Powered by

Ελλάδα: Ψηφίστηκαν οι πρώτες συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες

Η ελληνική Βουλή κύρωσε την Πέμπτη, κατά πλειοψηφία τις πρώτες τρεις συμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τους αναδόχους για τη διεξαγωγή ερευνών και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο (Δυτικά). Μαζί κυρώθηκε και μια τέταρτη σύμβαση που αφορά στην τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε ιστορική τη συνεδρίαση της Βουλής και επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι δημόσιοι λειτουργοί που βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια αισθάνονται ότι άσκησαν ύψιστο πατριωτικό καθήκον. 

Ο κ. Μανιάτης ανέγνωσε ένα προς ένα τα ονόματα των 20 Ελλήνων πολιτών που αποτέλεσαν την Επιτροπή Διεξαγωγής των Συμβάσεων και κατέθεσαν ομόφωνες εισηγήσεις και έσπευσε να θυμίσει ότι για όλες τις συμβάσεις το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδότησε πως τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που απαιτεί το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι αμέσως μόλις κυρωθούν οι πρώτες τρεις συμβάσεις θα συγκροτηθεί το ΔΣ της ΕΔΕΥ και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο για πρώτη φορά προχωρά στη διαμόρφωση χωροταξικού σχεδίου για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. 

Ως προς τις ανησυχίες που διατυπώνονται για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει συγκροτηθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία θα διαμορφώσει το νέο αυστηρότερο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θεσμικό πλαίσιο για τις νέες εξέδρες και αμέσως μόλις γίνει αυτό θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα έχει υιοθετήσει την αντίστοιχη αυστηρή οδηγία της ΕΕ με τις αυστηρότερες προδιαγραφές όλης της Ευρώπης.
Ως προς τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Μανιάτης κάλεσε τα κόμματα να βρουν άλλον νόμο που η τοπική κοινωνία να παίρνει το 25% των εσόδων του Δημοσίου σε οποιαδήποτε δράση, δημόσια ή ιδιωτική.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις τρεις συμβάσεις και δήλωσε «παρών» στην τέταρτη σύμβαση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν όλες τις συμβάσεις. Αποικιοκρατικές χαρακτήρισε της συμβάσεις η Χρυσή Αυγή και τις καταψήφισε.  Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών» ενώ θετικά τοποθετήθηκαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.  Από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Γκόκας έσπευσε να θυμίσει ότι το κόμμα του ήταν εκείνο που πρότεινε να θεσμοθετηθεί ο Εθνικός Λογαριασμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών στον οποίο θα κατευθύνεται το 75% των δημοσίων εσόδων από τα μισθώματα για τους υδρογονάνθρακες.

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα