίας του μέσου πολίτη και της επαγγελματικής τους στέγης», προσθέτοντας πως οι τράπεζες διαμορφώνουν πολιτικές που σχετίζονται με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας για την αναδιάρθρωση δανείων ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.
Όπως είπε, οι τράπεζες προσφέρουν διάφορες λύσεις είτε αυτές αφορούν στην επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας λήξης του δανείου, είτε στη μείωση επιτοκίου, είτε σε παροχή περιόδου χάριτος. «Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε όλοι μαζί ήρεμα και με πολύ θετικό πνεύμα να προσφέρουμε τη δυνατότητα στον τόπο μας να μπορέσει να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεωργίου απέφυγε να σχολιάσει τις προτεινόμενες τροπολογίες στο νομοσχέδιο των εκποιήσεων. «Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα καταφέρουν να βρουν συναίνεση και να καταλήξουμε στη ψήφιση του νομοσχεδίου διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας διότι η Τρόικα υπενθυμίζω ότι δεν θα προχωρήσει με την εκταμίευση της δόσης του Οκτωβρίου αν δεν υπάρχει το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων των ενυπόθηκων ακινήτων», είπε, προσθέτοντας πως «μέλημα και σκοπός μας είναι να προστατευτεί η κύρια κατοικία, τώρα αν αυτό γίνει μέσω νομοθετικής ρύθμισης διότι αυτό θα πράξουν οι τράπεζες θα φανεί στην πορεία».
Από την πλευρά του, ο κ. Καμμάς τόνισε πως οι τράπεζες χρειάζονται το εργαλείο των εκποιήσεων το οποίο χαρακτήρισε ως «πίεση προς εκείνους οι οποίοι ενώ μπορούν να πληρώσουν δεν το πράττουν και αυτό έχει αλυσιδωτές συνέπειες στην οικονομία και στις τράπεζες».
«Αν οι τράπεζες είχαν τα χρήματα από αυτούς που μπορούν να πληρώνουν και δεν το πράττουν, θα μπορούσαν τότε να διαχειριστούν και πιο εύκολα τις ευάλωτες ομάδες οι οποίες έχουν προβλήματα», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η Βουλή δεν εμπιστεύεται τις προφορικές διαβεβαιώσεις των τραπεζών ότι δεν υπάρχει στόχος εκποίησης κύριας κατοικίας, ο κ. Γεωργίου συνέστησε υπομονή μέχρι την Παρασκευή για το τελικό νομοσχέδιο.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Σαββίδης είπε ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι των τραπεζών και «νομίζω ότι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να κάνουν αγώνα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και των καταθετών και των δανειζομένων και των πελατών τους».
Πάντως, ο κ. Γεωργίου διαφώνησε με παρατήρηση ότι οι τράπεζες παρουσιάζουν αδυναμία στην μείωση των ΜΕΔ.«Οι εμπορικές τράπεζες μετά την έκδοση της σχετικής οδηγίας της ΚΤΚ έχουν επενδύσει τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε διαδικασίες και συστήματα ούτως ώστε να ενισχυθούν τα τμήματα αναδιαρθρώσεων», είπε. Σημείωσε ότι μια αναδιάρθρωση γίνεται αφού καθοριστεί ότι ο πελάτης είναι συνεργάσιμος, που εξυπακούει την προσκόμιση σειράς εγγράφων που να διευκολύνουν την τράπεζα να προσφέρει μια βιώσιμη πρόταση αναδιάρθρωσης.
«Όλη αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει σε μια ή δύο μέρες, πιθανόν να χρειάζονται και κάποιοι μήνες για να μπορέσει να καταλήξει σε συνεργασία με τον πελάτη στο ποια είναι η καλύτερη δυνατή λύση για το δάνειο του. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι δουλεύουμε εντατικά και οι τράπεζες ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τα θέματα αναδιαρθρώσεων των δανείων», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ